Vpliv smeha na možgane in počutje

Kdaj ste se nazadnje od srca nasmejali ali krohotali tako, da so vas bolele trebušne mišice?

Prlekija-on.net, torek, 3. avgust 2021 ob 14:59
Zeleni četrtkovi popoldnevi - Kristjan Nedog

Zeleni četrtkovi popoldnevi - Kristjan Nedog

V okviru Zelenih četrtkovih popoldnevov Knjižnice Ormož je 29. julija psihiater Kristjan Nedog v pogovoru, ki je potekal pod košato lipo na Škrjančevem vrtu, razložil, kaj se dogaja v možganih in telesu, da se po smehu počutimo bolje.

Humor pomaga pri zniževanju stresa, nasmeji druge in vodi do sprememb v možganih, telesu in počutju. Veselje in smeh zvišata raven dopamina in serotonina, zaradi česar se počutimo bolje, postanemo bolj ustvarjalni in fleksibilni pri razmišljanju in reševanju težav.

Izločanje hormonov sreče spodbujajo tudi sonce, hrana, ob kateri uživamo in aktivnosti, ki v nas prebudijo pozitiven čustveni odziv.

»Ni samo kemična sestava hrane tista, ki povzroči boljše počutje, ampak tudi naša čustva in misli ob tem, ko jo uživamo

Smeh izredno pozitivno deluje na zdravje in počutje, medtem ko so negativen stres in toksični odnosi znani ubijalci dobrega počutja.

»Stres in toksični odnosi nižajo raven serotonina v telesu

In kako v življenje vnašati vedrino?

»Že ko vstaneš, se odločiš, ali bo dan dober ali slab. Si rečeš: »Grem v nov dan, moj dan?« ali si rečeš: »Joj, že spet en nov dan

Ljudje smo si različni, a veliko je odvisno od naše miselne naravnanosti. Če bi se v vsakdanjem življenju zmogli nehati obremenjevati zaradi banalnih stvari, na katere nimamo vpliva, bi naredili veliko za svoje zdravje. Kaj bi šele bilo, če bi se nehali obremenjevati z nepomembnimi stvarmi in bi se jim vedeli nasmejati? A kljub temu se je potrebo zavedati, da življenje ni pravljica, da ne more biti zmeraj vse popolno, da so za razvoj potrebni tako vzponi kot padci, in da pestrost življenja odlikuje paleta mnogih čustev. Sreča je stanje duha, za katero si moramo prizadevati vsak dan znova in vsak dan posebej.

»Zadovoljstvo z vsakdanjim življenjem se ne meri s tem, če si vsak dan nasmejan

Izpostavili smo le nekatere drobce, modrosti, ki jih je z nami na zelenem četrtkovem popoldnevu delil Kristjan Nedog, dr. med., specialist psihiatrije, zaposlen v Psihiatrični bolnišnici Ormož.

Po pogovoru je sledil ogled čudovitega vrta Alojza Škrjanca, Nedogovega tasta, kjer ima najbrž zasajenih več kot petsto rastlin. In eno od spoznanj četrtkovega popoldneva je nedvomno bilo tudi, da je vrtnarjenje s srcem lahko tista druga polovica zdravja.  

Zapisala: Marijana Korotaj, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož
Foto: Sandra Janžekovič, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje