V ponedeljek največji porast okužb pri stanovalcih domov starejših v CSO Ormož

Največji porast okužb pri stanovalcih je po besedah Kacina bil včeraj Centru za starejše občane Ormož, in sicer 25.

Prlekija-on.net, sreda, 25. november 2020 ob 18:13
CSO Ormož

CSO Ormož

Na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je vladni govorec, Jelko Kacin, predstavil podatke o okuženosti s covidom-19 za prejšnji dan. Tako je bilo v torek opravljenih največ testov, in sicer 8.063, pozitivnih jih je bilo 2.226, kar znaša 27,6 odstotka. Skupaj je bilo hospitaliziranih 1.297 ljudi, odpuščenih iz bolnišnic jih je bilo 113, na intenzivni negi pa sta bili 202 osebi. Umrlo je 43 ljudi. Uradni govorec vlade je vsem žalujočim svojcem izrekel iskreno sožalje.

Kacin je opisal stanje v domovih starejših občanov. Po podatkih je bilo novo okuženih 176 stanovalcev, aktivno okuženih pa 2.660. Med zaposlenimi je bilo odkritih 114 novih okužb, aktivno okuženih je 992 zaposlenih.

Nuška Čakš Jager, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Čakš Jager: Viri okužb so delovna mesta, družinski krog in skupna gospodinjstva ter zasebna druženja


V Centru za starejše občane Ormož 25 novih okužb

Največji porast okužb pri stanovalcih je po besedah Kacina bil včeraj v naslednjih domovih: Center za starejše občane Lucija - 17, DSO Ljubljana Moste Polje - 23, Dom Danice Vogrinec Maribor - 17, Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane - 12 in Center za starejše občane Ormož - 25. DSO Novo mesto ima 14 ozdravljenih stanovalcev, Koroški dom starostnikov - 15, DSO Grosuplje - 10, Dom pod Gorco - 16 in Dom starejših Rakičan - 20.

Stanovalci s potrjeno okužbo nameščeni v rdeči coni

Stanovalci, ki imajo potrjeno okužbo z virusom Covid-19, so nameščeni v rdeči coni v prostorih CSO Ormož, nekaj stanovalcev je nameščenih v rdeči coni Psihiatrične bolnišnice Ormož. "Večina jih ima bolečine v sklepih, glavobol in so slabšega počutja, nekaj je asimptomatskih in se že veselijo dneva, ko se bodo lahko vrnili v svoje sobe. Trudimo se veliko pogovarjati se z njimi in jim vlivati energije, da skupaj premagamo bolezen," so ob tem med drugim zapisali pri CSO Ormož.

V časih, ko je okužba pošteno vstopila tudi v naše prostore in se borimo z vsemi močmi, ki jih premoremo, nam veliko...

Objavil/a Center za starejše občane Ormož dne Torek, 24. november 2020

Dogovor, da se v odredbo dodajo testiranja za vse, ki delajo v zavodih

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je ob tem navedla podatke, po katerih je bilo včeraj ozdravljenih 121 stanovalcev in 48 zaposlenih, na novo okuženih pa je bilo 176 stanovalcev in 114 zaposlenih. Skupaj je umrlo 24 stanovalcev, ki so bili pozitivni na covid-19, od tega 12 v bolnišnicah, 12 pa v domovih za starejše. V drugem valu epidemije covida-19 je skupaj umrlo 580 stanovalcev domov za starejše občane. Ob tem je vsem svojcem umrlih izrekla iskreno sožalje.

Povedala je tudi, da je bilo na včerajšnjem sestanku vlade dogovorjeno, da se v odredbo dodajo testiranja za vse, ki delajo v zavodih, vključno s prostovoljci in študenti.

Ključno, da se zagotovi testiranje ne le za zdravstveni kader, temveč za vse, ki delajo v domovih

Poziv za preventivno testiranje zaposlenih v domovih za starejše




Več v Črna kronika