Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer ponovno pričenja s poukom baleta v baletni dvorani šole

Po petih mesecih pouka na daljavo, se v vzgojno-izobraževalni proces glasbenih šol vrača tudi pouk baleta.

Prlekija-on.net, petek, 26. marec 2021 ob 22:43
GŠ Slavka Osterca Ljutomer

GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Z 12. 2. 2021 se je po odloku vlade RS sprostil pouk za vse razrede v osnovnih šolah. Na glasbenih šolah se je od tega datuma naprej sprostil samo individualni pouk. Pouk skupinskih predmetov (glasbena pripravnica, plesna pripravnica, balet, nauk o glasbi, komorna igra, orkester,...), pa je ostajal še naprej na daljavo.

Glasbene šole so zato bile v neenakovrednem položaju v primerjavi z drugimi dejavnostmi, šolami, rekreativno športnih dejavnosti, zasebnih plesnih šol, društev in klubov, ki so že prej lahko izvajali svojo dejavnost.

Vlada RS je 17. 3. 2021 sprejela spremembe Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Bistvena novost pri spremembi Odloka je, da se v glasbenih šolah poleg izvedbe individualnega pouka od 22. 3. 2021 dalje dovoljuje tudi pouk baleta in sodobnega plesa, pri tem pa mora biti med udeleženci zagotovljena medsebojna razdalja vsaj 2 metra.

"Vsem, ki delujemo v vzgojno-izobraževalnem procesu je znano, koliko težav in slabosti je prinesel pouk na daljavo po spletnih aplikacijah. Predvsem se to odraža v glasbenih šolah pri pouku instrumenta, še bolj pa pri pouku plesne pripravnice in baleta, kjer je nujna fizična prisotnost učitelja na vsakem njihovem koraku. Po petih mesecih takšnega načina dela se žal kažejo posledice neprimernega načina vadbe prav pri tej zahtevni umetnosti, kot je ples oziroma balet.

Veliko pomanjkanje interakcije z drugimi učenci in učiteljem povzroča slabše učne sposobnosti in upad motivacije, ki jo na glasbenih šolah beležimo v obliki manjšega vpisa in s povečanimi izpisi. S tem je ogrožena prihodnost oddelkov glasbenih šol, tako plesnih kot glasbenih," ob tem sporočajo GŠ Slavka Osterca Ljutomer, kjer so učenci plesne pripravnice in baleta, kot tudi njihova učiteljica izjemno veseli, da bodo skupaj lahko nadaljevali učni proces v baletni dvorani šole.

Prenovljeni prostori GŠ Slavka Osterca Ljutomer nudijo izjemno dobre pogoje za izobraževanje mlade osebnosti, ki mu glasba, petje in ples daje izredne možnosti, da si izoblikuje osebnost, ki bo obogatena s kulturo in čutom do umetnosti.

Tako že skrbno načrtujejo in vabijo na vpis nove učence za naslednjo šolsko leto. Preizkus glasbene sposobnosti in vpis bo potekal v mesecu maju in juniju 2021. Sledite njihovim informacijam na spletni strani šole in v drugih medijih.



Več v Kultura in izobraževanje