PKP6: Vlada določila model za pokrivanje fiksnih stroškov podjetjem

Poleg podaljšanja najbolj učinkovitih ukrepov iz prejšnjih paketov in prilagoditve tistih, ki niso najbolje zaživeli v praksi, je v novem paketu bistven dodatek pokrivanje fiksnih stroškov podjetjem, ki jih je zapiranje dejavnosti zaradi epidemije najbolj prizadelo.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. november 2020 ob 14:08
Gre za dodatna sredstva podjetjem

Gre za dodatna sredstva podjetjem

Vlada je v soboto obravnavala predlog šestega protikorona paketa ukrepov PKP6, ki ga bo potrdila predvidoma v sredo, potem, ko bodo jutri o njem razpravljali še na Ekonomsko socialnem svetu. Poleg podaljšanja najbolj učinkovitih ukrepov iz prejšnjih paketov in prilagoditve tistih, ki niso najbolje zaživeli v praksi, je v novem paketu bistven dodatek pokrivanje fiksnih stroškov podjetjem, ki jih je zapiranje dejavnosti zaradi epidemije najbolj prizadelo.

Vlada je pretehtala različne modele za pokrivanje fiksnih stroškov in za podlago izbrala subvencioniranje določenega odstotka prihodkov, kar so predlagale gospodarske organizacije, ta rešitev pa je tudi administrativno najbolj enostavna za hitro in učinkovito izvedbo. Na podlagi izračunov finančnih učinkov ukrepa bo vlada v sredo sprejela končne podrobnosti. Ob tem je nujno poudariti, da gre za dodatna sredstva podjetjem poleg ukrepov, ki subvencionirajo plače zaposlenih zaradi čakanja na delo ali skrajšanega delovnega časa.

Glavni cilj je omiliti posledice predvsem na področju gospodarstva

Vlada sprejela osnutek zakona PKP6


Vlada je obravnavala tudi opozorila gospodarskih organizacij glede določb Zakona o minimalni plači, ki za začetek prihodnjega leta predvideva njeno visoko povišanje. Gospodarstvo opozarja, da je bil zakon sprejet v času visoke gospodarske rasti in da so z epidemijo nastopile nove okoliščine, zaradi katerih bi bilo nujno odložiti načrtovane rešitve. Analiza Gospodarske zbornice Slovenije je pokazala izjemno tveganje za delovno intenzivne panoge, ki bi lahko zaradi nakopičenih težav ob tako visokem dvigu minimalne plače bile prisiljene zapreti vsaj 8000 delovnih mest.

Na jutrišnji seji Ekonomsko socialnega sveta bodo odprli tudi razpravo o tej problematiki. "Naša skupna odgovornost, tako vlade, kot tudi gospodarstva in sindikatov je, da v kontekstu gospodarskih izzivov pred nami, poiščemo rešitev, ki bo ubranila čisto vsako delovno mesto v Sloveniji," ob tem izpostavlja minister Zdravko Počivalšek. "Gre za vprašanje, ki ga moramo seveda rešiti v socialnem dialogu, opozarjam pa, da nimamo več veliko časa na voljo in zato vse partnerje pozivam, da k iskanju ustrezne rešitve pristopimo zelo odgovorno."



Več v Slovenija