Živa Buzeti zlata na mednarodnem tekmovanju iz družboslovja

Na tekmovanje se je uvrstila na podlagi odličja, ki ga je prejela še kot dijakinja ljutomerske gimnazije. S perspektivno mladenko smo opravili kratek intervju in ji obenem iskreno čestitamo.

Meta Štuhec, ponedeljek, 16. november 2020 ob 19:382
Živa Buzeti

Živa Buzeti

Živa Buzeti, bivša dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, je na mednarodnem tekmovanju The International Conference of Young Scientists - Social Science (ICYSSS) prejela zlato priznanje. Gre za družboslovno tekmovanje s področij psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije, ki se ga udeležijo mladi med 14 in 19 letom, potekalo pa je preko video-konference 14. in 15. novembra.

Živa je z letošnjim šolskim letom postala študentka mednarodnega prava Univerze Tilburg na Nizozemskem. Na tekmovanje se je uvrstila na podlagi odličja, ki ga je prejela še kot dijakinja ljutomerske gimnazije, na tekmovanju Mladi raziskovalci Slovenije pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Buzetin mentor na državni ravni je bil mag. Jernej Jakelj, profesor sociologije na GFML, po uvrstitvi na ICYSS pa je to vlogo prevzela Vesna Fabjan, ki je bila hkrati vodja slovenske ekipe.

S perspektivno mladenko smo opravili kratek intervju in ji obenem iskreno čestitamo.

Na tekmovanju ICYSS si dosegla 1. mesto. Kaj je bila tvoja tema raziskovanja, ki je prepričala tako državno, kakor tudi mednarodno komisijo? Kakšni so občutki o uspehu?

Tema moje raziskovalne naloge je bila "Romi - marginalizirani posamezniki družbe? (Roma - Marginalised individuals in society?)" Pomena in pomembnosti naziva si sprva nisem predstavljala, saj o stopničkah nisem niti sanjala. Ko danes razmišljam za nazaj se zavedam, da tovrstna nagrada za temo, ki ni dovolj raziskana ali obravnavana pomeni, da se bo pogovor končno začel ter da akademska skupnost temo jemlje resno. Priznanje na svetovni ravni mi pomeni veliko, saj sem sodnike in svet prepričala o pomembnosti romske problematike in upam, da smo s tem en korak bližje k njeni rešitvi. Iz moje osebne perspekrive, mi priznanje predstavlja velik osebni dosežek, saj sem sama sebi dokazala neomejenost lastnih zmožnosti, ter potrdila, da rek "kjer je volja, je tudi moč" prav zares drži.

Živa Buzeti

Tekmovanje je potekalo "on-line".

Res je. Izvedba tovrstne conference na daljavo je predstavljala nekaj popolnoma novega in še kakšno leto nazaj, težko predstavljivega. Tako organizatorji tekmovanja, kot tudi sodniki sami, so se trudili po najboljših močeh, da so nastopi potekali brez motenj in kar se da profesionalno, čeprav preko elektronskih zaslonov. Tehnične težave, zaradi katerih smo bili vsi skeptični o poteku konference, niso predstavljale over, tudi govori so potekali nemoteno, tako je imel vsak udeleženec možnost predstaviti nalogo po svojih najboljših zmožnostih. Tekmovanje na daljavo je hkrati predstavljalo sproščeno atmosfero, saj je vsak udeleženec govor opravil kar iz udobja lastnega doma.

Kakšna je bila konkurenca in katere teme so raziskovali so-tekmovalci?

V moji skupini so bili tekmovalci iz treh kontinentov - Azije, Južne Amerike in Evrope. Konkurenca je bila velika, tako zaradi velikega števila tekmovalcev iz vsega sveta, kakor tudi zaradi dejstva, da je večina raziskovalnih nalog bila izvedenih s pomočjo inštitutov za znanost. Naloge v moji tekmovalni skupini so bile iz področja sociologije, moji so-tekmovalci so zato podobno kot jaz raziskovali teme kot so feminizem, potrošništvo, izobrazba ter druge aspekte današnje družbe.

Si tovrsten rezultat pričakovala?

Izvedba moje raziskovalna naloge ni izvirala iz želje po nagradi, vendar iz radovednosti, ki mi jo je tematika predstavljala že od malih nog. Iz tega razloga in seveda velike konkurence, o medalji nisem niti razmišljala do trenutka, ko so poklicali moje ime in se je na zaslonu pojavila slovenska zastava. V tistem trenutku sem ostala brez sape, saj si nisem predstavljala, da bi se raziskovalna naloga iz srednje šole lahko kosala z nalogami, ki so bile izvedene s pomočjo svetovno znanih inštitutov. Presenečenje je hitro zamenjala sreča, saj sem se na podlagi rezultata zavedala, da je tematika manjšinske skupnosti vendarle pomembna na svetovni ravni.

Živa dodaja, da njen uspeh ne bi bil mogoč brez pomoči mentorjev, izpostavlja še Jožeka Horvata Muca, ki ji je pomagal pri organizaciji družbenega eksperimenta in Osnovno šolo Tišina za pomoč pri izvedbi ankete.

Živa Buzeti



Več v Kultura in izobraževanje