Občina Ormož prejela pokal za čebelam najprijaznejšo občino

Občina Ormož želi v bodoče nadgraditi lokalno turistično ponudbo, s ponudbo čebelarskega turizma.

Prlekija-on.net, četrtek, 25. marec 2021 ob 18:15
Boštjan Noč je predal prehodni pokal, leseno skulpturo čebele na satju, Danijelu Vrbnjaku, foto: ČZS

Boštjan Noč je predal prehodni pokal, leseno skulpturo čebele na satju, Danijelu Vrbnjaku, foto: ČZS

Čebelarska zveza Slovenije je lansko leto pripravila že deseti natečaj in ob Dnevu čebelarskega turizma, tudi razglasila čebelam najprijaznejšo občino v letu 2020. Dogodek je potekal virtualno, ob razglasitvi pa so občini, ki je dobila naziv čebelam najprijaznejša občina, obljubili, da jih bodo ob priložnosti obiskali, jim osebno čestitali in predali pokal. Laskavi naziv čebelam najprijaznejše občine v letu 2020 je prejela občina Ormož, zato je v sredo, 24. marca, v Beli dvorani Grajske pristave v Ormožu potekala slavnostna podelitev, na kateri je Boštjan Noč, predsednik ČZS, predal prehodni pokal, leseno skulpturo čebele na satju, Danijelu Vrbnjaku, županu občine Ormož. Občina Ormož je poleg tega prejela še listino s priznanjem za naj občino, leseni šestkotnik, ki bo ostal občini v trajni spomin in semena medovitih rastlin, ki jih je, kot partner v projektu podarila Semenarna Ljubljana.

Predsednik ČZS je v pozdravnem nagovoru pohvalil delovanje lokalne skupnosti, ki podpira čebelarje in njihovo delovanje. Skupaj ustvarjajo primerno okolje za čebele. V Sloveniji je zelo močna povezanost med lokalnimi skupnostmi in čebelarstvom. V skoraj vseh lokalnih skupnostih delujejo čebelarska društva, ki uživajo njihovo podporo. Kot je poudaril predsednik Noč je vzorna skrb za čebele zelo pomembna, ker čebele brez čebelarja ne preživijo več.

Drevesa
Ob tem so zasadili tudi medovita drevesa, foto: ČZS

Župan občine Ormož pa ocenjuje, da ima laskavi naziv, ki ga je prejela občina, za njih velik pomen. Občina Ormož želi v bodoče nadgraditi lokalno turistično ponudbo, s ponudbo čebelarskega turizma. Tudi v prihodnosti bodo izvajali aktivnosti, s katerimi bodo podprli čebele in čebelarstvo. Tega so se lotili z vso resnostjo, saj je, po končani podelitvi sledila simbolična zasaditev lip ob vpadnici v mesto. Prvo lipo sta skupaj posadila Boštjan Noč in Danijel Vrbnjak. To je bilo prvo dejanje v zasaditvi lipovega in kostanjevega drevoreda, ki ga načrtujejo.

Pred Grajsko pristavo so organizirali tudi Medeno tržnico na prostem, kjer so ponudili čebelje pridelke in izdelke lokalnih čebelarjev.
"Občini Ormož iskreno čestitamo za prejeto priznanje, vloženo delo in smele načrte. Še naprej ji želimo uspešnih projektov," so še ob tem sporočili iz ČZS.

Medena tržnica
Medena tržnica, foto: ČZS


Več v Kultura in izobraževanje