To so najbolj priljubljeni avtomobili v Sloveniji v letu 2020

Rezultati raziskave prikazujejo vozila, ki imajo svojo veljavo na slovenskem trgu že dalj časa in so zaradi svojih lastnosti najbolj iskana.

Prlekija-on.net, četrtek, 21. januar 2021 ob 20:02
Na prvem in drugem mestu je Volkswagen

Na prvem in drugem mestu je Volkswagen

Kupovanje rabljenega vozila velja za zelo pogost način nakupa vozila, predvsem zaradi prihranka pri ceni. Med Slovenci določena rabljena vozila veljajo za bolj iskana, saj prepričujejo s svojimi lastnostmi in ceno, poleg tega pa so pogosto uvožena iz tujine. Nadalje si poglejmo, kateri so ti avtomobili in zakaj.

5 najbolj iskanih rabljenih avtomobilov v Sloveniji v letu 2020

Metodologija raziskave

V raziskavi so bili uporabljeni verodostojni in natančni podatki, ki temeljijo na pregledanih poročilih o zgodovini avtomobilov, ki so bila pregledana na strani carVertical. V tej obširni študiji je bilo analiziranih več kot pol milijona poročil o zgodovini avtomobilov. Ta poročila so bila zajeta od januarja do decembra 2020 iz baze podatkov carVertical.

To pa ne pomeni, da so bile te avtomobilske znamke tudi najbolj prodajane. Namen raziskave je zgolj prikazati za katere avtomobile je bilo pregledanih največ poročil, v katerih se kupci niso odločili za nakup. Ti so le iskali informacije za določene modele s pomočjo številke VIN ali identifikacijske številke, ki jo nosi vsako vozilo in preko katere je mogoče preveriti stanje rabljenega vozila.

5 najbolj iskanih rabljenih avtomobilov v Sloveniji v letu 2020

Vozila na seznamu so razporejena po vrsti od najbolj iskanega navzdol, glede na odstotke pregledanih poročil za posamezno vozilo od celote poročil, ki so bila pregledana v Sloveniji na strani carVertical. Rezultati raziskave prikazujejo vozila, ki imajo svojo veljavo na slovenskem trgu že dalj časa in so zaradi svojih lastnosti najbolj iskana.

5 najbolj iskanih rabljenih avtomobilov v Sloveniji v letu 2020

1. Volkswagen Golf - 6,26 % vseh poročil

Zaradi tega modela velja Volkswagen za najbolje prodajano znamko v Sloveniji, tako med novimi kot med rabljenimi vozili. Model Golf prav tako v svojem razredu že dolgo časa uspešno vodi pred drugimi konkurenti. Velja za zanesljiv, kompakten, vsestranski in preprost avtomobil. Kupci rabljenih vozil se v Sloveniji najbolj zanimajo za 3 do 5 let starega Golfa, to so letniki 2017, 2016 in 2015 oziroma za predzadnjo sedmo generacijo.

2. Volkswagen Passat - 6,26 % vseh poročil

Ta model velja za najbolj priljubljen avto višjega razreda, pa tudi za enega najbolj uvažanih ne glede na različico. V vseh svojih izvedbah je zanesljiv družinski avtomobil, ki nudi prostornost, kakovost in cenovno dostopnost, predvsem ko gre za rabljeno vozilo. Poleg tega pa v boljših različicah velja za pravi luksuzni avtomobil višjega razreda. Pri Passatu se kupci zanimajo za nakup 2 do 4 let starega vozila, to so letniki 2016, 2017, in 2018 oziroma osma generacija.

3. BMW serije 5 - 5,5 % vseh poročil

BMW za razliko od drugih modelov privablja svojevrsten krog kupcev, ki iščejo predvsem dinamičnost v vožnji. Pri petici gre za poslovno limuzino, ki je vodilna v svojem razredu, vozniki pa jo imajo radi tudi zaradi zadnjega pogona. Kupci iščejo nekoliko starejše modele od 3 do 8 let. To so letniki 2012, 2014 in 2017 sedma in šesta generacija. Kljub znanim težavam se kupci običajno dobro pozanimajo o vozilu, saj avtomobil lahko velja za zelo zanesljivega v primeru da je bil redno vzdrževan in deležen skrbnega ravnanja.

4. BMW serije 3 - 4,59 % vseh poročil

Serija 3 je dinamična in praktična ne glede na različico vozila, priljubljena pa je tudi zaradi svoje oblike in športnega stila. Najbolj iskani letniki so 2015, 2014 in 2006, to je od 5 do celo 14 let, kjer gre za šesto in peto generacijo. Enako kot pri seriji 5 lahko ta model vozila s pravim vzdrževanjem brez večjih težav doseže tudi tristo tisoč kilometrov, zato pa se kupci radi dobro prepričajo o zgodovini vozila.

5. Audi A4 - 4,34 % vseh poročil

Gre za enega najbolje prodajanih modelov Audija v Sloveniji, kupci pa iščejo vozila pete in četrte generacije. To so avtomobili stari od 2 do 5 let, letniki 2015, 2017 in 2018, kar je podobno kot pri Volkswagnu. Model A4 svoje kupce prepriča zaradi svoje kompaktne in kakovostne izdelave, zanesljivosti in voznih lastnosti. Seveda pa ne gre pozabiti tudi sistema quattro, ki je zelo priljubljen med vozniki.

Zaključek

Kot rezultati raziskave kažejo, so vse avtomobilske znamke petih najbolj iskanih modelov nemške. Na trgu rabljenih vozil so nedvomno glavni avtomobili znamke Volkswagen, pa naj gre za rabljeno vozilo iz Slovenije ali za uvoženo vozilo. Še vedno prevladujeta modela Golf in Passat, predzadnje generacije. Prav tako je priljubljen tudi model Audi A4 predzadnje generacije, pri BMW-ju pa je zanimanje tudi za nekoliko starejše modele.

Pazljivost pri nakupu rabljenega vozila ni nikoli odveč, ker je s pomočjo poročil o zgodovini avtomobilov mogoče najti dobro oskrbovano rabljeno vozilo, brez prikritih nezgod ali prevrtenih kilometrov. Na ta način pa se je mogoče izogniti nadaljnjim okvaram in nepotrebnim stroškom.

Najverjetneje ima prevrten števec kilometrov vsak deseti avtomobil v Romuniji in Latviji

To so najpogostejši avtomobili s prevrtenim števcem




Več v Gospodarstvo