Poslovni rezultati Skupine Kofola presegli pričakovanja

EBITDA leta 2020 je dosegla 1,03 milijarde CZK, letni prihodki pa so se zmanjšali le za 3,7 %, kljub velikim tržnim omejitvam, ki jih je povzročila epidemija koronavirusa.

Prlekija-on.net, nedelja, 2. maj 2021 ob 14:21
Poslovni rezultati so presegli pričakovanja

Poslovni rezultati so presegli pričakovanja

Skupina Kofola je objavila letno poročilo in rezultati so presegli pričakovanja: EBITDA leta 2020 je dosegla 1,03 milijarde CZK, letni prihodki pa so se zmanjšali le za 3,7 %, kljub velikim tržnim omejitvam, ki jih je povzročila epidemija koronavirusa. Vodstvo skupine Kofola je na osnovi dosedanjega razvoja poslovanja potrdilo tudi oceno EBITDA za letošnje leto - ta znaša med 1,03 in 1,15 milijarde CZK.

»V leto 2020 smo vstopili v zelo dobri poslovni in finančni kondiciji ter s trdnimi marketinškimi načrti. Dolgotrajno zaprtje delovanja gostinskih storitev je to spremenilo. Za dobre rezultate, ki smo jih dosegli, so zaslužni velika prilagodljivost vodstva podjetja, prilagoditev marketinških in poslovnih aktivnosti ter ustrezni stroškovni ukrepi. Na Češkem in Slovaškem je doprinesel tudi uspešen nakup mineralnih vod Ondrášovka in Korunní,« je povedal Jannis Samaras, izvršni direktor Skupine Kofola.

Nakup dveh močnih blagovnih znamk mineralnih vod, ki sta osredotočeni predvsem na maloprodajni segment, je imel med lanskim zaprtjem gostinskih objektov dvakrat pomembnejšo vlogo, pomembno pa je bilo tudi izkoriščanje priložnosti med odprtjem trga v poletnem in predbožičnem obdobju. »Omejeno potovanje poleti je bilo za našo blagovno znamko Kofola ugodno. Močni smo tako na Češkem kot na Slovaškem, večja koncentracija domačih turistov pa je pomenila večjo potrošnjo Kofole in drugih domačih blagovnih znamk iz našega portfelja. V celoti smo dejansko dosegli najboljše rezultate poletne sezone v zgodovini našega podjetja,« dodaja Daniel Buryš, izvršni direktor Kofola ČeskoSlovensko.

Dober izid, ki so ga zagotovile strateške prilagoditve načrtov na češkoslovaškem trgu, pa ni bil edini uspeh. Uspešno je bilo poslovanje tudi v drugih evropskih regijah, na primer v Adriatic regiji, katere uspeh generirajo predvsem lastne znamke Radenska in Studena. »V tej regiji smo morali načrte drastično spremeniti in jih prilagoditi novim poslovnim razmeram. Ob tem smo uspešno razširili tudi ponudbo produktov znamke Oraketa,« pojasnjuje Marián Šefčovič, izvršni direktor Radenska Adriatic.

Dobro upravljanje Skupine Kofola kot celote v težkih razmerah leta 2020 potrjuje tudi njena trdna EBITDA marža, ki znaša 16,7 %. O višini in času izplačila dividend se bo odločalo po koncu omejitev v segmentu HoReCa.

Pozornost trajnostnim projektom

Kofola je s svojimi projekti na področju trajnosti nadaljevala tudi v letu, ki ga je močno prizadela pandemija koronavirusa. »Čeprav smo morali nekatere projekte začasno ustaviti ali preložiti, smo se odločili, da bomo še naprej delali na projektih, ki so povezani z našimi dolgoročnimi trajnostnimi cilji. Vesel sem, da je trajnostno razmišljanje postalo integrirano v vsakodnevno delovanje našega podjetjaJannis Samaras opisuje strategijo podjetja na tem področju.

Lani je Kofola za dolino Rajec, od koder izvira izvirska voda Rajec, uspešno pridobila certifikat bio habitata za prosto nabiranje zelišč. »Cilj tega projekta je zagotavljati zaščito podzemnih vodnih virov. V sodelovanju z župani, kmetovalci, gozdarji in malimi pridelovalci se zavzemamo za obzirno kmetijstvo in skrben pristop do okolja. Skupaj s strokovnjaki iz našega hčerinskega podjetja Leros smo za proizvodnjo naših pijač vzpostavili nabavo, gojenje in ročno nabiranje zelišč,« Samaras pojasnjuje pilotno rešitev, ki jo Kofola namerava uvesti tudi na drugih lokacijah.

Trajnostne aktivnosti Skupine Kofola vplivajo tudi na celoten življenjski cikel izdelkov. To ne vključuje zgolj surovin, proizvodnih tehnologij in transporta. Poseben poudarek je namenjen embalaži. Cilj je uporabiti kar najmanj embalaže in embalažo za enkratno uporabo zamenjati s tako, ki se lahko 100% reciklira. Prvi češkoslovaški vodi, pakirani v 100% rPET, Kláštorná Kalcia je v 2020 sledila še 0,5-litrska mineralna voda Radenska Naturelle.

»Naš cilj je, da do leta 2030 postanemo ogljično nevtralno in zero waste podjetje. Radi bi izravnali del ogljikovega odtisa, ki ga ni mogoče neposredno zmanjšati, s sajenjem dreves in drugimi zelenimi ukrepi,« dodaja Samaras. Okoljska dejavnost ima v Kofoli že lepo tradicijo. Poleg tega, da so v letu 2020 v Pomurju in hrvaški Dalmaciji zasadili 20.000 dreves, je Kofola podpirala sajenje melodnih dreves v Rajecki Lesni in prispevala k oživitvi gozdov v Moravsko-šlezijski regiji.

Tudi letošnji EBITDA naj bi po ocenah znova presegel milijardo CZK

Skupina Kofola je za leto 2021 objavila ciljni EBITDA med 1,03 in 1,15 milijarde CZK. »Pričakujemo, da bo leto 2021 takšno kot leto 2020. Polno omejitev, povezanih s pandemijo koronavirusa. Zato smo tudi tokrat prilagodljivi na področju upravljanja stroškov in aktivnosti. Vendar pa se tokrat lahko zanašamo na svoje izkušnje iz lanskih zaprtij. Spremenili smo strukturo stroškov, pričakujemo tudi nove sinergije, ki jih prinaša integracija Ondrášovke in Korunníja. Poleg tega načrtujemo večjo skromnost pri naložbah, s čimer bomo znižali naš dolg,« trenutno strategijo opisuje Martin Pisklák, finančni direktor skupine Kofola.

Po pričakovanjih so na prodajo v prvih treh mesecih letošnjega leta močno vplivale omejitve zaradi koronavirusa. Poleg še vedno zaprtih obratovanj v pomembnem gastronomskem segmentu so na prodajo močno vplivale tudi omejitve gibanja prebivalcev. Govorimo o negativnem vplivu na t.i. impulzivne nakupe, npr. na bencinskih servisih, v turističnih središčih ipd. Prihodki v prvem četrtletju letošnjega leta so se v primerjavi s predhodnim letom posledično zmanjšali za približno 20 %.

»Glede na to, da je bil v prvih treh mesecih preteklega leta trg skoraj popolnoma odprt, letos pa je popolnoma zaprt pomemben del gastronomije, lahko rečemo, da je to dejstvo skoraj v celoti vplivalo na primerjavo med letoma. Vendar, ko govorimo o obsegu prodaje, velja, da je prva četrtina praviloma vedno manj obsežna. Zato pričakujemo, da bomo lahko izkoristili prednosti odprtega trga tekom leta in ob koncu njega. Poleg tega načrtujemo to leto še posebno pozornost nameniti disciplini nadzora stroškov. Na osnovi vseh teh prilagoditev lahko pričakujemo, da bomo uspešno dosegli navedeni finančni ciljni EBITDA med 1,03 in 1,15 milijarde CZK,« zaključuje Martin Pisklák.



Več v Gospodarstvo