Popotresna pomoč Zveze veteranov vojne za Slovenijo hrvaškemu veteranu slovenskega rodu

Kontejner je opremljen s sanitarnim blokom in ogrevanjem, namenjen slovenskemu rojaku Miranu Kobaletu, ki izhaja iz Rogatca, ki se je julija 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni. Po vojni, kot vojni invalid, živi v Petrinji in je ob zadnjem potresu, kot njegovi številni someščani, ostal brez strehe nad glavo.

Prlekija-on.net, sreda, 27. januar 2021 ob 14:52
Popotresna pomoč

Popotresna pomoč

V sredo, 27. januarja, ob 13. uri, je bil v podjetju Hosekra v Slovenski Bistrici, svečan prevzem bivalnega kontejnerja, ki je bil kupljen z donatorsko akcijo društev, ki so članice Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Kontejner je opremljen s sanitarnim blokom in ogrevanjem, namenjen slovenskemu rojaku Miranu Kobaletu, ki izhaja iz Rogatca, ki se je julija 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni. Po vojni, kot vojni invalid, živi v Petrinji in je ob zadnjem potresu, kot njegovi številni someščani, ostal brez strehe nad glavo. Kontejner bo v četrtek zjutraj odpremljen proti Hrvaški.

Območna združenja zveze veteranov vojne za Slovenijo so za popotresno pomoč v Petrinji in okolici zbirala finančna sredstva. Trenutno na območju Petrinje in Gline primanjkuje bivalnih kontejnerjev, ki bi omogočili vsaj zasilno bivanje ljudem, ki so v potresu izgubili vse svoje premoženje. Skupaj s hrvaškimi vojnimi veterani so se odločili, da namesto denarja donirajo bivalni kontejner, ki ga je izdelalo podjetje Hosekra. Opremljen je z vso potrebno elektro in vodno inštalacijo ter z električnim grelnikom.

Potres je imel epicenter 47 km jugovzhodno od Zagreba, vir: EMSC

Spet nas je pošteno streslo. Na Hrvaškem številne poškodbe stavb, umrlo več ljudi.


Kontajner bo v četrtek zjutraj opremljen proti Hrvaški. Na Milanovo željo, da bi ostanek življenja preživel bližje rojstnemu kraju, bodo kontajner namestili v obćini Hum na Sutli.

Današnje slovesnosti so se ob pobudniku akcije Antonu Šturbeju, predsedniku Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah udeležili še predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič s sodelavci. S Hrvaške pa sta se slovesnosti udeležila Zdravko Senčar in Ivan Drašković, predstavnika združenja hrvaških braniteljev iz Krapinsko-Zagorske županije.

Popotresna pomoč

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je o današnji humanitarni akciji povedal: "V zvezi veteranov vojne za Slovenijo, ki združuje vojne veterane, udeležence vojnih dogodkov v obrambi naše Republike pred 30 leti, ponovno dokazujemo, da razumemo veteranstvo v širšem smislu. Da razumemo veteranstvo tudi kot pomoč ljudem v stiski in seveda tudi ta naša aktivnost zbiranja sredstev in pa nakup kontejnerja za vojnega veterana Republike Hrvaške kaže na to, da razumemo to pomoč tudi ob 30 letnici naše države, ko smo kot nepolitična organizacija seveda tudi s tem korakom storili nekaj proti delitvam, ki so vsepovsod prisotne. Druga današnja značilnost je pa ta, da se to dogaja tudi ob spominu na holokavst, na to največje zlo, kar je človeštvo doživelo. In seveda tudi to je priložnost, da spomnimo na to predvsem mlade, ki vedno bolj verjamejo, da se takrat ni dogajalo nič takega, kar nebi bilo sprejemljivo. Nasprotno, potrebno je venomer ponavljati, da je to bil zločin in da je to vredno vse obsodbe."

O poteku same akcije je spregovoril pobudnik Anton Šturbej, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah: "Naše območno združenje deluje na območju Upravne enote Šmarje pri Jelšah in med temi občinami celo štiri mejijo na Hrvaško. Ker pa s hrvaškimi veterani sodelujemo že štiri leta in kot nevladna organizacija smo nekako zavezani tudi humanitarni ideji. Na dan potresa sem najprej poklical še naše veteranske kolege v Zagorsko krapinsko županijo in jih povprašal ali imajo kakšen predlog kako jim lahko pomagamo. Nato me je poklical predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, da ve, da sem že poklical kolege veterane na Hrvaško. In vprašal kakšno idejo imam glede pomoči. Dogovorila sva se za zbiranje finančnih sredstev in se bomo potem odločili za njihov namen. Predsedniku se je zdela ideja smiselna.
Ko smo sredstva zbrali smo obvestili hrvaške kolege, ki so se skupaj z Ministrstvom za hrvaške branitelje odločili, ne za finance v obliki denarja, ampak so želeli bivalni kontejner, s katerim bi se reševala stanovanjska stiska njihovega veterana, kateremu je potres hišo poškovodal do te mere, da v njej ni več varno bivati. In tako smo potem še vključili še hrvaško Ministrsvo za veterane, Občino Hum na Sutli, Krapinsko-zagorsko županijo in pa Združenje braniteljev krapinsko-zagroske županije. Kontejner je namenjen za potresno območje. Gre za veterana v Donjih Kukuruzarih, Knezovljani št. 58 ne daleč od Petrinje, in ta veteran bo dobil naš kontejner iz zbranih humanitarnih sredstev. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem veteranom vojne za Slovenijo za vsa humanitarna sredstva, ki so jih namenili za namen potresa v Petrinjah
."Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo