Opravljenih največ dnevnih testiranj doslej, 707 testov je bilo pozitivnih

Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb (17 oseb je bilo iz bolnišnice odpuščenih), 35 jih je potrebovalo intenzivno nego. dve osebi sta umrli.

Prlekija-on.net, sreda, 14. oktober 2020 ob 11:36
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V sredo na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede COVID-19 sodelujejo prof. dr. Matjaž Jereb, iz Infekcijske klinike UKC Ljubljana, Marija Magajne, iz Direktorata za zdravstveno varstvo Ministrstva za zdravje ter vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

"Današnji podatki kažejo, da so razmere vse bolj resne. Virus se ne le širi, ampak se širi vedno hitreje. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a razmere zahtevajo ukrepanje, saj do sedaj sprejeti ukrepi niso v zadostni meri pripomogli k zamejevanju širjenja virusa," je v uvodu povedal Kacin.

Že ta teden bi se lahko zapirali gostinski lokali, fitnes centri, športni objekti...

Ti ukrepi bi lahko stopili v veljavo v naslednjih dneh


Kot je povedal Kacin, so v torek članice EU sprejele načelni dogovor o priporočilih vezanih na usklajen pristop do omejevanja prostega gibanja kot odziva na COVID-19 pandemijo. "Dogovorile so se za sorazmerno, nediskriminatorno in začasno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja." Kot je povedal, je bilo sklenjeno, da morajo države članice sprejem ukrepov načrtovati vnaprej, če je možno 48 ur preden bodo te stopili v veljavo, in da je javnosti potrebno ukrepe napovedati 24 ur vnaprej.

Države bodo tako vsak teden Centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni posredovale podatke o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh, številu testov na 100.000 prebivalcev v preteklem tednu in o odstotku pozitivnih testov v preteklem tednu. "Na podlagi teh podatkov bo pripravljen in tedensko osvežen zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo. Celotna Unija bo tako odslej imela enoten koronski semafor."

Nove okužbe v domovih za starejše

V torek je bilo opravljenih največ dnevnih testiranj doslej, 4.902 testiranj, 707 testov je bilo pozitivnih, kar znaša 14,4 % testiranih. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb (17 oseb je bilo iz bolnišnice odpuščenih), 35 jih je potrebovalo intenzivno nego. dve osebi sta umrli.

Tudi tokrat o novih okužbah poročajo iz domov za starejše. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. Imajo pomoč regijskega tima ter tudi dodatno pomoč strokovnjakinj za okužbe, ki so jih zagotovili na Ministrstvu za zdravje. Nove okužbe so zaznali tudi v DSO Rakičan (9 novih; skupaj je okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev) in DSO Petra Uzarja Tržič in v Domu upokojencev Kranj, kjer so zaznali okužbo pri zaposleni v upravi doma.

Primanjkuje predvsem usposobljenega kadra

Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana, je povedal, da je povprečen čas zdravljenja na intenzivnih oddelkih 14 dni in več, zato jim zmanjkuje postelj za te bolnike. "Opremo sicer imamo, primanjkuje nam predvsem usposobljenega kadra, ki ga bomo delno nadomestili s premeščanjem kadra," je povedal ter dodal, da so se "epidemiološke razmere v zadnjih dneh močno poslabšale in skrbi nas, kaj nas čaka. Približno 10 % okuženih oseb potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega 20 % zdravljenje na oddelkih za intenzivno zdravljenje." Povedal je, da je vsak potencialno ogrožen. "Sploh ob dejstvu, da je covid med nami. Ocenjujemo, da je okužen vsak 150. Slovenec."

Marija Magajne iz Direktorata za zdravstveno varstvo pri Ministrstvu za zdravje je povedala, da so za izvajalce zdravstvene dejavnosti pripravili navodila in jih pozvali k upoštevanju vseh ukrepov za zmanjšanje vnosa okužb v zdravstvene ustanove. "Vsak vnos pomeni zmanjšano število kadra in večji poseg v organizacijo dela zdravstvenih ustanov in posledično zmanjšanje drugih programov, kar povzroča dodatno obremenitev zdravstvenega sistema."

Center za starejše Murska Sobota, foto: ds-rakican.com

V Centru za starejše Murska Sobota potrdili nove okužbe




Več v Slovenija