Janša predstavil nove ukrepe: Od ponedeljka bo pouk v OŠ za starejše otroke potekal na daljavo

Nekateri ukrepi pa se bodo sprejeli na ravni celotne države in bodo stopili v veljavo v petek ali v ponedeljek.

Prlekija-on.net, sreda, 14. oktober 2020 ob 21:05
Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Vlada je v sredo odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Predsednik vlade Janez Janša jih je po seji vlade predstavil. Zapirajo se posamezne dejavnosti v bolj ogroženih statističnih regijah. To so regije, ki imajo 14-dnevno incidenco nad 140. Nekateri ukrepi pa se bodo sprejeli na ravni celotne države in bodo stopili v veljavo v petek ali v ponedeljek.

Janša je povedal, da je vlada obravnavala aktualno situacijo v zvezi s širjenjem virusa in ocenila položaj. "Trenutno smo med oranžno in rdečo fazo. Sprejemamo ukrepe, za katere računamo, da če jih bomo upoštevali, lahko zajezijo nadaljnje širjenje okužb."

"Trenutno imamo v Sloveniji v okviru 12 statističnih regij, sedem regij, ki so rdeče, ki presegajo 14-dnevno incidenco, kar pomeni, da imamo v posamični regiji v zadnjih 14-dneh na 100 tisoč prebivalcev več kot 140 okuženih. Pet regij je še v oranžni oziroma rumeni barvi. Vlada se je odločila, da nekatere ukrepe sprejme za celotno države, nekatere pa selektivno glede na situacijo v posamezni regij," je povedal Janša.

Maske bodo v rdečih regijah obvezne tudi na prostem

V rdečih regijah nošenje mask tudi na prostem


Od ponedeljka šola na daljavo od petega razreda naprej

Na ravni države se bodo sprejeli naslednji ukrepi: aktivacija dodatnih rezerv v slovenskem zdravstvenem sistemu, omejitev neposrednega dela v šolah, od ponedeljka naprej bo pouk od petega razreda dalje potekal na daljavo. Enako bo veljalo v srednjih šolah. Podaljšala se bo tudi veljavnost turističnih bonov.

Janša še je povedal, da bodo v tednu krompirjevih počitnic presodili, "ali je treba te ukrepe podaljšati ali jih bomo lahko sprostili ali jih bomo morali celo pooostriti."

V "rdečih regijah" poostreni ukrepi

Za rdeče regije, ki jih je sedem, bodo od petka veljali naslednji ukrepi: začasna prepoved vseh zbiranj in prireditev nad 10 oseb, omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti in določenih športnih aktivnosti ter omejitev gibanja med regijami. Za rdeče regije bo uvedeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask povsod, razen za predpisane izjeme. "Pozivam župane občin, ki sicer niso iz rdečih regij, po številkah pa bi bile njihove občine rdeče, da za občinske objekte in prostore sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo v rdečih regijah," je še povedal Janša.

Predvideno podaljšanje turističnih bonov

"Podaljšali bomo veljavnost turističnih bonov v naslednje leto. To omogoča PKP5, ki se bo jutri sprejemal v državnem zboru. Zato naj se tisti, ki bonov niso porabili do zdaj, ne bojijo, da te možnosti ne bodo imeli v naslednjem letu," pa je Janša povedal glede turističnih bonov.

Pripravljeni tudi ukrepi za rdečo fazo in za razglasitev epidemije

"Pozivam tudi vse, ki še niste naložili aplikacije #OstaniZdrav, ki opozarja na rizične stike, da to naredite. Ukrepom bi se z njeno množično uporabo lahko izognili. Ker si je še ni naložilo dovolj ljudi, ne daje zadostnih učinkov," je povedal Janša ter dodal: "opažamo, da se je velika večina ljudi držala priporočil in ukrepov. Hvala vam. A to ne zadostuje. Ukrepe moramo zdaj zaostrovati. Pripravljeni so tudi ukrepi za rdečo fazo in za razglasitev epidemije. Temu bi se radi izognili, ker vemo, da to terja svojo ceno."

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Opravljenih največ dnevnih testiranj doslej, 707 testov je bilo pozitivnih




Več v Slovenija