Čakš Jager: Viri okužb so delovna mesta, družinski krog in skupna gospodinjstva ter zasebna druženja

Po Kacinovih besedah vlada pričakuje, da bodo strokovna skupina in pristojne vladne službe podrobneje in čim prej uskladile korake v smeri odpiranja, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Pri tem vlada želi, da se upoštevajo različne epidemiološke razmere v posameznih regijah.

Prlekija-on.net, sreda, 25. november 2020 ob 17:39
Nuška Čakš Jager, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Nuška Čakš Jager, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali predstojnik urgentnega centra Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, dr. Gregor Prosen, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci najprej povedal, da se je vlada na včerajšnjem večernem zasedanju seznanila z epidemiološkimi razmerami in odločila, da se pripravi izhodna strategija, ki bo temeljila na načrtu sproščanja, ki bo omogočal ukrepanje v obratni smeri kakor ob začetku drugega vala.

Po Kacinovih besedah vlada pričakuje, da bodo strokovna skupina in pristojne vladne službe podrobneje in čim prej uskladile korake v smeri odpiranja, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Pri tem vlada želi, da se upoštevajo različne epidemiološke razmere v posameznih regijah.

CSO Ormož

V ponedeljek največji porast okužb pri stanovalcih domov starejših v CSO Ormož


V nadaljevanju je uradni govorec Kacin navedel podatke o okuženosti s covidom-19 za prejšnji dan. Tako je bilo v torek opravljenih izjemno veliko testov, in sicer 8.063, s katerimi je bilo potrjenih 2.226 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 27,6 odstotka. Skupaj je bilo hospitaliziranih 1.297 ljudi, odpuščenih iz bolnišnic jih je bilo 113, na intenzivni negi pa sta bili 202 osebi. Umrlo je 43 ljudi. Uradni govorec vlade je vsem žalujočim svojcem izrekel iskreno sožalje.

Na UKC Maribor dosegli rekordno število sprejemov

Prvi gost novinarske konference je bil predstojnik urgentnega centra UKC Maribor dr. Gregor Prosen, ki je povedal, da so na UKC Maribor prejšnji konec tedna dosegli rekordno število sprejemov tako na navadnem kakor tudi na oddelku intenzivne nege. Skupaj je z nedelje na ponedeljek prišlo 218 novih bolnikov, od tega jih je bilo na oddelek intenzivne terapije nameščenih 47, pri čemer je skupna zmožnost intenzivne terapije 48 postelj. Skupno je bilo hospitaliziranih celo 20 bolnikov več od uradnih zmogljivosti.

Nadaljeval je, da je bil velik priliv pacientov tudi v urgentni center. Samo v sivi coni (del urgentnega centra, ki obravnava osebe z znano okužbo ali zelo verjetno okužene) so v ponedeljek obravnavali 50 pacientov, kar je izjemno veliko. Prosen je poudaril, da je bila stiska v UKC Maribor konec tedna zelo velika in je zahtevala veliko dodatnega truda osebja. Vse sodržavljane je pozval k samozaščitnemu obnašanju v času veselega decembra.

V vseh regijah, razen osrednjeslovenski in gorenjski, se število okuženih povečuje

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager je navedla statistične podatke okužb s covidom-19 v Sloveniji. Povedala je, da je zdaj več kakor 20.000 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar pomeni 26-odstotni delež. V vseh regijah, razen osrednjeslovenski in gorenjski, se število povečuje. Največ okuženih je med zaposlenimi med 45 in 54 let starosti ter med starejšimi v domovih starejših. Viri okužb so delovna mesta, družinski krog in skupna gospodinjstva ter zasebna druženja, ki v tem času sicer niso dovoljena.

Delež primerov glede na najverjetnejšo lokacijo
Delež primerov okužbe glede na najverjetnejšo lokacijo prenosa okužbe, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Čakš Jager je opozorila na pravilno nošenje mask in na upoštevanje vseh higienskih ukrepov in medosebne razdalje tudi med odmori na delovnih mestih, na prezračevanje prostorov; izločanje okuženih iz delovnega procesa ter na napotitev na delo od doma povsod tam, kjer delovni proces to dopušča.

Dogovorjeno, da se v odredbo dodajo testiranja za vse, ki delajo v zavodih

V nadaljevanju novinarske konference je uradni govorec Jelko Kacin opisal stanje v domovih starejših občanov. Po podatkih je bilo novo okuženih 176 stanovalcev, aktivno okuženih pa 2.660. Med zaposlenimi je bilo odkritih 114 novih okužb, aktivno okuženih je 992 zaposlenih.

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je nadaljevala z navedbo podatkov, po katerih je bilo včeraj ozdravljenih 121 stanovalcev in 48 zaposlenih, na novo okuženih pa je bilo 176 stanovalcev in 114 zaposlenih. Skupaj je umrlo 24 stanovalcev, ki so bili pozitivni na covid-19, od tega 12 v bolnišnicah, 12 pa v domovih za starejše. V drugem valu epidemije covida-19 je skupaj umrlo 580 stanovalcev domov za starejše občane. Ob tem je vsem svojcem umrlih izrekla iskreno sožalje.

Povedala je tudi, da je bilo na včerajšnjem sestanku vlade dogovorjeno, da se v odredbo dodajo testiranja za vse, ki delajo v zavodih, vključno s prostovoljci in študenti.

Ob tem je poudarila, da so izdelani protokoli za odzivanje v primerih okužb s covidom-19 v domovih starejših in drugih socialnih zavodih. Ministrstvo za zdravje je prav tako imenovalo koordinatorje za vsak posamezni zavod, njihova vloga pa sta svetovanje in zagotavljanje strokovne pomoči zavodom pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom. V zavodih so bila prav tako izvedena številna izobraževanja o preprečevanju okužb z novim koronavirusom. Poudarila je, da je varovalne opreme na trgu dovolj, stroški zanjo pa bodo povrnjeni iz državnega proračuna. Država bo prav tako zagotovila dodatnih 26 milijonov evrov za dodatne zaposlitve ne glede na kadrovski normativ.

Dodala je, da bo ministrstvo v naslednjem letu sprostilo način dela v okviru javnih del, tako da bodo lahko vključeni v programe javnih del opravljali tudi tista dela, ki jih doslej niso mogli. Doslej se je v okviru javnih del v zavodih dodatno zaposlilo 330 ljudi, opravljenih pa je bilo več kakor 39.000 ur študentskega dela.

Državna sekretarka je prav tako poudarila pomembnost sodelovanja socialnih zavodov z lokalno skupnostjo in civilno zaščito.

Ob koncu je opozorila, da se moramo v teh težkih časih osredotočati na pozitivne informacije, število ozdravljenih ter pozvala k spoštovanju ukrepov za zamejitev širjenja okužb z novim koronavirusom, k solidarnosti in odgovornosti, saj bomo samo tako zaščitili sebe in vse okoli sebe.



Več v Slovenija