Število gasilcev se povečuje

V Sloveniji deluje okrog 600 poklicnih gasilcev ter okrog 133.000 prostovoljnih gasilcev

Dejan Razlag, sreda, 8. junij 2011 ob 18:291
8. junij velja za enega izmed datumov, ki velja za svetovni dan gasilcev. V preteklosti se je namreč omenjalo več datumov, ko naj bi obeleževali dan gasilcev. V Sloveniji je 13 poklicnih enot, v katerih deluje okrog 600 poklicnih gasilcev, še 500 jih je v industrijskih enotah ter okrog 133.000 prostovoljnih gasilcev. Pomoč gasilcev je dragocena predvsem ob požarih, pa tudi ob številnih drugih nesrečah, kjer le-ti vedno priskočijo na pomoč, ob prometnih nesrečah, delovnih nezgodah, na domovih in ob naravnih katastrofah.

Gasilci tudi nasploh veljajo za ljudi, na katere se ljudje v takšnih in drugačnih nesrečah lahko obrnejo in na njih najbolj zanesejo.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, ki je v petek obiskal tudi Ljutomer, je za STA dejal, da je dan gasilcev za prostovoljne gasilce dan, s katerim skušajo okolje, v katerem živijo, še dodatno opozoriti na svoje poslanstvo in pomen svojega dela. Omenil še je, da je razveseljivo, da se tudi v današnjem času število gasilcev povečuje. Po njegovih besedah Gasilska zveza Slovenije kot krovna organizacija danes združuje več kot 133.000 prostovoljcev, kar je izredno veliko. "Smo povsod po Sloveniji in to samo po sebi predstavlja veliko moč." še je dodal.

Med drugim je poudaril tudi, da prostovoljni in poklicni gasilci dobro sodelujejo in velikokrat združijo moči. V zvezi so zadovoljni tudi z odnosom države. Poleg materialne podpore pa jim veliko pomeni tudi moralna, ki pomeni priznanje njihovemu delu.

Letos tudi PGD Ljutomer slavi visok jubilj, 140 let obstoja. Ob tej visoki obletnici se bodo prireditve vrstile skozi cel junij, zaključile pa na dan državnosti, 25. junija, z zabavo in pravo gasilsko veselico s pričetkom ob 17. uri. V velikem šotoru na Glavnem trgu v Ljutomeru, bosta za zabavo in dobro voljo poskrbela domača ansambla Štrk in Modra cona. Ostale prireditve v sklopu obletnice lahko vidite tukaj.


Več v Kultura in izobraževanje