Zakaj je organski silicij mineral lepote

Organski silicij lahko v zadnjem času pogosto najdemo v kozmetičnih pripravkih in prehranskih dopolnilih. In njegova uporaba ni nastala naključno. Dokazani so namreč številni učinki na telo. Predvsem se ga povezuje z gradnjo tkiv, kot so lasje, nohti, koža in kosti. Tisti, ki uživajo večje količine silicija, imajo gostejše kosti.

Oglasno sporočilo, četrtek, 5. november 2020 ob 17:02

Organski silicij lahko v zadnjem času pogosto najdemo v kozmetičnih pripravkih in prehranskih dopolnilih. In njegova uporaba ni nastala naključno. Dokazani so namreč številni učinki na telo. Predvsem se ga povezuje z gradnjo tkiv, kot so lasje, nohti, koža in kosti. Tisti, ki uživajo večje količine silicija, imajo gostejše kosti.

Težava, ko pričnemo razmišljati o tem, da bi ga s prehrano vnašali več, nastane predvsem pri izbiri živil. Takšna, bogata s silicijem so namreč v v večini primerov bogata tudi z ogljikovimi hidrati in sladkorji. Več o tem mineralu in kako ga povišati v vaši prehrani smo se razpisali v tem članku.

Silicij ali organski silicij. Kje je razlika?

Silicij je element, ki ga najdemo na Zemlji in tudi v vesolju v različnih oblikah, je tudi drugi najpogostejši element na Zemlji in sedmi v vesolju. Kljub ogromni količini silicija, so to le silicijeve spojine, ki niso primerne za neposreden vnos v naše telo.

Silicij je tako pomemben in sestavni del našega telesa, predvsem prisoten pri gradnji kože, las in kosti.

Zaradi njegove prisotnosti pri tako vitalnih delih telesa, ga imenujemo tudi mineral lepote. Dokazano je namreč, da moramo za lepoto kože, las in nohtov dvigniti ravno vnos silicija.

Sodeluje namreč pri gradnji le teh. Dokazano je, da imajo osebe, z zadostno količino silicija bolj goste kosti, bolj goste lase in trdnejše nohte.

Silicij

Kako vnašamo silicij?

Telo silicija ni sposobno ustvariti samo, zato ga moramo vnašati s hrano.

Največ silicija v naši prehrani prejmemo z žitaricami, sladi sadje, pivo in zelenjava. Na tak način prejmemo približno 75% vsega silicija, ki ga uspemo zaužiti s hrano.

Še nekaj živil, ki vsebujejo silicij so jabolka, pomaranče, soja, grah, surovo zelje, repa, rjavi riž, čebula, mandlji.

A večina hrane ima le zanemarljive vrednosti silicija. Pojesti bi morali zares ogromne količine omenjenih količin. Za boljše razumevanje si poglejte tabelo o vsebnosti silicija v živilih.

Njegovo pomanjkanje se kaže predvsem v težavah s kostmi, lasmi, nohti in kožo.

Kako zagotoviti zadosten vnos silicija

Ker se tvorba pri presnovi silicija z leti manjša, se za zadovoljevanje količine silicija, predvsem pri prej omenjenih težavah priporoča dodajanje le tega s prehranskimi dopolnili.

Če si želite lepše lase, bolj močne nohte ali, če imate težave s kostmi in sklepi, je povišanje vnosa organskega silicija priporočljivo že zelo zgodaj.

Priporoča se ga tako ne samo za lepoto, temveč tudi za močnejše kosti, kar bo koristilo predvsem športnikom in starostnikom.

Silicij

Dodajanje silicija s prehranskimi dopolnili

Če boste izbrali kakovostno prehransko dopolnilo z organskim silicijem, boste zagotovo naredili pravo odločitev.

Da bi lahko povišali vnos silicija v telo, bi morali jesti ogromne količine živil, bogatih tudi z ogljikovimi hidrati, kar pa posledično prinese slabe učinke na zdravje in telesno težo. Vse več oseb se spopada tudi s težavami povezanimi z glutenom.

Dodajanje silicija s prehranskimi dopolnili je koristno predvsem, ko si želite lepše kože, bolj gostih las, močnejših nohtov ter prožnejših in gostejših kosti.

Prehransko dopolnilo organski silicij

Na spletni strani vitalmarket.si, lahko najdete kakovostno prehransko dopolnilo proizvajalca Lab. Ineldea. Kapsule organski silicij prihajajo iz enega najsodobnejših evropskih laboratorijev.

Vaš kriterij pri izbiri prehranskega dopolnila organski silicij naj bo predvsem strokovnost laboratorija v katerem je izdelan. Postopek pridobitve silicija, ki ga telo lahko dejansko uporabi je zahteven in večina prehranskih dopolnil na trgu pade na testu.

Ponekod boste našli tudi silicij sintetičnega izvora, katerem se izogibajte.

Kako boste vedeli, ali prehransko dopolnilo zares deluje?

Če se držite navodil proizvajalca in jemljete zadostno količino prehranskega dopolnila, morate čutiti razliko. Razlika v jemanju organskega silicija, predvsem za lase in kosti ne bo vidna takoj, a konkretno razliko morate opaziti po dveh do treh mesecih jemanja dopolnila.



Več v Gospodarstvo