Študentka mariborske višje strokovne šole edina predstavnica Slovenije v tekmovanju Univerze v Oxfordu

Lucija Pretner, študentka Višje strokovne šole Academia Maribor, bo nastopila na finalu tekmovanja Map The System 2021.

Prlekija-on.net, torek, 25. maj 2021 ob 14:57
Lucija Pretner in direktor VSŠ Academie, Žan Dapčević, foto: VSŠ Academia

Lucija Pretner in direktor VSŠ Academie, Žan Dapčević, foto: VSŠ Academia

Slovenska študentka, Lucija Pretner, je ena izmed 38 finalistov z vsega sveta, ki tekmujejo na tekmovanju prestižne Univerze v Oxfordu Map The System 2021. Junija 2021 bo, kot študentka gradbeništva Višje strokovne šole Academia Maribor, na virtualnem dogodku razpravljala o vrzelih in priložnostih pri uvajanju obnovljivih virov energije v Sloveniji.

Lucija Pretner, ki trenutno študira gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia Maribor, je edina študentka, predstavnica iz Slovenije, ki je bila izbrana v finale na prestižnem tekmovanju Map The System, Univerze v Oxfordu. Gre za svetovno tekmovanje in zmagovalce izbirajo neodvisni sodniki, ki bodo izbrali tri vrhunske rešitve, ki težave rešujejo na izviren in kreativen način z uporabo metode sistemskega razmišljanja. Lucija Pretner iz Slovenije bo 9. junija na virtualnem dogodku nastopila kot prva izmed 38 finalistk z vsega sveta.

Lucija Pretner
Lucija Pretner, foto: VSŠ Academia

Academia iz Maribora, z drugimi prestižnimi univerzami iz vsega sveta, sodeluje s Skoll Centrom za socialno podjetništvo na poslovni šoli Saïd na Univerzi v Oxfordu. Vsako leto svoje študente vabi, naj uporabijo sistemsko razmišljanje kot vodilni pristop k razumevanju nekaterih najbolj zapletenih vprašanj, s katerimi se danes sooča svet.

Lucija je izkoristila priložnost, ko je Academia prvič vzpostavila partnerstvo z Univerzo v Oxfordu in spodbujala svoje študente k sodelovanju v mentoriranem programu v Mariboru. Med 11 prijavljenimi študenti je, pod mentorstvom strokovnjakov za poslovno transformacijo podjetja BB Consulting, začela razvijati svojo raziskovalno temo - NEGATIVNI ODNOS DO OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE V SLOVENIJI.

Pri razčlenjevanju tega vprašanja in raziskovanju morebitnih posegov je razpravljala o problemih, vrzelih in priložnostih pri uvajanju več obnovljivih virov energije v Sloveniji. Ugotovila je, da je javno mnenje eden ključnih dejavnikov, ki vpliva na izvajanje ali preprečevanje naložb v infrastrukturo obnovljivih virov energije. Na virtualnem finalnem tekmovanju, 9. junija 2021, bo tako pred celim svetom razpravljala o tem, kako javno mnenje prispeva k zavračanju novih virov energije.

Zmagovalci bodo razglašeni 11. junija, Lucija pa bi lahko bila prva oseba iz Slovenije, ki bi prejela takšno nagrado. To je izjemen dosežek, ker se šola iz Slovenije tokrat prvič povezuje z Univerzo v Oxfordu.

Lucija je nad tekmovanjem res navdušena: "Ta sistemski način razmišljanja je čisto drugačen pristop, ki ga ne pridobiš na šoli, ampak se prepletajo različne sfere. In to je koristno pri kateremkoli področju, ne glede na to ali si gradbenik ali psiholog. Jaz sem se za to odločila iz radovednosti. Lahko bi prijavila še marsikatero drugo temo, ker se pogosto sprašujem zakaj je nekaj tako kot je".

Lucija Pretner
Lucija Pretner in mentorici iz podjetja BB Consulting, foto: VSŠ Academia

Objavljamo tudi intervju s finalistko, ki si ga lahko preberete spodaj.

Lucija, najprej čestitke za uvrstitev v finale globalnega tekmovanja Map the System 2021!

Pa začnimo na začetku: Kako ste izvedeli za tekmovanje, zakaj ste se odločili sodelovati in kaj so bili prvi koraki pri prijavi na tekmovanje?

Za tekmovanje sem izvedela s strani VSŠ Academie, zdelo se mi je zanimivo in sem se odločila sodelovati. Prijavila sem se preko spleta. Šola me je tudi povezala z mentoricama, potem smo začeli z virtualnimi srečanji, da smo se dogovorili o poteku dela. Na koncu sem na spletno stran naložila povzetek raziskave, vizualno prezentacijo in bibliografijo. Približno čez 1 mesec so me kontaktirali da sem v finalu.

Kako se je porodila ideja, oziroma zakaj ste se odločili, da za temo vašega raziskovanja izberete ravno obnovljive vire energije v Sloveniji?

To se mi na splošno zdi zelo pomembna tema, ne samo na nivoju Slovenije. Opazila sem, da so nekatere države ta prehod na obnovljive vire energije izpeljale na lahek način, v Sloveniji pa se mi je zdelo, da se to nekako zatika. Zanimalo me je zakaj je pri nas tako in kje se pri nas zatakne.

Vaše raziskovanje je potekalo pod mentorstvom strokovnjakov za poslovno transformacijo podjetja BB Consulting. Kako ste se sploh povezali z njimi in kakšno podporo so vam nudili pri raziskovanju?

Z njimi me je povezala Academia, mentorici sta že od začetka vedeli za vse korake in sta me vodili ter mi zelo pomagali. Ker sem bila sama v ekipi, v ostalih ekipah je namreč več članov, mi je njihova pomoč prišla zelo prav.

Kako vidite vlogo gradbeništva in gradbenih inženirjev pri prehodu na obnovljive vire energije v Sloveniji?

To je zelo pomembna tržna niša, ampak mora biti vpeljana na pozitiven način. Da se gradi v sožitju z naravo in da ob tem ni samo en odločevalec. V svoji temi sem dosti razglabljala o tem, da je treba dobiti konsenz, da je treba povezati vse sfere in potem šele začeti z gradnjo. Ampak to bodo pomembnim gradbeni projekti in je vloga gradbenih inženirjev pomembna.

Zakaj ste se odločili za študij gradbeništva na VSŠ Academia?

Gradbeništvo me zanima, za Academio pa sem se odločila, ker sem v Ljubljani že študirala, pa sem rekla grem še v Maribor (smeh).

Ste študij že zaključili? Kaj se vam je najbolj vtisnilo v spomin glede študija?

Do konca študija mi manjkata še dva izpita in diploma. Diplomo bom zaključila do konca koledarskega leta. Najbolj pa se mi je vtisnila v spomin epidemija (smeh).

Ali opazite, da vam je študij gradbeništva kakorkoli koristil pri vašem znanju ali virih, ki ste jih uporabili za raziskovanje?

Sistemsko razmišljanje je čisto drugačen koncept razmišljanja, ki povezuje vse sfere. V mojem primeru gradbeništvo, lokalne prebivalce... Tako, da ne sovpada z mojim študijem. Sistemsko razmišljanje mi je bilo čisto novo. Zaposleni na šoli so me povezali z mojima mentoricama in strokovnjaki, ki sem jih intervjuvala ter mi nudili podporo pri celem projektu.

Kako vidite gradbeništvo čez 10 let?

Verjetno se bo dosti avtomatiziralo, razne inovacije se bodo prilagodile potrebam ljudi. Dosti stvari se bo naredilo v tovarni in pripeljalo, namesto gradilo. Razvoj bo moral iti v smer obnovljivih virov, ker se drugače več ne bo splačalo. Pritiski iz Evropske unije bod vedno večji, cene emisijskih kuponov rastejo. V to smer bo moralo iti, ker se ne bo splačalo drugače, vse je povezano z denarjem.
Se pa morajo gradbeni projekti razviti na področju informiranja. Javnost je trenutno precej apatična, marsikdo se ne želeli s tem ukvarjati, nekateri pa so negativno nastrojeni. Malo se bo spremenilo, to sem tudi raziskovala, če se bo ljudi na pravi način informiralo. Ker problematika tega je, da se nič razloži ampak se samo začne delat. Lokalni prebivalci pa sploh ne vejo za kaj se gre. Preden se začne delat na projektu je treba razložit ljudem kaj se bo delalo.

Kaj bi sporočili ostalim, ki razmišljajo, da bi se udeležili tega tekmovanja?

Ta sistemski način razmišljanja je čisto drugačen pristop, ki ga ne pridobiš na šoli, ampak se prepletajo različne sfere. In to je koristno pri kateremkoli področju, ne glede na to ali si gradbenik ali psiholog.
Jaz sem se za to odločila iz radovednosti. Lahko bi prijavila še marsikatero drugo temo, ker se pogosto sprašujem zakaj je nekaj tako kot je. S sistemskim razmišljanjem si lahko odgovorijo na takšna vprašanja.

Si želite nadaljevati svoje delo na tem področju?

Mogoče bom tudi kdaj nadaljevala svoje delo na tem področju, odvisno od priložnosti.

Lucija hvala in držimo pesti!