Vlada odločila, da se od 1. do 12. aprila država zapira

Med 1.4. in 11.4. bo izobraževanje tako potekalo na daljavo.

Prlekija-on.net, nedelja, 28. marec 2021 ob 16:41
Država se zapira

Država se zapira

Vlada Republike Slovenije se je v nedeljo na Brdu pri Kranju sestala na 67. redni seji, kjer so člani vlade razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni Covid-19. Vlada je tako med drugim obravnavala predlog strokovne skupine o 11 dni dolgem zaprtju države. Predlog strokovne skupine temelji na številkah, ki kažejo naraščanje števila okužb in hospitalizacij ter pod vprašaj znova postavljajo trdnost slovenskega zdravstvenega sistema, saj bi lahko potrebe po intenzivnem zdravljenju presegle celo številke, ki smo jih videli na višku drugega vala okužb. O vsem tem so danes v dopoldanskem času že spregovorili tudi na srečanju predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin, ministra za zdravje in Strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ki ga je gostil predsednik republike Borut Pahor.

Med 1. in 12. aprilom se država zapira

To so omejitve, ki bodo v veljavi med 1. in 12. aprilom


Po današnji seji vlade pa so o vseh sprejetih ukrepih na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju spregovorili predsednik vlade Janez Janša in ministri, pristojni za posamezne resorje. Janša je ob tem povedal, da je posvetovalna skupina dopoldan že predlagala ukrepe, ki dejansko pomenijo zaustavitev javnega življenja v državi med 1. in 12. aprilom. "Vlada je te predloge sprejela, saj smo se strinjali z oceno, ki je bila podana, in to je, da neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrtnih žrtev v času do junija, prav tako pa neukrepanje v kasnejšem času lahko pripelje v drastično zaporo javnega življenja zaradi prenapolnjenih kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema," je dejal predsednik vlade. Nadaljeval je, da je zaustavitev javnega življenja vezana na relativno kratko obdobje in dodal, da se zavedamo, da Slovenija tudi po 12. aprilu ne bo brez virusa. "12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, katerega uporaba se sedaj začasno prekine. Po potrebi bo semafor dopolnjen, bo pa v veliki meri takšen kot je, tako da je življenje tudi kar se tiče ukrepov po 12. aprilu, predvidljivo," je navedel predsednik vlade.

"Uspeh ukrepov, ki dejansko v veliki meri predstavljajo zaustavljanje številnih aktivnosti v tem času, bo odvisen od doslednega izvajanja in zato apeliramo na vse, da sprejmemo dejstvo, da je bolje ukrepati prej kot pozneje. Če bodo ti ukrepi dosledno izvajani in če bodo učinkovali, dodatne zaostritve ne bodo potrebne," je še dejal Janša in apel naslovil tudi na vse tiste, ki se zaradi virusa ne počutijo ogrožene. "Prosimo, da tudi ti te ukrepe upoštevajo zaradi tistih, ki so ogroženi, takšnih pa je, glede na stanje precepljenosti, še vedno velika večina naših rojakov". Navedel je še, da je vlada danes sprejela ukrep, da bo tudi državna uprava zelo omejila delovanje v času od 1. do 12. aprila, razen izjem, in da bo prešla na delo od doma.

"Apeliramo tudi na gospodarstvo, predvsem na tisti del, ki bo še vedno deloval, da se organizirajo tako, da se čim več dela opravi na daljavo in da kjer je prisotnost na delu zaradi narave delovnega procesa takšna, da delo od doma ni mogoče, da se tam še bolj dosledno kot doslej upoštevajo vsi preventivni ukrepi, vključno s predhodnim testiranjem," je poudaril predsednik vlade.

Premier je še dodal, da je večina odlokov, ki so bili danes sprejeti, vezana na čas od 1. do 12. aprila, razen odloka, ki zadeva prehajanje državnih meja, saj ta stopi v veljavo z jutrišnjim dnem. "Razlog za to odločitev je alarmantno stanje v nekaterih državah Zahodnega Balkana, ker je število okužb drastično povečano in od koder je mogoče zaznati tudi prihod številnih oseb, ki včasih predložijo tudi dokazila o testiranju sumljivega izvora," je še povedal predsednik vlade Janez Janša.

Po 12. aprilu bo vlada sledila semaforju

Premier je izpostavil, da bodo ukrepi, ki so bili danes sprejeti in bodo začeli veljati 1. aprila, začeli dajati rezultate z zamikom. "Pozitivni učinki po lockdownu bodo prišli šele po 12. aprilu," je navedel premier in dodal, da je predlog strokovne skupine, da se 12. aprila ob dobrih številkah glede okužb in bolnišnične oskrbe, gre nazaj na semafor sproščanja in vlada bo temu sledila. "Če bi se vmes pojavila nova verzija virusa, ki bi dodatno ogrožala slovensko prebivalstvo, bomo morali dodatno ukrepati, a kar vemo doslej, to ni neka resna nevarnost," je dejal premier. Ob tem je spomnil tudi na besede nemške kanclerke Angele Merkel, da "ne gre več za epidemijo, s katero smo se spopadali lani, ampak za novo epidemijo, kjer so mogoča še kakšna nova in dodatna presenečenja." Premier Janez Janša je še dejal, da bo vlada v tem času "vse sile usmerila v to, da v realnem času uporabimo vse doze cepiva, ki bodo prišle v Slovenijo in na ta način čim bolj povečujemo precepljenost z absolutno prioriteto na najbolj rizičnih skupinah."

Ponovno šolanje na daljavo

Vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar je ob tem povedala, da je "svetovalna skupina bila enotna, da moramo odločno ukrepati in onemogočiti virusu, da bi spet ohromil zdravstveni sistem. Veseli smo, da sta tako vlada kot gospodarstvo sprejeli naše argumente."

"Svetovalna skupina je definitivno mnenja, da se z 11. aprilom ti strogi ukrepi ukinejo in gremo potem po vladnem semaforju dalje. In ne glede na to, v kateri fazi bomo, se otroci, osnovnošolci in dijaki vračajo v šolske klopi. Razen seveda, če bi prišlo do česa res izjemnega, česar pa glede na trenutno epidemiološko situacijo v resnici ne pričakujemo. In zato je toliko bolj pomembno, da v teh 11 dneh sodelujemo in krivuljo držimo na nizkem nivoju," je še povedala Logarjeva ter dodala: "Vse naprošam, da spoštujete ukrepe, čeprav se vam zdijo prekomerni, s tem lahko zaščitite sebe in vse, ki jih imate radi."

Med 1.4. in 11.4. bo izobraževanje tako potekalo na daljavo, izjeme bodo vrtci in 1. triada za otroke zaposlenih v kritični infrastrukturi, izjema je tudi šolanje za otrok s posebnimi potrebami. Izjema je tudi delo v vzgojnih zavodih.

Omejitev gibanja od 1. aprila velja na statistično regijo. Zbiranje do deset ljudi ni več dovoljeno.

Maske tudi na prostem

Minister za zdravje, Janez Poklukar je povedal, da so podatki o epidemiji spet zaskrbljujoči, zato je svetovalna skupina predlagala zaostritev. "Poleg vseh veljavnih ukrepov so potrebne še nekatere dodatni. Ponovno se uvaja obvezno nošenje mask na javnih prostorih, z dvema izjemama: za izvajanje športnih aktivnostih na zelenih površinah, kjer je dovolj prostora, in v prevoznih sredstvih, kjer so osebe iz istega gospodinsjtva."

Stroka predlaga 11-dnevno zaprtje države (lockdown) med 1. in 11. aprilom

Stroka predlaga popolno 11-dnevno zaprtje države
Več v Slovenija