Okrogla miza: Kako smo branili osamosvojitvene procese Republike Slovenije

Osnovni namen dogodka, posvečenega 30-letnici osamosvojitve naše države Republike Slovenije, je bilo obujanje spomina na proces osamosvajanja.

Branko Košti, sreda, 23. junij 2021 ob 17:32
Kako smo branili osamosvojitvene procese Republike Slovenije

Kako smo branili osamosvojitvene procese Republike Slovenije

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, pododbor Ljutomer in Območno združenje slovenskih častnikov Ljutomer, so v sodelovanju z Občino Ljutomer, v ponedeljek, 21. junija, pripravili okroglo mizo z naslovom Kako smo branili osamosvojitvene procese Republike Slovenije.

Osnovni namen dogodka, posvečenega 30-letnici osamosvojitve naše države Republike Slovenije, je bilo obujanje spomina na proces osamosvajanja, ki ni bil enostaven. »Danes, ko na dogodke gledamo s 30-letno časovno distanco, se šele zavedamo pomembnosti, odločnosti in smelosti vseh akterjev osamosvajanja Slovenije. Dr. Rosvita Pesek je pred nekaj meseci dejala: imeli so odločnost, vizijo in pogum. In takšni posamezniki smo danes zbrani v tej dvorani«, je po prihodu praporjev društev in združenj, organizatorjev dogodka ter odigrani državni himni, zbrane nagovoril major Anton Kosi, sekretar OZSČ Ljutomer in moderator okrogle mize.

Sledil je pozdrav članom in članicam navzočih veteranskih in domoljubnih društev in gostom: podžupanu Občine Ljutomer Niku Miholiču, ter uvodničarjem dr. Borisu Žnidariču, generalmajorju dr. Alojzu Šteinerju, višjemu policijskemu svetniku Dragu Ribašu in polkovniku Ljubu Dražniku.

Prvi je za govornico stopil dr. Boris Žnidarič, mag. prava in doktor obramboslovja, član razširjene kooordinacijske skupine in član pogajalske skupine RS z organi JLA, aktivni udeleženec pogajanj v Zagrebu in na Brionih ter vodja operativne akcije v Luki Koper ob odhodu JLA iz Slovenije.

Nanizal je številne zanimivosti o spletkah in provokacijah med pogajanji z JLA med potekom vojne in o evropskih politikih, ki so se dolgo zavzemali za enotno Jugoslavijo. Prav tako je podrobno predstavil načrtovanje in potek dogodkov v Luki Koper pred in med odhodom JLA od 21. do 25. oktobra 1991.

Vojaško politično in obrambno strategijo v Pomurju pred in med osamosvojitveno vojno, je predstavil generalmajor dr. Alojz Šteiner, aktivni udeleženec osamosvojitvene vojne z bogato vojaško kariero, med drugim je bil tudi načelnik Generalštaba SV, kariero pa je končal leta 2014 kot obrambni predstavnik Slovenije pri OVSE na Dunaju. Danes je predsednik Zveze slovenskih častnikov.

Vlogo in naloge takratne pomurske milice je osvetlil višji policijski svetnik Drago Ribaš, ob izbruhu vojne za Slovenijo komandir Postaje mejne policije v Gederovcih. Do upokojitve leta 2013 je opravljal naloge inšpektorja inšpektorata uniformirane policije, načelnika OKC Murska Sobota, vodje sektorja kriminalistične policije, upokojil pa se je s položaja direktorja PU Murska Sobota. Danes je predsednik PVD Sever za Pomurje.

Kako je bila pripravljena na spopade z JLA in katere so bile ključne borbene aktivnosti TO v Prlekiji, je predstavil polkovnik Ljubo Dražnik, takratni poveljnik 73. OŠTO Ljutomer, neposredno odgovoren za vodenje in poveljevanje na območju občin Ljutomer, Ormož in Gornja Radgona. Polkovnik Ljubo Dražnik je univerzitetno diplomirani obramboslovec in specialist obramboslovja. Profesionalno vojaško kariero je začel leta 1979 kot komandant OŠTO Lendava in eden redkih v Sloveniji, ki leta 1990 ni predal orožja TO v skladišče JLA, končal pa jo je kot vojaški ataše v Budimpešti.

Ob zaključku okrogle mize je zbrane nagovoril podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, kateri se osamosvojitvene vojne spominja kot takrat šestletni deček. Poudaril je pomen tovrstnih dogodkov za ohranjanje spomina na pomembno prelomnico slovenske zgodovine, s katero bi morali bolj poglobljeno seznanjati tudi mlajše generacije. Uvodničarjem se je zahvalil za njihov prispevek in jim izročil darila Občine Ljutomer.



Več v Kultura in izobraževanje