Sprejem prostovoljk in prostovoljcev DU Ljutomer

Za uspešno izvajanje aktivnosti tako izvajajo projekt Starejši za višjo kakovost bivanja doma in Starejši za starejše. V projektih deluje t.i. mreža 27 prostovoljk in prostovoljcev.

Prlekija-on.net, sobota, 20. februar 2021 ob 11:40
Sprejem prostovoljk in prostovoljcev DU Ljutomer

Sprejem prostovoljk in prostovoljcev DU Ljutomer

Društvo upokojencev Ljutomer, ki združuje v svojih vrstah preko 1000 članov, uspešno deluje tako na področju športa, kulture in pa tudi prostovoljstva.

Nedvomno je veliko aktivnosti v društvu posvečenih skrbi za člane društva in tudi druge. Za uspešno izvajanje aktivnosti tako izvajajo projekt Starejši za višjo kakovost bivanja doma in Starejši za starejše. V projektih deluje t.i. mreža 27 prostovoljk in prostovoljcev. Člani pokrivajo območje občin Ljutomer in Razkrižje in tudi v drugih občinah. 17.2.2021 so na Društvu upokojencev pripravili zanje sprejem, na katerem so prejeli simbolna darila in pa zahvalo predsednika. Ob upoštevanju ukrepov »CORONA«, so jih v prostorih sprejemali posamično, se jim zahvalili za opravljeno delo in poprosili za nadaljevanje dela pri »tem poslanstvu« tudi v prihodnje.

"Prostovoljci na terenu ob obiskih opravljamo zelo pomembno nalogo, saj s svojim obiskom marsikomu polepšamo dan, se z njim pogovorimo, ga poslušamo, kar ljudem ogromno pomeni, predvsem tistim, ki živijo sami, so osamljeni, bolni itd. Radi spregovorijo o svojem življenju, o lepih in slabih trenutkih, težavah in seveda o svojih vnukih. Glede na stanje in potrebe, ki jih pri njih opazimo, jih seznanjamo o pomočeh, ki si jih lahko uveljavijo na CSD in jim skušamo pomagati preko Rdečega križa in Karitasa s paketi prehrane, obutve, oblačili itd. Nekako pa še preživijo in to zaradi svoje skromnosti. Na terenu pa je še vedno zelo prisotna sosedska pomoč, kar je marsikomu v veliko oporo in kar dokazuje, da imamo še čut do sočloveka. Žal pa je bila letos tudi ta sosedska pomoč zaradi prepovedi druženja okrnjena. Bojimo se, da bo trenutna situacija pustila tudi dosti psihičnih težav.
Tako prostovoljke in prostovoljci z vsemi temi dejavnostmi prevzemamo tudi del nalog lokalne skupnosti o skrbi za starejše občane.
Statistični podatki kažejo, da se prebivalstvo hitro stara in da bo čez 20, 30 let ogromno ostarelega prebivalstva. Naš projekt se razvija dolgoročno v to smer, da bi ostarelim - potrebnim pomoči, nudili te čim več, da bi lahko na starost čim dlje časa preživeli v domačem okolju. Marsikdo ne želi na starost v dom, domovi za ostarele pa so tudi zelo dragi in za marsikoga nedostopni. ZAKON O DOLGOTRAJNI OSKRBI, ki se že pripravlja več kot 10 let, si Zveza društev upokojencev Slovenije zelo prizadeva, da bi bil sprejet. Na podlagi tega zakona bi ostareli, bolni, invalidi, revni - ki ne morejo na starost sami živeti, prejeli več sredstev za preživljanje ne glede na to, ali so bili zaposleni ali ne, za izvedbo zakona pa bi rabili tudi veliko podporo prostovoljcev in seveda tudi dodatna finančna sredstva," je o delu na področju prostovoljstva povedala njihova dolgoletna koordinatorka, Dragica Ficko.

"V Društvu upokojencev Ljutomer smo nanje izredno ponosni in jim hvaležni za opravljeno delo," pa je ob tem dodal predsednik DU Ljutomer, Ciril Magdič.