Znani so nagrajenci 17. Grossmannovega festivala

Najboljši film 17. Grossmannovega festivala je Klinika za zombije. Častna huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji sta prejela častna gosta festivala, ameriška režiserja Gary Sherman in William Lustig.

Prlekija-on.net, nedelja, 25. julij 2021 ob 15:07
William Lustig

William Lustig

17. Grossmannov festival, ki je zadnji teden potekal v Ormožu in Ljutomeru se je zaključil s podelitvijo nagrad. Na festivalu je bilo prikazanih 36 celovečernih filmov, 9 dokumentarcev in 34 kratkih filmov iz 30 držav, od tega v tekmovalnem programu 6 celovečercev, 7 glasbenih dokumentarcev in 31 kratkih filmov.

V Mali delavnici groze je zmagal film Časač, mladega ljutomerskega režiserja Bernarda Rebernika, Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film je prejel belgijski film Špljaf, režiser Xavier Seron. Nagrado občinstva in hudega mačka za najboljši celovečerni film je dobil belgijski film Yummy - Klinika za zombije, režiser Lars Damoiseaux, Melies d'argent, nagrada evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film je šla ruskemu filmu Pastir, režiser Pavel Pjatirov, Hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec je prejel slovenski film Odpotovanje, režiserke Petre Seliškar, častna huda mačka pa sta prejela častna gosta letošnjega festivala Gary Sherman in William Lustig. Vinski šampion Hudi maček je letos penina Revolution Turistične kmetije Hlebec. Več o nagradah spodaj.

Sobota na 17. Grossmannovem festivalu

Pestra sobota na Grossmannu: Glasba, zombiji, Prleška kühja, razglasitev nagrad...


Mimovoz zombijev

Po Prlekiji so se zapeljali zombiji


Zadnji dan festivala, v soboto, je bilo pestro cel dan na Glavnem trgu, kjer je potekalo maskiranje za Mimovoz zombijev, za glasbeno spremljavo so skrbeli Monstrumental in Ezy Ryder, že od dvanajste ure naprej je potekala tudi Subkulturna tržnica. Tam je bilo moč kupiti nove in rabljene nosilce zvoka in slike, knjige, stripe ter široko paleto unikatnih izdelkov. Dogajanje do Mimovoza zombijev si lahko ogledate v povezanem članku. Cel dan je na trgu potekala tudi Prleška kühja, kjer so se z dobrotami predstavljali prleški ponudniki s kulinariko. Dobrote so ponujali Koru sladoled, Gostilna Zorko, Mala Kuhna, Mitra, Zavod NA in Visit Prlekija.

Popoldan je sledil še Mimovoz zombijev, ki so ga letos pripravili v sodelovanju s Citroën klubom Slovenije in Ustvarjalnim društvom ART klub 7 iz Gornje Radgone. Slediilo je še sklepno dejanje, zaključna prireditev, kjer so podelili letošnje nagrade.

ČASTNI HUDI MAČEK za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji

Častna huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji sta prejela častna gosta festivala, ameriška režiserja Gary Sherman in William Lustig.

HUDI MAČEK za najboljši celovečerni film:
KLINIKA ZA ZOMBIJE / YUMMY
Belgija; 2019
Režija: Lars Damoiseaux

Nagrado je prejel režiser Lars Damoiseaux.

HRUPNI MAČEK za najboljši glasbeni dokumentarec:
ODPOTOVANJE
Slovenija; 2020
Režija: Petra Seliškar

SLAKOV HUDI MAČEK za najboljši kratki film:
ŠPLJAF / SPRÖTCH
Belgija; 2020
Režija: Xavier Seron

MELIES D'ARGENT, nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film:
PASTIR / THE SHEPHERD
Rusija; 2021
Režija: Pavel Pjatirov

NAGRADA OBČINSTVA za najboljši celovečerec:
KLINIKA ZA ZOMBIJE / YUMMY
Belgija; 2019
Režija: Lars Damoiseaux

Nagrado je prejel režiser Lars Damoiseaux.

VINSKI ŠAMPION HUDI MAČEK za najboljše vino:
TURISTIČNA KMETIJA HLEBEC
Penina REVOLUTION

Zmagovalni film Male delavnice groze:
ČASAČ
Slovenija; 2021
Režija: Bernard Rebernik

Obrazložitve žirij:

HUDI MAČEK
Žirija: režiserji Gary Sherman, Severin Fiala, Andrej Košak

Režiserji včasih odgriznejo več, kot lahko prežvečijo. In letošnji zmagovalni film je zagotovo zelo ambiciozen. Spaja dva žanra v želji, da bi vas tako nasmejal kot prestrašil. Včasih tudi želi, da bi se vam smeh zataknil v grlu kot piščančja kost. Ali pa človeško meso.
Pričujoči film je prekipevajoča poslastica, ki morda koga šokira s prekomernim nasiljem, a na koncu je občinstvo zadovoljno in zahteva še več. Ker je enostavno preveč slastno. Naj si Lars Damoiseaux v karieri privošči čim več velikih grižljajev!
Letošnjo nagrado za najboljši celovečerec prejme film Klinika za zombije.

HRUPNI MAČEK
Žirija: publicist Igor Vidmar, festivalski urednik Terens Štader, založnik Goran Lisica - Fox

Odpotovanje režiserke Petra Seliškar popelje gledalca v intimni svet Tomaža Pengova, enega ključnih slovenskih trubadurjev, in obenem gledalca prestavi v Slovenijo, kakršna je bila na koncu šestdesetih in v prvi polovici sedemdesetih let, ko je ta kultni in hkrati ugledni umetnik bival v coni izjemne ustvarjalnosti ter povezanosti s kozmičnimi vibracijami. Skozi pogovore s Pengovovimi prijatelji in sodelavci Petra Seliškar s prefinjeno in nežno filmsko govorico portretira pesnika, kitarista in pevca ter pri tem ne skriva svojih simpatij. Že od prve scene je videti, da gre za rahločutni, prvovrstni filmski portret, kakršnega si Pengov s svojo glasbo in stilom zasluži, in ki prav elegantno prispeva k slovenski kulturi. Zgodba, ki jo je bilo vredno povedati, tako zaradi preteklosti kot prihodnosti.

SLAKOV HUDI MAČEK
Žirija: animator Dušan Kastelic, režiser Tomaž Gorkič, režiser Dino Julius

Špljaf je volk, preoblečen v ovco, kruta obsodba načina življenja srednjega razreda, ojačana s provokativno uporabo družbeno relevantnih tem, kot sta migrantska kriza in starševstvo v istospolnih zvezah.
Režiran je z veliko šarma in filmske odličnosti. Protagonist, pisatelj Tom z družino, je utelešenje belih liberalcev srednjega razreda, ki ga potegne v vrtinec nesrečnih okoliščin, kjer se pod prijaznim in toplim površjem hitro pokaže veliko globlja in pretresljiva resnica.
Elegantna črnobela fotografija in resnobna klasična glasba sta imenitno postavljena nasproti silovitim izbruhom krvavih prizorov in črnohumornim elementom.
Špljaf je torej navdušujoč biser, ki uspešno parira bolj znanim satiričnim filmom bratov Coen, a pri tem ohranja lastno identiteto, ko zapakira svoje temačne, vznemirljive podtone v čudovit evropski celofan.

MELIES D'ARGENT
Žirija: animator Dušan Kastelic, režiser Tomaž Gorkič, režiser Dino Julius

Domiseln, duhovit in tematsko relevanten film. Začne se kot kratki film o invaziji vesoljcev, nato pa se spremeni v film o korporativni invaziji, v kateri so naša neznatna vsakdanja življenja zdrobljena pot zatiralskim škornjem naših šefov.
Pastir osvoji občinstvo s črnim humorjem, ki mu ostane zvest vse do končnega preobrata.

Foto: Špela Jambriško

S prisotnostjo je obiskovalce počastil tudi častni gost, ameriški režiser Gary Sherman

V Ormožu se je pričel 17. Grossmannov festival


17. Grossmannov festival v Ormožu

Grossmannov festival se je v Ormožu zaključil, sedaj se seli v Ljutomer


Otvoritev 17. Grossmannovega festivala v Ljutomeru

17. Grossmannov festival se je iz Ormoža preselil v Ljutomer


Degustacija vin na Grossmannovem festivalu

Ob strokovnem mnenju in v družbi vinske kraljice pokušali vina iz tekmovalnega programa
Več v Glasba in film