Potrebujemo mir v sebi!

Devi Mohan prihaja iz Hrvaške, biva in dela pa na Sveti Ani v Slovenskih goricah. Leta 1991 je njena družina izgubila vse. Takrat si je kot 14-letna deklica obljubila, da ne bo žrtev razmer, ampak si bo povrnila dostojanstvo skozi izobrazbo in zavzemanje za mir ter boljši svet.

Aleksandra Papež, ponedeljek, 12. april 2021 ob 20:13
Devi Mohan, foto: osebni arhiv

Devi Mohan, foto: osebni arhiv

Devi Mohan biva in dela na Sveti Ani v Slovenskih goricah. Iz tega, njej ljubega mirnega naselja, pa preko različnih kanalov Devi tudi v tem času doseže ves svet. Je znana jogijska mojstrica, ki se je z jogo z mesta učiteljice prvič resneje srečala na delavnici leta 2007 v Dubaju.

»Na svoji prvi joga delavnici v Dubaju, kjer sem postala tudi inštruktorica joge, sem spoznala Mohanjija, svojega duhovnega vodjo, ki je kasneje postal tudi moj mož. Med 350 ljudmi sem ga tam opazila, res nekaj posebnega.« preprosto opiše Devi, ki si želi z možem na Sveti Ani urediti tudi duhovni center, katerega nesebičen namen bo ljudem pomagati, da znova najdejo sebe.

Devi prihaja iz Hrvaške in je joga inštruktorica s certifikatom, vodja in učiteljica Himalayan School of Traditional Yoga, ki pripravlja delavnice tradicionalne joge, meditacije in seminarje po vsem svetu. Sicer pa je delala tudi kot prevajalka, še preden je uresničila svojo željo po študiju v tujini in se uspešno vpisala na John Cabot University v Rimu ter kasneje študirala še v Ameriki. Devi je veliko potovala, nato pa z možem in hčerko svoj dom našla prav na Sveti Ani. »Moja babica je bila Ana in ko sva z možem obiskala Sveto Ano sva tukaj začutila posebno energijo. Narava, prijetni ljudje, mir. Veliko sveta sva že videla, ampak tukaj je poseben mir, točno tak kot ga potrebujemo

Za boljši položaj žensk po svetu

Devi in Mohanji sicer večkrat obiščeta Indijo, kjer ima hčerka Mila tudi stare starše. Sodeluje v številnih projektih in organizacijah, ki se zavzemajo za mir ter je govornica na dogodkih za boljši položaj žensk po svetu. Pa tudi na Sveti Ani so ju večkrat obiskali posamezniki iz Nizozemske, Belgije, Londona, Srbije, Danske in Avstrije. Po tem, ko je spoznala svojega moža je kmalu postala tudi predstavnica njegove organizacije Mohanji Foundation, leta 2018 je bila v imenu omenjene organizacije tudi govornica na velikem zasedanju predstavnikov svetovnih religij v Torontu. Leta 2019 pa sta pripravila večje srečanje z Mohanjijem na Otočcu, ki so se ga udeležili ljudje iz vse Evrope in tudi iz Lenarta. Lanskoletne načrte o večjem srečanju v Ljubljani pa sta zaradi epidemije morala odpovedati.

Devi Mohan
Devi Mohan, foto: osebni arhiv

Kot 14-letnica si je obljubila, da ne bom žrtev razmer

»Mohanji se ne rad izpostavlja, njegova energija je zares posebna, zdravilna in na tak način jo tudi deli, jaz pa sem se že pred tem ukvarjala z govorništvom, se gibala v mednarodnih vodah, tako da sva se tudi na tak način obogatila. Res poseben blagoslov.« Morda se komu ob prebranem poraja kaj je Devi spodbudilo k tako aktivnemu zavzemanju za boljši jutri ljudi po svetu. »Leta 1991 je moja družina izgubila vse, ko so nas prisilno preselili iz Hrvaške v Srbijo. V tistem obdobju lakote in ponižanja sem si kot 14-letna deklica obljubila, da ne bom žrtev razmer, ampak si bom povrnila dostojanstvo skozi izobrazbo in zavzemanje za mir ter boljši svet, da nobenemu otroku več ne bi bilo treba skozi to, kar sem doživela sama.« je odločna Devi, ki je tudi predsednica mednarodne dobrodelne organizacije ACT Foundation.

Ob vsem tem pa je tudi motivacijska duhovna govornica ter obvlada posebne metode zdravljenja z lastno energijo. Leta 2008 je Devi igrala tudi v indijskem filmu Foreignchi Patlin. Film je bil ob izidu zelo priljubljen in je Devi prinesel tudi posebno nagrado Rashtra Bhushan award.

»Mislim, da v teh časih potrebujemo predvsem mir in ljubezen v sebi.« je prepričana Devi, ki je svoje delavnice preselila na splet, saj je prepričana, da so lahko komu prav v tem obdobju v veliko pomoč in uteho.



Več v Kultura in izobraževanje