Izvedli prikaz izdelave zunanjih sanitarij, katerih ekološki izpust je ničeln

Na območju Naravnega rezervata Ormoške lagune so postavili zunanje sanitarije, ki za svoje delovanje ne potrebujejo vode, detergentov in energentov.

Prlekija-on.net, sreda, 21. julij 2021 ob 15:23
Postavitev zunanjih sanitarij

Postavitev zunanjih sanitarij

Projekt Zeleni trikotnik, kateri je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada, izvajajo v konzorciju: podjetje EKO, Občina Ormož, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in socialno podjetje Z-ENIAC.

6. julija, so na območju Naravnega rezervata Ormoške lagune so postavili zunanje sanitarije, ki za svoje delovanje ne potrebujejo vode, detergentov in energentov. Ekološki izpust sanitarij pa je ničeln.

Z-eniac so.p. je izvedel demonstracijski prikaz izdelave kompostnega stranišča, ki deluje po principu naravnega cikla.

Operacija Zeleni trikotnik

Operacija Zeleni trikotnik vzpostavlja trajno partnerstvo, ki bo imelo sinergijske učinke na varovanje narave in okolja


Iztrebki se kompostirajo in se zato lahko uporabijo za gnojenje

V običajnem stranišču na splakovanje porabimo čisto pitno vodo, kot nam je poznano za čiščenje odpadnih voda pa se porablja energija in kemikalije. Kompostna stranišča za delovanje ne potrebujejo vode in kemikalij, usmerjena so trajnostno, saj se iztrebki kompostirajo in se zato lahko uporabijo za gnojenje. Blato se lahko kompostira na poseben sonaraven način brez uporabe energije ali kemikalij. Po enem letu nastane organsko gnojilo, ki ga lahko uporabimo predvsem za okrasne rastline. Kompostna stranišča so dejansko stranišča brez odpadka. V današnjem času jih lahko imenujemo "zero waste" rešitev za naše iztrebke.

Obstaja sicer več vrst kompostnih stranišč, kar so tudi prikazali v demonstracijskem prikazu. Najbolj osnovno je, da zbiramo urin in blato v istem zbiralniku. Po vsaki uporabi, posipamo suhi material na bazi ogljika (žagovina, suho listje, seno, slama, drobno lubje, lahko tudi suha zemlja, itd.), ki vsrka nase vso vlago iz blata in urin. Tako preprečujemo reakcijo tvorbe plinov v stiku s kisikom. Ko blato izgubi 20% vlage, ne smrdi več.

Obstajajo tudi kompleksnejše variante kompostnih stranišč, kjer se ločuje blato in urin. Tak način je učinkovitejši, porabi se manj suhega materiala in še dodatno zmanjšamo vonjave. Materiali za postavitev kompostnega stranišča so zbrani po principu ponovne uporabe, obdelani v naravnem stilu, kar bo sovpadalo z vizualizacijo narave.

Zunanje sanitarije



Več v Gospodarstvo