Policisti opozarjajo tudi na druženja ob opravilih, kot so koline

Pečjak je navedel primer, »ko so v preteklem vikendu v Ljubljani prejeli več klicev oseb, da se v parkih pri igrah na snegu, družijo večje skupine oseb. Otroci so se sankali, odrasle osebe pa so se družile med seboj in pri tem niso uporabljale zaščitnih mask.«

Prlekija-on.net, petek, 11. december 2020 ob 16:56
Tomaž Pečjak, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Tomaž Pečjak, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Na petkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali Hugon Možina, vodja internistične prve pomoči na UKC Ljubljana, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

V četrtek je bilo ob opravljenih 6.453 testiranjih potrjenih 1.813 novih pozitivnih covid primerov. Delež je znašal 28 odstotkov. V bolnišnice je bilo v četrtek sprejetih 157, odpuščenih pa 113 covid pacientov. Skupaj je bilo hospitaliziranih 1.268 covid pacientov, 10 več kot v sredo. Na intenzivni negi se je zdravilo 196 bolnikov, kar je 7 več kot v sredo. V bolnišnicah je umrlo 34 oseb, v domovih za starejše še 15, skupaj 49 smrti.

Z največ novimi pozitivnimi primeri Izstopajo naslednje občine: Brežice (27), Črnomelj (20), Dravograd (19), Idrija (27), Ivančna Gorica (23), Koper (28), Krško (59), Novo mesto (60), Postojna (30), Sevnica (29), Slovenske Konjice (31), Velenje (37), Vrhnika (20), Zagorje ob Savi (30), Ljubljana (147) in Maribor (82).

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 106 stanovalcev in 47 zaposlenih, od tega 31 zdravstvenih delavcev. Na novo pozitivnih je bilo včeraj potrjenih 138 stanovalcev in 71 med zaposlenimi. Med domovi z večjim številom novih pozitivnih primerov izstopajo: Dom upokojencev Idrija (14), Dom Danice Vogrinec Maribor (12), Dom upokojencev Polzela (12), Dom upokojencev Vrhnika (11). Aktivnih pozitivnih primerov je trenutno 2.568 stanovalcev in 1.122 zaposlenih, od tega 651 zdravstvenih delavcev.

Možina je predstavil stanje v UKC Ljubljana. Hospitaliziranih je 372 covid bolnikov, od tega 56 na intenzivnih oddelkih, 49 jih potrebuje uporabo ventilatorja. Zabeležili so 6 smrti.

Nekje 15 odstotkov covid pacientov se v tednih po preboleli bolezni vrača v hospitalno obravnavno

Število obravnavanih bolnikov v urgentnih ambulantah se je v 1. in 2. valu zmanjšalo, po predvidevanjih zaradi bojazni oseb, da bi se lahko okužile s koronavirusom. Številke o manj obravnavah so zabeležene za mesec november na Internistični prvi pomoči (iz lani 2017 primerov na letos 1.766 takih primerov). V splošni nujni medicinski pomoči so lani novembra obravnavali 3.666 primerov, letos pa tisoč primerov manj. Na urgentnem oddelku na nevrološki kliniki je bilo obravnav manj za 20 odstotkov, na kirurškem oddelku za 35 odstotkov manj. Enako število obravnav pa se beleži pri težavah s srcem, kar je dober podatek, saj je tu življenje lahko prej ogroženo.

Nekje 15 odstotkov covid pacientov se v tednih po preboleli bolezni vrača v hospitalno obravnavno, naj si bo zaradi pojava hujše oblike pljučnice, poslabšanja stanja pri sladkorni bolezni, delovanju ledvic ali opešanja srca.

Številčno največ nadzorov opravljenih na javnih mestih

Zdravstveni inšpektorat je v obdobju od 30. novembra do vključno 6. decembra opravil 1.341 nadzorov v zvezi z obvladovanjem COVID-19. Izrečenih je bilo 22 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, 164 opozoril in 9 upravnih ukrepov. Inšpektorat je prejel 82 prijav, kar ustreza povprečju zadnjih nekaj tednov. Od dejavnosti je Potza najprej izpostavila gostinstvo, kjer je bilo opravljenih 217 nadzorov in izrečena 1 prekrškovna sankcija, izdanih skupno 12 opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti, kozmetičnih in frizerskih salonov, cvetličarn, knjižnic in ostalih storitvenih dejavnosti je bilo opravljenih 308 nadzorov in izrečenih 5 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, izdanih skupno 14 opozoril, 1 odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti in 1 upravna odločba.

Na zunanjih javnih površinah je bilo opravljenih 548 nadzorov in izrečenih 16 prekrškovnih sankcij ter 140 opozoril po Zakonu o prekrških. V večstanovanjskih stavbah je bilo opravljenih 268 nadzorov, izrečenih pa 5 opozoril.

Iz poročila je razvidno, da je bilo številčno največ nadzorov opravljenih na javnih mestih, kjer je bilo tudi ugotovljenih največ neskladnosti. Ponovno se te nanašajo predvsem na nepravilno uporabo zaščitnih mask, nekaj primerov pa je bilo tudi takšnih, ko ljudje maske sploh niso imeli.

Inšpektorji so pri izvajanju nadzora zaznali še nekatere primere, na katere je Potza posebej opozorila:

  • zbiranje delavcev pred vhodi večjih podjetij, medtem ko čakajo na vstop, ni pa bila zagotovljena ustrezna medsebojna razdalja,
  • zbiranje otrok na igriščih, na kar se je nanašalo večje število prijav,
  • zabave v študentskih domovih,
  • oglaševanje frizerskih storitev na letakih, razdeljenih v več stanovanjskih objektih,
  • več prijav se je nanašlo tudi na delovanje fitness centrov,
  • med prijavami izstopa primer mlajše družine, ki redno vabi k sebi domov druge obiskovalce, s čimer vabi na druženja v zasebnem prostoru.
  • pojavljajo se objave na socialnih omrežjih in spletnih naslovih, s katerimi se posamezniki hvalijo o organizaciji druženj in zabav ter objavljajo fotografije udeležencev, ki ne spoštujejo ukrepov in priporočil,
  • pojavljajo se vabila na druženja v zasebnih prostorih in na prednovoletne zabave podjetij sicer uradno z namenom »izobraževanja«.

Izdana tudi ena odločba o prekršku z izrekom globe v višini 4.400 EUR

Potza je posredovala tudi poročilo Združenja mestnih občin Slovenije o nadzorih občinskih redarstev, ki se nanašajo na čas od sprejema PKP5, torej ne le na zadnji teden. Iz poročila izhaja, da so redarji obravnavali 1.511 primerov in izrekli 416 opozoril. V 21 primerih je bil izdan plačilni nalog. Med najpogosteje ugotovljenimi kršitvami v poročilu navajajo kršitve prepovedi zbiranja, tudi na notranjih dvoriščih stanovanjskih blokov, neuporabo zaščitne maske na javnih površinah ter nedovoljeno prehajanje med občinami.

Od ostalih inšpektoratov izstopa še tržni, kjer so opravili nadzor pri 199 subjektih, od tega je bila pri 53 ugotovljena vsaj ena kršitev. Skupaj je bilo izrečenih 43 opozoril, v 8 primerih pa je bilo opravljanje dejavnosti prepovedano z upravno odločbo. Zaradi opravljanja trgovinske dejavnosti kljub začasni prepovedi je bila izdana tudi ena odločba o prekršku z izrekom globe v višini 4.400 EUR. Izdani so bili še 3 opomini, od tega 2 zaradi opravljanja dejavnosti kljub prepovedi in 1 zaradi nezagotavljanja ustrezne razdalje (30 m2 na posamezno stranko).

Policisti ugotovili nekaj kršitev v zidanicah

V zadnjih sedmih dneh, od petka 4. decembra do danes, so policisti ob opravljanju rednih nalog iz njihove pristojnosti opravili nadzore na 16.341 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, dnevno v povprečju več kot 2.300 nadzorov. Prejeli so 169 prijav o domnevnih kršitvah odlokov s strani občanov in opravili nadzore je podatke predstavil Pečjak. Izrekli so 897 opozoril in izdali 543 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V večini primerov gre za kršitve odloka o prehajanju meje ali odloka o omejitvi gibanja - omejitve združevanja, gibanja v nočnem času, prehajanja občin, nošnje maske. V 11 primerih so izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (zaradi neupoštevanja zakonitega ukrepanja policista).

Pečjak je predstavil nekatere aktualne primere kršitev. V preteklem vikendu so v Ljubljani prejeli več klicev oseb, da se v parkih pri igrah na snegu, družijo večje skupine oseb. Otroci so se sankali, odrasle osebe pa so se družile med seboj in pri tem niso uporabljale zaščitnih mask. Policisti so v Metliki ugotovili delovanje dveh gostinskih lokalov. Več kršitev se je nanašalo tudi na kršitve javnega reda in miru, predvsem zaradi izvajanja zabav, kjer so policisti ugotovili kršitvi druženja. Primere kršitev odlokov ugotovijo tudi ob obravnavi prometnih nesreč. Policisti so bili pozorni tudi na druženja v zidanicah in ugotovili nekaj kršitev, npr. v krajih Trebnje in Črnomelj, opozarjajo pa tudi na druženja ob opravilih, kot so koline.

V času od petka, 4. decembra do vključno četrtka, 10. decembra, je policija na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdala 1.404 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Glede na mejo prečkanja so največ napotitev v karanteno na domu izdali na meji s Hrvaško 1.213, Avstrijo 47, Italijo 28 in Madžarsko 13. Še 103 napotitve v karanteno na domu pa so bile izdane potnikom, ki so prispeli na letališču Jože Pučnik. Glede na države prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročeno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine 604, Hrvaške 271, Kosova 124, Srbije 83 in Severne Makedonije 81.

Glede na podatke o vseh potnikih, ki so vstopili ali izstopili iz države policisti ugotavljajo, da se je v zadnjih sedmih dneh število potnikov rahlo zmanjšalo (280.645), glede na teden prej. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta pa se je promet zmanjšal za dve tretjini, ko je bilo število potnikov, ki so prečkali mejo 823.796.



Več v Slovenija