Bodite vi - ta nekdo!

V Mladinskem svetu Ljutomer prepoznavajo, da je pomembno, da v teh časih poskušamo pomagati različnim starostnim skupinam - še posebej pa ranljivim skupinam prebivalstva.

Prlekija-on.net, sobota, 14. november 2020 ob 16:52
Bodite vi - ta nekdo!

Bodite vi - ta nekdo!

V preizkušnji, s katero se trenutno soočamo, je še toliko bolj pomembno, da prepoznamo pozitivne trenutke našega življenja in si med seboj stojimo ob strani.

V Mladinskem svetu Ljutomer prepoznavamo, da je pomembno, da v teh časih poskušamo pomagati različnim starostnim skupinam - še posebej pa ranljivim skupinam prebivalstva. Možnosti je veliko, mnoge ne stanejo nič, ali pa res zelo malo. V nadaljevanju jih par povzemamo:

  • Tudi v Ljutomeru se nahaja zbirno mesto za vseslovensko akcijo »Božiček za en dan«. Namen akcije je otrokom in njihovim staršem polepšati praznični zimski čas. V kolikor želite sodelovati, se na spletni strani https://elf.bozicekzaendan.si/list/bz1d-s20 registrirate, izberete otroka in mu pripravite darilo. Darila zbiramo v Večgeneracijskem centru Pomurja, na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru do 1. decembra 2020. Nato jih bomo dostavili do Ljubljane, kjer bodo prostovoljci poskrbeli, da bodo darila pravočasno prispela v prave roke.

  • Vemo, da je mnogo starejših osamljenih. Želimo jim narisati nasmeh na obraz. Z drobno pozornostjo jim lahko vsi prižgemo iskrice v očeh in jim za trenutek omogočimo, da pozabijo na trenutni vsakdan, ki je pogosto vse prej kot lahek. Naš cilj je, da po svojih močeh poskušamo ustvariti čim več čestitk/pisem, katerim dodamo svojo misel, anekdoto in toplo besedo.
    Postopek je preprost - prosimo Vas, da napišete kratko pismo ali voščilnico z lepimi željami in pozitivnimi mislimi. Pomembno je, da je voščilo napisano na roke, črke pa naj bodo dovolj velike in berljive. Po želji lahko tudi kaj narišete. Pisma lahko pošljete ali prinesete do 18. decembra 2020 na naslov: VGC Pomurja, Ormoška cesta 22, 9240 Ljutomer. Vaše pismo bo izročeno starostniku. Verjemite, da bo to nekaj izredno lepega in globokega, saj starejši v času napredka tehnologije dobivajo vse manj pisem in voščil, marsikdo pa nima nikogar, od katerega bi lahko kaj prejel. Tega bodo veseli tisti, ki nimajo svojcev, pogostih obiskov in se čutijo še posebej osamljene. Letos je lahko z Vašo pomočjo, srčnostjo in kreativnostjo drugače.

    Bodite Vi - ta nekdo!

    Letošnje leto je že tako težko - starostniki so bili deležni izolacije, odtegnitve obiskov, strahu in stiske. Bodite prijazni en do drugega in ne pozabite na sočloveka. Priprava pisma Vam bo vzela le nekaj minut, nasmeh, ki ga boste narisali na obraz, pa bo neprecenljiv in bo trajal.

  • Tudi če poznate koga, ki potrebuje pomoč, nas prosimo kontaktirate. Ranljivim družbenim skupinam nudimo namreč podporo in pomoč tudi na drugih področjih na primer: nudimo učno pomoč otrokom in mladim, možni so individualni pogovori in podpora, opravljamo nujno potrebne nabave, možno je prevzeti tudi brezplačen paket hrane. Vse ob upoštevanju preventivnih varnostnih ukrepov. Prav tako, se lahko tudi vi aktivirate kot prostovoljci.

Projekt Večgeneracijskega centra Pomurja podpira Evropski socialni sklad, Republika Slovenija in lokalne skupnosti.

Ob tej priložnosti Vas vabimo tudi na spletno pogovorno delavnico. V Mladinskem svetu Ljutomer pripravljamo namreč delavnico na temo mladih in Covid-19 v sklopu projekta Na mladih svet stoji, katerega financer je Mladinski svet Slovenije. Na delavnici bomo pregledali rezultate ankete, ki smo jo izvedli v prejšnjih mesecih, in v kateri smo preučevali počutje, občutke in misli mladih tekom epidemije in šolanja od doma.

Vabimo Vas, da se nam pridružite, v ponedeljek, 16. novembra 2020 ob 14.00 uri.

Za prijavo prosimo, da nam pišete na elektronski naslov: msljutomer@gmail.com. Vsi prijavljeni boste na e-mail dobili povezavo do spletne delavnice.

Za dodatne informacije nas prosimo kontaktirajte na elektronski naslov: msljutomer@gmail.com ali na telefonsko številko 0820 09650.

Lepo Vas pozdravljamo in Vam želimo vse dobro,

Ekipa Mladinskega sveta Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje