KPK zaključila preiskavo v primeru Aleksandre Pivec

»Preiskava KPK potrdila, da sem stroške nočitev v Izoli plačala in da v primeru Vina Kras ni bilo nobenih kršitev,« je zapisala Pivčeva. Iz KPK-ja pa so medtem sporočili, da ugotovitve komisije, ki so za zdaj še tajne, predstavljajo »selektivno podajanje informacij«. Pojasnjujejo, da so v postopku ugotovili kršitev integritete.

Prlekija-on.net, petek, 15. januar 2021 ob 13:57
Aleksandra Pivec, foto: Špela Jambriško

Aleksandra Pivec, foto: Špela Jambriško

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je končala preiskavo proti nekdanji ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandri Pivec v primeru lanskih domnevnih nepravilnosti glede prenočitev in pogostitev v Izoli in na Krasu. Ugotovitve so tajne, dokler ni znano, ali bo zoper odločbo vložena pritožba. Ob tem se je na svojem Facebook profilu oglasila tudi Pivčeva in kot je zapisala, je "preiskava KPK potrdila, da sem stroške nočitev v Izoli plačala in da v primeru Vina Kras ni bilo nobenih kršitev".

"Zdaj sem še trdneje prepričana, da Slovenija potrebuje konstruktivno in razvojno politiko! To je drugačna politika, ki učinkovito odgovarja na potrebe ljudi in Sloveniji razvojno pomaga, da čimprej uspešno izide iz krize. Prav zaradi slednjega se v teh dneh pojavljajo tudi poskusi rušenja drugačne politike. Pri tem je nekaterim, ki se borijo zgolj za svoje funkcije in privilegije, očitno dovoljeno vse. Tudi zloraba državnih institucij," je med drugim zapisala Pivčeva.

⚠UGOTOVITVE KPK - PLAČALA SAMA - NE UGOTAVLJA KRŠITEV⚠ Vina Kras - ne ugotavlja nobenih kršitev, Hotel Marina...

Objavil/a Aleksandra Pivec dne Petek, 15. januar 2021

»Gre za selektivno podajanje informacij«

Iz KPK-ja pa so medtem sporočili, da ugotovitve komisije, ki so za zdaj še tajne, predstavljajo "selektivno podajanje informacij" ter da so v postopku, vodenem zoper Aleksandro Pivec, ugotovili kršitev integritete.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK, v nadaljevanju Komisija) je posredovala odziv v povezavi z objavo Aleksandre Pivec na njeni Facebook strani ter vprašanji novinarjev, ki se nanašajo na navedbe v tej objavi.

"Komisija zaradi sprememb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK-C), ki so začele veljati 17. 11. 2020 in ki so spremenile pogoje za javno objavo ugotovitev Komisije, ne sme objaviti ugotovitev o konkretnem primeru glede Aleksandre Pivec, niti ne sme razkrivati dejanskega stanja, ki ga je ugotovila v postopku in je zapisano v ugotovitvah. Komisijo pri tem izrecno omejujejo določbe šestega in sedmega odstavka 11. člena ZIntPK. Trenutno namreč še teče rok, v katerem lahko obravnavana oseba vloži zahtevo za upravni spor zoper ugotovitve," so zapisali.

"V povezavi z navedbami v sporočilu, ki ga je o ugotovitvah Komisije objavila Aleksandra Pivec, lahko pojasnimo, da gre za selektivno podajanje informacij glede Ugotovitev Komisije, ki ne odražajo celovitega dejanskega stanja. Zanikamo navedbe, da bi si bila izrek in obrazložitev ugotovitev v nasprotju. Glede na to, da je Aleksandra Pivec napovedala vložitev tožbe zoper ugotovitve, pojasnjujemo, da je Komisija v postopku, vodenem zoper Aleksandro Pivec, ugotovila kršitev integritete, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena ZIntPK, in v dveh primerih kršitev prvega odstavka v povezavi s tretjim in petim odstavkom 30. člena ZIntPK, ki opredeljuje prepovedi in omejitve v zvezi s sprejemanjem daril." so še pojasnili ter dodali, da več informacij, s katerimi bi Komisija razkrila dejansko stanje v sprejetih ugotovitvah, Komisija javnosti zaradi določb šestega in sedmega odstavka 11. člena ZIntPK-C ne more posredovati. "Navedeno pa ne predstavlja nikakršnih zadržkov, da ugotovitve o konkretnem primeru javno objavi Aleksandra Pivec sama," so še zapisali.



Več v Politika