»Domače avtohtone sorte rastlin so ravno tako naša dediščina, kakor stavbe, knjige, pesmi, hrana ...«

... nam je na Zelenem četrtkovem popoldnevu v Knjižnici Ormož na srce položila Miša Pušenjak.

Prlekija-on.net, sobota, 10. julij 2021 ob 19:05
Miša Pušenjak v Knjižnici Ormož

Miša Pušenjak v Knjižnici Ormož

V četrtek, 8. julija 2021, smo v okviru Zelenih četrtkovih popoldnevov v Knjižnici Ormož gostili Mišo Pušenjak, kmetijsko svetovalko, specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Namen njenega obiska je bil dvojen: predstavitev najnovejše knjige in povabilo k pridelavi lastnih semen, z namenom sodelovanja v Knjižnici semen.

Gospa Pušenjak je v letošnjem letu pri založbi Kmečki glas izdala knjigo z naslovom Semenarstvo: kako pridelati kakovostno seme, ki si jo prav tako že lahko izposodite v ormoški knjižnici. Sama pravi, da je nanjo izredno ponosna, ker je sad izkušenj in znanja njenega 15-letnega dela v Selekcijsko-poskusnem centru Ptuj Semenarne Ljubljana. V knjigi spregovori o tem, da se zdravo pridelovanje rastlin prične z zdravim in kakovostnim semenom. Treba se je zavedati, da v pridelavi semena veljajo prav enake dedne zakonitosti, kakor pri razmnoževanju živali. Zato je nujno, da dobro poznamo rastline, pravila dedovanja in pridelavo semen. Z vztrajnostjo in natančnostjo bodo sorte iz leta v leto boljše, ekološki način pridelave zelenjave pa lažji.

Avtorica nam v knjigi predstavi tudi tehnološke postopke za pridelavo semen: križnic, stročnic, košaric, bučevk, razhudnikovk, kobulnic, lukovk, lobodovk ... S pomočjo knjige si bomo lahko pridelali seme za domač vrt, pa tudi za prodajo ob upoštevanju zakonskih določil.

Seveda pa je naša gostja vsem našim obiskovalcem odgovarjala tudi na aktualna vprašanja in težave, s katerimi se v tem vročem poletju srečujemo na naših vrtovih.

Obisk Miše Pušenjak pa je imel še drugi namen. Zeleno zgodbo Knjižnice Ormož bi radi obogatili še s Knjižnico semen. Te so se začele pojavljati po letu 2000, in sicer najprej v ZDA. V Sloveniji delujeta dve - v Novi Gorici in v Novem mestu.

In kakšen je namen Knjižnice semen? S svojim delovanjem krepi lokalno skupnost, omogoča izmenjavo dobrih praks, predvsem pa prek pridelave rastlin iz izposojenih semen spodbuja tako varovanje kot ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih sort kulturnih rastlin. Glavno vodilo in načelo vseh knjižnic semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in, kar se največkrat poudarja, vrnitev semen v roke ljudi.

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in nato pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.

Naj se torej pobiranje semen v tem poletju prične z mislijo na Knjižnico semen.

V našo družbo pa vabljeni že prihodnji četrtek, 15. julija, ob 17. uri na naslednji Zeleni četrtkov popoldan, ko bo z nami Ignac Janžekovič, strokovni sodelavec Botaničnega vrta Univerze v Mariboru. Predstavil bo zdravilne rastline, ki rastejo na knjižničnem zeliščnem vrtu. Povedal bo tudi, kakšne so njihove zdravilne lastnosti in kako jih lahko uporabljamo v vsakdanjem življenju. Pod njegovim nadzorom bomo rastline poimenovali in jih tudi označili.

Napovednik vseh Zelenih četrtkovih popoldnevov 2021

22. 7. 2021 ob 17.00
Blaža Krasnik, predavanje
Dan brez interneta - zmorete?

29. 7. 2021 ob 17.00
Kristjan Nedog, pogovor
Vpliv smeha na možgane in počutje

5. 8. 2021 ob 17.00
Matic Sever, predstavitev knjige
Prave trajnice za moj vrt

12. 8. 2021 ob 17.00
Dominik Bombek, predavanje
Dragocenost vode

19. 8. 2021 ob 17.00
Samo Žerjav, izlet
Center narave Središče ob Dravi

26. 8. 2021 ob 17.00
Maja Botolin Vaupotič, predavanje
Barvila iz rastlin nekoč in danes

Vljudno vabljeni v senco knjižnične terase!
Bernardka Viher, Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje