Kljub razmeram, na Ptuju in v okolici tudi letos pust ni izostal

Znani so zmagovalci natečajev za »Naj ptujski pustni krof« in »Naj pustno krasitev«.

Prlekija-on.net, nedelja, 14. februar 2021 ob 16:041
Naj pustna okrasitev

Naj pustna okrasitev

Posebna nedeljska televizijska oddaja "Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine", ki jo je bilo mogoče spremljati preko Facebook kanala Kurentovanje, na BK TV, Ptujski televiziji PeTV in na številnih drugih lokalnih televizijskih postajah, je gledalcem širom Slovenije ponudila enega od vrhuncev vsakoletnega Kurentovanja - Mednarodno karnevalsko povorko. Drugi vrhunec bo sledil na pustni torek, ko bo točno opoldne z zabavnim freestyle-om, posvečenem spominom na letošnje posebno pustovanje, na Facebook kanalu Kurentovanje nastopil Tadej Toš. Posebna spletna izvedba 61. Kurentovanja na Ptuju pa je letos botrovala tudi ideji o izvedbi dveh nagradnih natečajev.

V natečaju za »Naj ptujski pustni krof«, ki ga je Zavod za turizem Ptuj izvedel v sodelovanju s KGZS Zavod Ptuj, so v dveh ločenih kategorijah lahko sodelovali tako ljubiteljski kot profesionalni peki. Naziv »Naj ptujski pustni krof« iz domače kuhinje je pripadel Albini Lacko iz Nove vasi pri Ptuju, v kategoriji gostincev, slaščičarjev in pekov pa je z najboljšimi krofi ocenjevalno komisijo prepričala Turistična kmetija Črešnik. Na natečaju za »Naj pustno krasitev«, na katerem je sodelovalo deset skupin iz Ptuja in okolice, je prvo mesto pripadlo družini Plajnšek - Popošek iz Zabovcev pri Markovcih, drugo mesto družini Kekec iz Sodincev pri Veliki Nedelji, tretje mesto pa stanovalcem stanovanjskega bloka na Potrčevi cesti 50 na Ptuju.

»Izredno smo veseli dobrega odziva in pripravljenosti za sodelovanje, ki jo izkazuje število sodelujočih na obeh natečajih. K organizaciji slednjih smo pristopili prav z željo po aktivnemu sodelovanju lokalnega prebivalstva, ki igra izredno pomembno vlogo pri ohranjanju pustne dediščine in poslanstva Kurentovanja,« je povedala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec.

Na natečaju za Naj pustni krof so strokovni ocenjevalci KGZS Ptuj presojali tako zunanji videz, izpečenost, notranjost krofov, njihovo konsistenco in seveda okus. »Verjetno ni gospodinje v naših krajih, ki v tem času ne bi pripravljala krofov. Na natečaju je skupaj s profesionalnimi peki, torej gostinci, turističnimi kmetijami in pekarnami, sodelovalo kar 18 tekmovalcev, kar je izredno lepo število sodelujočih, glede na to, da smo natečaj izvedli šele prvo leto. Vsekakor si želimo, da bi natečaj ponovili tudi v prihodnjem letu,« dodaja Direktor KGZS Zavod Ptuj Andrej Rebernišek.

Foto: Črtomir Goznik (Naj ptujski pustni krof) in Stanko Kozel (Naj pustne krasitve)



Več v Družabno