Pripravimo praznično sladico z znano slovensko kuharico, sestro Nikolino

Nikolina Rop, članica reda šolskih sester na Brezjah, se letos zahvaljuje za 70 let življenja. 50 pa jih je minilo tudi od njenih redovnih zaobljub. Ob njenih jubilejih ter življenjskem delu na področju kulinarike, pa tudi mi z vami delimo njeno idejo za odlično praznično sladico.

Aleksandra Papež, četrtek, 24. december 2020 ob 11:24
Knjiga Recepti sestre Nikoline, foto Založba Družina; Sestra Nikolina, foto: Janez Pukšič

Knjiga Recepti sestre Nikoline, foto Založba Družina; Sestra Nikolina, foto: Janez Pukšič

S svojim zgledom je sestra Nikolina vrednote in kulinariko Slovenskih goric ponesla v domove po Sloveniji in po svetu. Letos ji je Občina Lenart podelila naziv častna občanka. Mi pa z vami delimo njen recept za odlično praznično sladico...

Rojstno ime sestre Nikoline je Marija. Prihaja pa iz Lormanja, manjšega naselja v okolici Lenarta, ki ga je v želji po znanju hitro zapustila. Ime Lenarta je ponesla po vsej Sloveniji, kot predana redovnica in kulinarična poznavalka. Prve redovne zaobljube je izrekla 8. septembra 1970 v Repnjah. »Kuha jo je prevzela, zato je že pri 16 letih odšla v svet po kuharsko znanje, v Šentrupert pri Velikovcu na Koroško, kjer je nekaj let tudi delala v gospodinjski šoli.« so zapisali v obrazložitvi na občini Lenart ob podelitvi naziva častna občanka.

Leta 1975 je pričela Ropova organizirati kuharske tečaje, najprej v Repnjah pri Vodicah in kasneje v Velikovcu, Celovcu, Zemunu v Srbiji, v generalni hiši šolskih sester v Rimu, pri apostolskem nunciju msgr. Juliuszu Januszu v Ljubljani, danes pa na Brezjah. Medtem pa je sestra Nikolina zaključila še srednjo medicinsko šolo. Mesta na omenjenih delavnicah so bila zasedena in so še zasedena za nekaj let vnaprej.

Med počitnicami vodi delavnice za dekleta, ob koncih tedna pa za žene. Po letu 1990 pa je pričela pisati kuharske nasvete za tednik Družina, katere je kasneje založba Družina izdala v šestih knjigah v zbirki 100 receptov sestre Nikoline in leta 2008 kar 550 njenih prenovljenih receptov v eni, obsežni knjigi Recepti sestre Nikoline, ki zaseda knjižne police mnogih družin in pogosto roma iz knjižnih polic z uporabniki knjižnic v domače kuhinje. Kasneje je leta 2013 izšla še prenovljena in dopolnjena izdaja njenih receptov v knjižni obliki. Zadnjih 15 let pa na Radiu Ognjišče vodi tudi priljubljeno oddajo Kuhajmo s sestro Nikolino.

Nikolina Rop, članica reda šolskih sester na Brezjah, se letos zahvaljuje za 70 let življenja. 50 pa jih je minilo tudi od njenih redovnih zaobljub. Ob njenih jubilejih ter življenjskem delu na področju kulinarike, pa tudi mi z vami delimo njeno idejo za odlično praznično sladico.

ČOKOLADNI ŠARKELJ

20 dag masla
18 dag sladkorja
8 dag čokolade
6 jajc
4 žlice mleka
18 dag moke
1 pecilni prašek
10 dag mandeljnov ali orehov
1 žlica ruma
Čokoladni obliv:
10 dag čokolade
3 dag masla
4 žlice olja

Priprava:
V električnem mešalniku stepamo maslo, pridamo zmehčano čokolado, posamezno rumenjake in malo sladkorja (polovico ga prihranimo za sneg). Vse sestavine dobro zmešamo. Prilijemo mleko in rum, dodamo trd sneg s sladkorjem. Po njem potresemo moko, pomešano s pecilnim praškom in zmletimi ali narezanimi mandeljni (oz. orehi) ter z ročno metlico počasi zamešamo, da ohranimo testo rahlo. Model dobro namastimo in pomokamo, vanj vlijemo testo in ga postavimo v vročo pečico. Šarkelj pečemo od 30 do 40 minut pri 190 stopinjah Celzija. Priezkusimo z zobotrebcem. Pečeno sladico vzamemo iz pečice, jo po petih minutah obrnemo na desko ter oblijemo z raztopljeno čokolado. Lahko jo potresemo z narezanimi mandeljni ali orehi.

Obliv: V lonček damo čokolado, margarino in olje, ter ga postavimo v vročo vodo. Večkrat pomešamo, da se sestavine stopijo. 
(iz knjige 100 receptov sestre Nikoline, peta knjiga)



Več v Kultura in izobraževanje