Marko banda izdala skladbo Krvava rouža

Če so člani Marko bande do sedaj vztrajali pri kar se da izvirnem prenosu melodij preteklosti v sedanjost, s Krvavo roužo vendarle nekoliko odstopajo od ustaljene prakse.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. november 2020 ob 16:01
Marko banda

Marko banda

Prekmurska skupina Marko banda, ki letos praznuje 30 let delovanja in je bila med prvimi v samostojni Sloveniji, ki se je vse od začetka načrtno ukvarjala s poustvarjanjem in ohranjanjem ljudske glasbene dediščine, nam tokrat ponuja prvo izmed skladb novo nastajajočega albuma - Krvava rouža.

Če so člani Marko bande do sedaj vztrajali pri kar se da izvirnem prenosu melodij preteklosti v sedanjost, s Krvavo roužo vendarle nekoliko odstopajo od ustaljene prakse. Ponarodelo skladbo, ki so jo poznali in prepevali na širšem območju panonskega prostora in je v nekem obdobju dobila domovinsko pravico tudi v Prekmurju, so dodali slovensko besedilo, skladbo pa tako uvrstili v niz sicer redkih vokalnih skladb, pod katere se podpisujejo.

Anti korona vaje Marko bande

Vaje ob 30-letnici izvedli kar na meji med občinama


Glasbeno priredbo so fantje pripravili sami. Pesem sicer govori o ....čem drugem, kot o ljubezni. Pesniško neuslišani in v besedilu združeni z besedami iz preteklosti. Ob prvem poslušanju se bo Krvava rouža v spomin zarisala morda zgolj kot melodija, že ob naslednjem poslušanju pa bo poslušalčevo uho zaznalo bogastvo prekmurskega narečja izpod peresa večkrat nagrajenega prekmurskega in slovenskega pisatelja in pesnika Štefana Kardoša.

Marko banda je za letošnjo jesen pripravljala velik jubilejni koncert s številnimi gosti. Žal delijo koronsko usodo številnih drugih glasbenikov po vsem svetu. Z novimi skladbami, ki so jih iztrgali zobu časa in se bodo gotovo pridružile preostalim prekmurskim ljudskim melodijam, pa želijo vsaj malo zakrpati luknjo ustvarjalnosti tega čudnega časa.

Prva je pred vami, prisluhnite ji in se potopite v svet čustev in pregovorne prekmurske otožnosti.



Več v Glasba in film