V Ljutomeru na ogled razstava ročnih del ljutomerskih upokojenk

Razstava je odprta od ponedeljka, 8. 3. do petka, 12. 3. od 10. do 15. ure, ob tem pa je potrebno upoštevati vse ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja okužb.

Prlekija-on.net, nedelja, 7. marec 2021 ob 18:47
Razstava DU Ljutomer

Razstava DU Ljutomer

Upokojenke iz Društva upokojencev Ljutomer, sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, so v nedeljo, 7. marca, v Ljutomeru pripravile krajšo prireditev ob dnevu žena. Ob tem so odprle tudi tradicionalno razstavo ročnih del ob dnevu žena, ki si jo lahko ogledate v domu DU Ljutomer na Ormoški cesti v Ljutomeru. Razstava je odprta od ponedeljka, 8. 3. do petka, 12. 3. od 10. do 15. ure, ob tem pa je potrebno upoštevati vse ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja okužb.

Prireditev ob dnevu žena je potekala pred domom upokojencev v Ljutomeru, kjer so se zbrale članice društva in nekaj gostov. Med drugim so bili prisotni županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, predsednik DU Ljutomer, Ciril Magdič in predsednica za kulturno dejavnost, izobraževanje in rokodelstvo pri Pomurski pokrajinski zvezi, Danica Kocet.

Županja je ob tem povedala, da je vesela, da počasi prihajajo spet časi, ko bomo pričeli normalno živeti naprej. Poudarila je, da je letos v Občini Ljutomer tudi leto prostovoljstva ter se zahvalila članicam za svoj prispevek k lokalni skupnosti in ohranjanju kulturne dediščine. Predsednik DU Ljutomer je pohvalil pogum članic, da so po daljšem času pripravile razstavo in upa, da bodo temu kmalu sledila tudi druga društva v pokrajini. Ob dnevu žena je županji in vodji sekcije izročil lončnico ter vsem članicam nageljne in vrtnice.

Vodja sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, Danica Makoter, je povedala, da je to že peta tradicionalna razstava ročnih del ob dnevu žena, ki so jo letos poimenovale "Prebujenje", ker kot pravi, so se prebudile in pripravile razstavo. V sekciji delujejo že 12 let, v skupini jih je trenutno 14, ena članica jih je žal zapustila. "Smo zelo aktivne, pridne, vztrajne, nočemo popustiti," je dejala vodja ter povedala, da so do sedaj organizirale 32 samostojnih razstav, tudi izven meja občine. Bile so tudi pri predsedniku RS Borutu Pahorju, in mu poklonile svojo knjigo. Zbrale so 33 vaških grbov, jih izvezle, dale uokvirit in jih podarile ljutomerski knjižnici. Naredile so tudi 15 tipank, posebne knjige za slepe in slabovidne, ki so jih podarile ustreznim zavodom. Izdale so tudi 350 izvodov kuharske knjige z recepti naših mam in babic. In kot je povedala vodja, to knjigo priporoča vsem mladim, da bi znali kuhati v tem kriznem času. Kot je še dodala, da svet brez žensk ne zmore, so dokazale tudi sedaj, ko so delale na "zoom". Njihov "ročni zoom" je bil, ko so šivale, štrikale, pletle, vezle in se s tem nekako zaposlile in oddaljile od te "covid" situacije, ki ni prijetna. Te izdelke so tokrat tudi postavile na ogled. Ob tem je vsem ženam čestitala ob dnevu žena ter dodala, da naj bo "8. marec" vsaj enkrat mesečno ali pa kar vsak dan. Posebej se je zahvalila še najstarejši članici, ki je veliko prispevala od vsega začetka z ustvarjanjem in tudi literarnim udejstvovanjem, 85-letni Angeli Kolarič.

Danica Kocet je vse, ki razstavljajo, pohvalila in jim čestitala ob dnevu žena. Ob tej priložnosti je Slavko Ahlin zaigral na harmoniko.

Na razstavi pridne ljutomerske upokojenke iz sekcije za ohranjanje kulturne dediščine tudi to leto predstavljajo številna kvačkana, "štrikana" in druga ročna dela, od prtičkov, oblačil, torbic in okrasnih predmetov, ki so jih ustvarjale v tem "karantenskem" času. Razstavo si lahko ogledate ta teden, vsak dan, od 10. do 15. ure, z upoštevanjem vseh ukrepov NIJZ za preprečevanje širjenja okužb.



Več v Kultura in izobraževanje