Stroka predlaga popolno 11-dnevno zaprtje države

Šolanje bi v tem 11-dnevnem času spet potekalo na daljavo. Gibanje bi bilo omejeno na statistične regije, druženje zunaj regij pa bi bilo v tem času dovoljeno le na velikonočno nedeljo, 4. aprila, in omejeno na dve gospodinjstvi.

Prlekija-on.net, nedelja, 28. marec 2021 ob 11:39
Stroka predlaga 11-dnevno zaprtje države (lockdown) med 1. in 11. aprilom

Stroka predlaga 11-dnevno zaprtje države (lockdown) med 1. in 11. aprilom

V nedeljo so se na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja sestali predstavniki nekaterih strank in svetovalne skupine na temo ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. Na posvetu sodelujejo minister za zdravje Janez Poklukar, premier Janez Janša, vodje poslanskih skupin, predsedniki koalicijskih strank in člani strokovne skupine.

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil trenutno stanje v državi. Po njegovih besedah podatki kažejo jasno nakazan tretji val epidemije, v katerega gre celotna Evropa in z njo svet. "V ta trenutek stopamo s težkim srcem in veliko odgovornostjo, kajti zavedamo se, da leto za nami ni lahko, vsem nam je pustilo t. i. pandemsko izčrpanost, a zavedamo se, da če bomo zmogli še ta zadnji korak v maratonu do poletja, da se uspešno precepimo," je na posvetu povedal Poklukar.

Tri regije so spet rdeče

V treh regijah ponovna omejitev gibanja na regijo, omejitev gibanja ponoči skrajšano


Minister Poklukar je ob tem prikazal projekcijo, ki pokaže, da lahko z 11-dnevnim izvajanjem strožjih ukrepov hospitalizacije precej zamejimo. "Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do poletja. Če ne ukrepamo, lahko presežemo drugi val in gremo čez zmogljivosti našega zdravstvenega sistema," je povedal minister.

Predlog popolnega zaprtja od 1. do 11. aprila

Dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19, je na posvetu predstavila strožje ukrepe, ki jih predlaga strokovna skupina, in sicer predlagajo popolno 11-dnevno zaprtje države (lockdown) med 1. in 11. aprilom. Po zaprtju bi ocenili stanje, nato bi sledili ukrepi v skladu z vladnim semaforjem sproščanja ukrepov po statističnih regijah v epidemiji covida-19.

Šolanje bi v tem 11-dnevnem času spet potekalo na daljavo, otroci in dijaki pa naj bi se vrnili v šole 12. aprila ne glede na vladni semafor. Gibanje bi bilo omejeno na statistične regije, druženje zunaj regij pa bi bilo v tem času dovoljeno le na velikonočno nedeljo, 4. aprila, in omejeno na dve gospodinjstvi (pet odraslih oseb in otroci).

V času zaprtja naj bi se delalo od doma, javni prevoz pa bi deloval v omejenem obsegu. Logarjeva je ob tem povedala, da predlog podpirajo vsi člani svetovalne skupine, ločenega mnenja pa da ni bilo.

Vlada bo o predlogu odločala na seji, ki se bo na Brdu pri Kranju začela ob 14. uri.



Več v Slovenija