SDZNS pristojne poziva, da nemudoma uredijo problematiko obveznega hitrega testiranja

Predsednica SDZNS in medicinska sestra v ZD Gornja Radgona Slavica Mencingar pristojne poziva, naj uredijo razmere pri testiranju na novi koronavirus, saj so ob hitrih spremembah glede tega, kdo potrebuje negativen izvid testa, deležni klicev oziroma pogovorov, ki so vse prej kot kratki in prijetni.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. februar 2021 ob 12:32
Trgovci morajo te dni opraviti testiranja

Trgovci morajo te dni opraviti testiranja

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) je na svoji spletni strani objavil nujno odprto pismo predsedniku Vlade RS in ministru za zdravje. Pristojne s tem poziva, naj uredijo razmere pri testiranju na novi koronavirus, saj so ob hitrih spremembah glede tega, kdo potrebuje negativen izvid testa, v zdravstvenih domovih, v dežurnih in urgentnih ambulantah, namreč deležni številnih klicev, ki so "vse prej kot kratki in prijetni".

Predsednica SDZNS in medicinska sestra v Zdravstvenem domu Gornja Radgona Slavica Mencingar v odprtem pismu piše, da je zahteva po obveznem testiranju dnevnih migrantov privedla do "kaosa in praktično kolapsa sistema", obupanim klicem dnevnih migrantov pa se sedaj pridružujejo še trgovke in drugi posamezniki, ki bodo po dolgem času spet lahko delali in bodo v torek ob prihodu v službo že potrebovali opravljen negativni test na COVID-19.

ZD Ljutomer

V torek testiranje zaposlenih v trgovski in ostali storitveni dejavnosti v ZD Ljutomer


Slavica Mencinger
Slavica Mencingar

"In zdaj vas kot zaposlena in kot predsednica SDZNS sprašujem: kdo smo mi, izvajalci vsega tega?! Smo res tako ničvredni, da si pred sprejetjem in uveljavitvijo vseh teh »nebuloz« ne zaslužimo niti, da bi nas nekdo s tem vsaj seznanil in poučil, kako zadeve ustrezno izpeljati? Tudi vodstva zavodov so prepuščena sebi in zato prihaja do različnih praks v posameznih zavodih, kar ni niti prav niti pošteno do ljudi, ki so lahko zgolj še bolj zmedeni in jezni, posledice tega pa spet »pokasiramo« mi, nič krivi in že tako preobremenjeni izvajalci na terenu," je med drugim zapisala v pismu, ki ga spodaj objavljamo v celoti.


NUJNO ODPRTO PISMO SINDIKATA DELAVCEV V ZDRAVSTVENI NEGI PREDSEDNIKU VLADE RS IN MINISTRU ZA ZDRAVJE TER VSEM PRISTOJNIM MINISTRSTVOM IN STROKOVNIM SLUŽBAM!

Spoštovani naslovniki!

Obračam se na vas, in sicer tokrat ne zgolj kot predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS), temveč tudi kot zaposlena medicinska sestra na primarnem nivoju ter obenem kot državljanka Republike Slovenije, ki ji ni vseeno.

Moje trenutno delovno mesto je v COVID-19 ambulanti, natančneje v administraciji pri jemanju brisov, opravljanju pregledov ipd. Nedvomno ste že seznanjeni z opisi, do kakšnega kaosa in praktično kolapsa sistema je privedla zahteva po obveznem testiranju dnevnih migrantov, ki sicer delajo v tujini, pri nas pa plačujejo dohodnino in imajo večinoma pri nas urejeno tudi urejeno zdravstveno zavarovanje. Ne le, da se je že avstrijska vlada odločila za tedensko testiranje brez vnaprej jasnih navodil; takoj za tem je tudi slovenska vlada sprejela odlok o tem, da je za vrnitev v Slovenijo potreben negativni test na COVID-19.

Neposredna posledica navedenega je, da prebivalci zadnja dva dneva kličejo na vse možne in nemožne telefonske številke zdravstvenih domov po Sloveniji, tudi dežurne in urgentne ambulante. Klici oziroma pogovori so vse prej kot kratki in prijetni, kar je po svoje sicer tudi razumljivo, saj so včeraj ob vračanju prek meje domov mnogi naši državljani prejemali odločbe o karanteni, ker niso imeli opravljenega negativnega testa. Ob tem je treba poudariti tudi to, da je vlada Avstrije vsaj zamaknila začetek veljave odloka na 10. februar in da se pri njih že organizira brezplačno testiranje.

Pri nas pa se nadaljuje sprejemanje ukrepov ali sproščanje le-teh po znanem vzorcu - spet z danes na jutri, brez jasne strategije, kakršnegakoli načrta ali navodil nam, izvajalcem, ki moramo vse to izvedeti iz medijev ali od (upravičeno) razjarjenih in obupanih čezmejnih delavcev. No, v petek ob 15.00 uri smo sicer dobili dopis z Ministrstva za zdravje, da imajo veliko klicev iz zdravstvenih domov in da naj se vsak organizira po svoje, ter da gre v primeru dnevnih migrantov za tržno dejavnost??!

Toda zgolj s tem se vsa zgodba oziroma zmeda vseeno še ne konča, saj je vlada napovedala odprtje trgovin in ostalih storitvenih dejavnosti že v torek takoj po prazniku. Obupanim klicem dnevnih migrantov se tako pridružujejo trgovke in drugi posamezniki, ki bodo po dolgem času spet lahko delali. V torek zjutraj pa naj imajo ob prihodu v službo že opravljen negativni test na COVID-19 ...

In zdaj vas kot zaposlena in kot predsednica SDZNS sprašujem: kdo smo mi, izvajalci vsega tega?! Smo res tako ničvredni, da si pred sprejetjem in uveljavitvijo vseh teh »nebuloz« ne zaslužimo niti, da bi nas nekdo s tem vsaj seznanil in poučil, kako zadeve ustrezno izpeljati? Tudi vodstva zavodov so prepuščena sebi in zato prihaja do različnih praks v posameznih zavodih, kar ni niti prav niti pošteno do ljudi, ki so lahko zgolj še bolj zmedeni in jezni, posledice tega pa spet »pokasiramo« mi, nič krivi in že tako preobremenjeni izvajalci na terenu.

Zato, spoštovani, v imenu vseh zaposlenih in tudi naših uporabnikov zahtevam, da se zadeve nemudoma uredijo!

Vlade posameznih držav se vnaprej dogovorite glede ukrepov, jih jasno skomunicirajte in nato naj le-ti veljajo obojestransko za vhod in izhod iz države znotraj EU. Tudi za vse druge dejavnosti znotraj naših meja sprejmite razumne in izvedljive ukrepe, ki jih bomo izvajalci lahko tudi izpeljali (ne pa, na primer, tako, kot ste to naredili v primeru šol in vzgojno-varstvenih zavodov, ko smo bili prav tako čez vikend vrženi v organizacijo testiranj in prepuščeni sami sebi. Tudi ta testiranja smo sicer izpeljali, znova na račun naše prilagodljivosti in požrtvovalnosti, saj nas zaposlenih v zdravstveni negi nikoli nihče ne vpraša, ali hočemo, zmoremo ali želimo. Očitno je nepomembno, ali smemo morda tudi mi biti upravičeni do svojega zasebnega življenja, zdravja, družine ali prostega vikenda. Tega ne odtehta noben denar ali dodatek, sploh ob pritiskih in žalitvah, ki smo jih po krivičnem deležni v zadnjem času.

Ureditev v preteklih vrsticah navedene problematike izvajalci in uporabniki zahtevamo takoj, saj si vsi želimo vedeti, kaj nas čaka naslednji teden na delovnem mestu!

Slavica Mencingar
Predsednica SDZNSKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo