Želite postati vodnik reševalnega psa?

Lansko leto se je kot partner omenjeni organizaciji intenzivno pridružil Mladinski center Prlekije iz Spodnjega Kamenščaka ter sedaj skupaj pod vodstvom predanega licenciranega vodnika reševalnega psa in kinološkega inštruktorja Vlada Škerlaka intenzivno delujejo na trajni zaživitvi dejavnosti pomursko-podravske Enote reševalnih psov.

Prlekija-on.net, petek, 29. januar 2021 ob 19:33
Usposabljanje za vodnika reševalnega psa

Usposabljanje za vodnika reševalnega psa

Kinološka zveza Slovenije, Komisija za reševalne pse in Društvo vodnikov reševalnih psov Slovenije sta že pred leti podpisali poseben dogovor z Ministrstvom za obrambo, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje glede vzpostavitve Enot reševalnih psov po vseh statističnih regijah. Enote reševalnih psov Slovenije so sestavni del nacionalnih sil zaščite in reševanja ter trenutno še niso vzpostavljene v pomurski in podravski regiji. Že leta 2011 se je sicer vzpostavila taka enota v okviru ŠKD Goričko v Sebeborcih, vendar je dejavnost pozneje zamrla. Lansko leto se je kot partner omenjeni organizaciji intenzivno pridružil Mladinski center Prlekije iz Spodnjega Kamenščaka ter sedaj skupaj pod vodstvom predanega licenciranega vodnika reševalnega psa in kinološkega inštruktorja Vlada Škerlaka intenzivno delujejo na trajni zaživitvi dejavnosti pomursko-podravske Enote reševalnih psov.

Lansko leto so se udeležili več mesecev trajajočega nacionalnega usposabljanja v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, iz celotnega območja Pomurja in Podravja člani MCP-ja in ŠKD-ERP Goričko: Tamara Brumen, Mario Farkaš, Rudi Stegmüller, Milan Novak in Danijel Kaučič. Prvi trije so tudi pozneje uspešno opravili izpite ter tako postali vodniki reševalnih psov. Naslednja njihova naloga je sedaj, da v roku dveh let uspešno izšolajo svoje štirinožne prijatelje ter z njimi opravijo kar precej zahtevne izpite. Tudi letos bo po vsej verjetnosti organizirano tovrstno izobraževanje, tokrat na daljavo, sami izpiti in praktično delo pa se bo izvedlo po sprostitvi kriznih razmer zaradi pandemije.

Obravnavali se bodo sledeči predmeti: Organiziranost in zgodovina reševanja s psi; Organiziranost SIP, programi preizkušanja usposobljenosti psov in vodnikov, iskalne akcije; Markiranje reševalnemu psu-osnove vadbe; Reševalni psi v sistemu ZA-RE, Organiziranost MERP, Potresi, Vrste nevarnosti in označevanje ruševin; Radijske zveze ZARE; Prva veterinarska pomoč; Prva pomoč ponesrečencu, teorija in praksa; Temeljno usposabljanje za ravnanje ob potresu; Taktični postopki iskanja v ruševinah; Nevarnost v gorah poleti in pozimi, oprema vodnika za na teren; Mantrailing, markiranje; Delo na poligonu poslušnost in ovire, predstavitev vaj in tehnik učenja; Predstavitev iskanja in nakazovanja vonja pogrešane osebe v ruševinah oziroma naravi ali pod plazom; Orientacija in topografija, teorija in praksa.

V kolikor ste veliki ljubitelji kužkov in kinologije ter povrh gojite še visoko stopnjo človekoljubnosti in prostovoljstva ter bi vam bila vključitev med pripadnike Enote reševalnih psov Slovenije, poseben izziv, se lahko pridružite in vpišete na omenjeno izobraževanje tukaj. Več informacij lahko dobite tudi pri Športno kinološkem društvu-ENOTI REŠEVALNIH PSOV GORIČKO (g.Vlado Škerlak: 041 768 596) in/ali Mladinskem centru Prlekije-PC NVO, so. p. (g. Rudi Stegmüller: 031 525 367).

Foto, tekst: Tamara Brumen



Več v Kultura in izobraževanje