Vroče picke, Sporna rižota, Palačunke, Shujševalna kura... Kaj pa »dans fotr kuha«?

Zgornjesavinjčan Miha Robnik, »fotr« dveh sinov in ljubiteljski kuhar, je svoje znanje medijske produkcije, veselje do kuhanja in ljubezen do sinov združil v zmagovalno kombinacijo - zabaven vlog pod imenom »Dans fotr kuha«, ki ga danes redno spremlja že več tisoč ljudi.

Prlekija-on.net, sobota, 20. marec 2021 ob 16:10
Dans fotr kuha

Dans fotr kuha

Zagotovo ste že slišali za »fotra«, ki nas zabava s preprostimi kuharskimi recepti, v katerih ne manjka humorja, šaljivih zgodbic, govoreče mačke Luci in ribe Mirkota, ki komentirata dogajanje v kuhinji. Pod projektom Dans fotr kuha je podpisan Miha Robnik, ki je s svojim vlogom pričel praktično po naključju, s promocijskim videom za Narociribe.si, v katerem je predstavil recept za ribe in naletel na odlične odzive. Glavni razlog in motivacija za ustvarjanje vloga pa sta njegova sinova Adam in Samo, saj se med kuhanjem zabavajo, pogovarjajo in seveda kaj dobrega pojejo.

Ravno to je sporočilo, ki ga Miha želi prenesti še posebej med vse samske očete in tudi družine: »Kuhajte s svojimi otroki, saj je to odličen način za druženje, povezovanje in kvalitetno preživljanje prostega časa!«

Otroci raje jedo jedi s smešnimi imeni

Ideje za zabavna imena in kombinacije receptov segajo že v Mihovo otroštvo, saj je bil zelo neješč otrok, zato si je njegov oče izmišljeval smešna imena za hrano, ki mu je tako bolj teknila. Enak pristop Miha uporablja tudi pri svojih sinovih: »Če otroke vključiš v pripravo jedi in jih še smešno poimenuješ, bodo tudi z veseljem jedli!«

Njegov youtube kanal Dans fotr kuha je že presegel 2,6 milijona ogledov, ideje za kuhanje pa lahko najdete med več kot 60 posnetki, med katerimi so najbolj gledani: Vroče picke, Sporna rižota, Simpl pica, Kmečki sendvič, Pica prasica, Palačunke, Shujševalna kura in še bi lahko naštevali. Video Vroče picke ima ta trenutek že čez 350.000 ogledov. Spremljate ga lahko na vseh družbenih omrežjih in youtube kanalu ter na njegovi spletni strani fotrkuha.si, kjer so objavljeni vsi recepti, dogodki in fotrove zabavne ideje.

Rad predstavi predvsem slovenske jedi in tradicionalne recepte iz lokalnih sestavin

Največji poudarek »fotr« daje promociji in podpori lokalne prehrane, saj uspešno sodeluje z Zvezo Slovenske podeželske mladine, v videih pa rad predstavi predvsem slovenske jedi in tradicionalne recepte iz lokalnih sestavin (Lučki žlinkrafi, Kmečki sendvič, 7 simpl receptov, Biftek...).

V letu 2021 se Slovenija predstavlja kot Evropska gastronomska regija, kar je še razlog več, ki ga Miha želi izkoristiti kot ambasador lokalne, slovenske prehrane. Ker ne skriva svojega veselja do kuhanja žlikrofov oz. po domače žlinkrafov, bo v sodelovanju z Zavodom za turizem Idrija promoviral tudi zaščitene Idrijske žlikrofe.

Kuhanje želi približati vsem moškim

Na vprašanje, ali so moški res boljši kuharji, Miha odgovori s svojim razmišljanjem: »Mogoče je razlog v tem, da moški po navadi kuhamo za veselje in nam kuhanje ne predstavlja zgolj dnevne obveznosti. Ženske so velikokrat morale kuhati vsak dan, ob točno določeni uri, zato da je bilo vedno na mizi družinsko kosilo. Pa seveda še pomiti posodo in pospraviti kuhinjo. Takšna rutina ti potem lahko vzame veselje do kuhanja. Kar pa seveda ne pomeni, da ženske kuhajo slabše«.

Miha želi s svojim vlogom kuhanje približati vsem moškim, otrokom in najstnikom, saj želi pokazati, da je kuhanje lahko preprosto in zabavno, še posebej v časih, ko družine več časa preživljajo doma.



Več v Družabno