Mladi udeleženci na mednarodni izmenjavi spoznavali sodobne trende kmetovanja v Ormožu in okolici

Osrednja vsebina projekta Agrikultura 2 je z mladimi raziskovati potenciale v kmetijstvu in obiskati lokalne ponudnike na kmetijah ter spoznati sodobne načine kmetovanja.

Špela Jambriško, petek, 18. junij 2021 ob 15:55
Mednarodna izmenjava Agrikultura 2

Mednarodna izmenjava Agrikultura 2

Ljudska univerza Ormož, enota Mladinski center Ormož je od 8. do 14. 6. 2021 gostil mednarodno izmenjavo Agrikultura 2. Šlo je za Erasmus+ projekt, v katerega je bilo vključenih 18 mladih udeležencev iz držav Češke Republike, Grčije, Italije in Slovenije. Skupaj so spoznavali kmetovanje in moderne tehnologije na tem področju, obiskali so različne dobre prakse, predvsem pa so se upirali na mlade lokalne ponudnike, ki so jim predstavili svoje kmetije in izdelke, ki jih prodajajo ter jih tudi na tak način podprli pri promociji.

Ogledali so si Naravni rezervat Ormoške lagune, Ormoški grad, oljarno v Središču ob Dravi, obiskali so tudi nasad bioborovnic pri Kmetiji Kolarič, Mateja Skolibra in pivovarno Skolibeer, kmetijo Bezjak in pa kmetijo Plohl, ki je ukvarja s konjeništvom. Gostili so tudi Mirana Lakoto, ki je izredni profesor na Fakulteti za kmetijstvo in bioststemske vede. Z udeleženci je delil svoje izkušnje iz tega področja, prav tako pa jim je predstavil tudi programe, ki jih razvijajo njihovi študenti. Eno popoldne pa so udeleženci, skupaj s Polono Kukovec iz Mrežnega podjetniškega inkubatorja razvijali svoje podjetniške ideje.

Udeleženci so povedali, da jim je najbolj ostalo v spominu predavanje s profesrojem Lakoto, ki jih je zelo navdihnil v njihovi nadaljni karieri. Všeč pa so jim bili tudi obiski kmetij ter možnost za raziskovanje drugih kultur. Za udeležbo na tej izmenjavi so se odločili, ker jih zanima trajnosti razvoj in kmetijstvo na splošno, prav tako pa bi radi aplicirali znanja iz študijev (mikrobiologije, okoljskega inžinirstva...) v kmetijtvo.

Udeleženci so razlike v kmetijstvu tukaj v primerjavi z njihovimi državami opazili v okolici, v sistemu razporejanja njiv in vinogradov, tudi, da tukaj gojimo več kultur kot npr v Italji, da imamo žive meje med njivami... Velik vtis nanje je naredilo bučno olje in pa bučna semena različnih okusov. Za konec so povedali, da se jim Ormož in okolica zdita zelo zanimiva in da bi se z veseljem vrnili v naše kraje.



Več v Kultura in izobraževanje