Druženje ob branju v počastitev 150-te obletnice Čitalnice pri Mali Nedelji

Člani Kulturnega društva KD Anton Krempl Mala Nedelja so ponovno pripravili bralno urico na prostem, tokrat v Kuršincih na Turistični kmetiji Vrbnjak.

Prlekija-on.net, sreda, 11. avgust 2021 ob 14:57
Bralna urica na prostem

Bralna urica na prostem

V petek, 6. avgusta 2021 smo člani Kulturnega društva KD Anton Krempl Mala Nedelja ponovno pripravili bralno urico na prostem, tokrat v Kuršincih na Turistični kmetiji Vrbnjak.

Naše druženje je bilo namenjeno otokom, ki preživljajo svoje počitniške dni v taboru na turistični kmetiji. Skupina otrok je prihajala iz okolice Ljubljane, razen ene deklice, ki je šolarka domače osnovne šole. Ob prebiranju otroške literature smo člani literarne sekcije prebrali nekaj kratkih zgodb o ribičih in narečno pesem Ribič Štefek, avtorja Ljubo Huzjana. Tematiko branja o ribah in ribičih, smo izbrali na pobudo lastnice turistične kmetije, gospe Mire Vrbnjak, ki je tudi članica našega društva. Na kmetiji imajo velik ribnik, kjer otroci v spremstvu ribičev lovijo ribe.
Vsak izmed otrok je dobil možnost branja na glas, da smo se med sabo poslušali in si zaploskali. Pripravili smo jim tudi ustvarjalne delavnice, kjer so dobili liste z risbo krapa. Risbo so morali pobarvati z naravnimi materiali, ki so jih našli v naravi. Ta del jih je najbolj presenetil, saj je bilo njihovo prvo vprašanje »Kje pa so flumastri?« Malce so bili zmedeni, ko smo jih povedali, da jim narava ponuja nešteto flumastrov, medtem ko je naša Tjaša, ki je tega vajena že od vrtca, takoj ugotovila, kaj jim želimo povedati. Naj gredo po listje, zemljo ali bodisi opeko, to smo imeli v mislih. Fantje so v naravi našli tudi oglje, punce pa cvete iz grma Hibiskusa. Otroci so si ob koncu zaželeli tudi razstave, ki smo si jo ogledali ob prleški jüžini, za katero so poskrbeli na Turistični kmetiji Vrbnjak.

Skupaj smo preživeli čudovito urico druženja z mladimi. Veseli smo, da smo jim lahko predstavili tudi Prlekijo in njeno narečje. Zahvaljujemo se lastnikoma turistične kmetije, gospe Miri in gospodu Antonu. Največja zahvala pa gre mladim, ki so bili pripravljeni preživeti urico z nami kulturniki iz Kulturnega društva Anton Krempl Mala Nedelja. Za nami je tako še eno prijetno druženje v počastitev naše letošnje obletnice.

Liljana Peršak,predsednica



Več v Kultura in izobraževanje