Breznikovi pripravili prvo ledeno trgatev v zgodovini Cerkvenjaka

Ste že obiskali Komarnico? Majhno naselje blizu Cerkvenjaka? Družina Breznik, ki od leta 2006 vodi uspešno turistično kmetijo je v teh negotovih časih pripravila prvo ledeno trgatev v zgodovini Cerkvenjaka.

Aleksandra Papež, torek, 19. januar 2021 ob 08:40
Ledena trgatev Breznikovih

Ledena trgatev Breznikovih

Družina Breznik, ki že od leta 1995 gostoljubno sprejema goste na svoji domačiji v Komarnici, od leta 2006 pa uradno na turistični kmetiji in v gostišču, je minulo nedeljo, na god sv. Antona Puščavnika, zavetnika župnije v Cerkvenjaku, pripravila ledeno trgatev.

»To je prva ledena trgatev v zgodovini Cerkvenjaka.« je povedala Martina Breznik. Domači so namreč poizvedovali pri starejših domačinih ter ugotovili, da o ledeni trgatvi v njihovi občini še ni bilo slišati.

Breznikovi so sicer najbolje poznani po svoji lepo urejeni vinski kleti in v njej spravljenih vinih. Gospodar Damijan z ženo Zinko se je vinogradništva in vinarstva priučil z leti, iz lastne želje. Za oboje sta navdušila tudi otroke, Marka, Martino in Žana, skupaj s katerimi danes obdelujejo tri hektarje vinogradov.

700 trsov je bogato obloženih pričakalo zimo

Preteklo jesen so izpeljali že 22 trgatev zapovrstjo, a trsov niso obrali popolnoma - ker 700 trsov sorte Chardonnay je bogato obloženih pričakalo zimo.

Čakali so ugodne pogoje in izbrali 17. januar, praznik svojega farnega zavetnika in se v zgodnjih jutranjih urah, z baklami v rokah, odpravili v vinograd. Skrbno so odvili mreže, ki so varovale grozdje in v dlaneh občutili zmrznjene grozdne jagode z žlahtno gnilobo. Le-ta je pri vinih posebnih kakovostih skorajda nujna. Izjemno pomembno je, da je bila pot od vinograda do preše čim krajša.

»Upali smo, da bomo lahko ob tej priložnosti povabili sorodnike, a žal to zaradi ukrepov ni bilo mogoče, zato smo trgatev izpeljali v družinskem krogu. Bil je izjemno uspešen dan, z grenkim občutkom, da ga nismo mogli deliti z drugimi, pa vendar poseben za našo družino in naš kraj.« je povedal Damijan Breznik.

Antonova ledena trgatev bo dala Antonovo vino, ki ga boste lahko okusili prihodnje leto in za katerega Breznikovi upajo, da ga bodo lahko predstavili na Antonovo nedeljo prihodnje leto.

Foto: Gal Vivat (1-3)  in Tjaša Oman (4, 5)



Več v Družabno