Ugotovitve KPK-ja zoper Aleksandro Pivec pravnomočne

Kot so zapisali, sodba v celoti potrjuje pravilnost postopka, ki ga je KPK vodil v zvezi s Pivčevo, kot tudi pravilnost njegovih ugotovitev glede kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije – tako glede kršitve integritete kot glede kršitev določb v zvezi s prepovedjo in omejitvami pri sprejemanju daril v javnem sektorju.

Prlekija-on.net, torek, 22. junij 2021 ob 14:26
Aleksandra Pivec

Aleksandra Pivec

Iz Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) so sporočili, da je upravno sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, s čimer so ugotovitve komisije o dogodkih v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020 pravnomočne.

"Sodba Upravnega sodišča v celoti potrjuje pravilnost postopka, ki ga je Komisija vodila v zvezi z nekdanjo ministrico, kot tudi pravilnost ugotovitev Komisije glede kršitev ZIntPK - tako glede kršitve integritete kot glede kršitev določb v zvezi s prepovedjo in omejitvami pri sprejemanju daril v javnem sektorju. Sodišče je ugotovilo, da je Komisija pravilno zapolnila pojem integritete in ugotovila ravnanje v nasprotju z integriteto, ki pomeni pričakovano delovanje in odgovornost javnih funkcionarjev in javnih uslužbencev pri izvrševanju javne oblasti, funkcije, pooblastila ali druge pristojnosti za odločanje. Prav tako je pritrdilo odločitvi Komisije, da je podana kršitev prepovedi in omejitev sprejemanja daril s tem, ko je obravnavana oseba sprejela korist za svoja družinska člana v obliki plačila hotelskih nočitev", navajajo.

Preberete si lahko celotno ugotovitev o konkretnem primeru, sodbo Upravnega sodišča RS in načelno mnenje.

Aleksandra Pivec, foto: Špela Jambriško

KPK zaključila preiskavo v primeru Aleksandre Pivec


Načelno mnenje glede kršitev integritete

"Komisija je na podlagi obravnave več prijav in postopkov ter različnih vprašanj identificirala določena ravnanja, ki dodatno zapolnjujejo pojem kršitve integritete. Z namenom ozaveščanja objavljamo sprejeto načelno mnenje, v skladu s katerim kršitev integritete, kot jo opredeljuje ZIntPK, predstavlja nesprejemljivo ravnanje funkcionarjev in javnih uslužbencev v subjektih javnega sektorja, ki:

- javnosti podajajo neresnične oziroma zavajajoče izjave o dejstvih, ki so povezane z njihovim ravnanjem, službo ali funkcijo, in s tem ne prispevajo h krepitvi zaupanja javnosti v poštenost opravljanja njihovih javnih nalog,

- ne spoštujejo omejitev in dolžnosti v zvezi s sprejemanjem daril, gostoljubja ali drugih koristi." so še zapisali.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.


Več v Politika