Borut Pahor odprl 59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

Predsednik Pahor je čestital vsem, ki so uspeli organizirati sejem v sedanjih razmerah in posebej pozdravil prijatelje iz Francije, ki je letošnja država partnerica sejma AGRA.

Prlekija-on.net, sobota, 21. avgust 2021 ob 23:57
Sejem AGRA 2021

Sejem AGRA 2021

V soboto se je s slavnostnim nagovorom Boruta Pahorja, predsednika Republike Slovenije odprl 59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki vabi v Gornjo Radgono vse do četrtka, 26. avgusta.

Predsednik Pahor je čestital vsem, ki so uspeli organizirati sejem v sedanjih razmerah in posebej pozdravil prijatelje iz Francije, ki je letošnja država partnerica sejma AGRA. Ob tem je dejal, da je pomembno, da se države, ki skupaj tvorijo evropsko skupnost, spoznavajo in raziskujejo svoje podobnosti in drugačnosti, za sožitje pa je pomembno, da prepoznamo tisto, kar nam je skupno, da nas razlike ne razdvajajo, temveč povezujejo in navdušujejo.

Policija

V času sejma AGRA bo v Gornji Radgoni in okolici povečana prisotnost policistov


Osrednjo pozornost je slavnostni govornik namenil podnebnim in okoljskim spremembam, saj je kriza je po njegovih besedah dejstvo in moramo vsi s skrbjo sprejeti zadnje ugotovitve strokovnjakov, da je stanje okolja slabše, kot smo do sedaj verjeli. Po Pahorjevih besedah je dejstvo, da se bo treba prilagoditi, prilagoditev pa je možna in izvedljiva.

Državne intervencije, evropski in državni denar morajo biti po Pahorjevih besedah namenjeni predvsem prilagoditvam na podnebne spremembe, v nobenem primeru pa se slovenske kmetice in kmetje ne smejo prestrašiti, da bodo v procesu prilagajanja ostali prepuščeni sami sebi. Država je dolžna, da jim stoji ob strani in zagotavlja pomoč, je povedal med drugim.

Francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari je v imenu države gostje povedala, da imata državi skupne poglede na določena vprašanja evropske kmetijske politike, predvsem podnebne spremembe, pri čemer bomo morali po njenih besedah razviti bolj odporne sisteme. V sejemskem parku so v čast državi gostji posadili hrast graden.

Francija je vodilni kmetijski pridelovalec v EU, njihove kmetijske površine zasedajo polovico ozemlja, obdeluje jih 400 tisoč kmetov. Ima tudi več kot tisoč izdelkov z uradnimi označbami kakovosti in porekla.

Letošnja Agra posebna, kljub temu pa ponuja vse, kar tvori celovito vsebino sejma

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je spomnil, da je letošnja Agra posebna, kljub temu pa ponuja vse, kar tvori celovito vsebino sejma. Zato je sejem po njegovih besedah več kot le sejem, saj je več kot tretjina namenjena strokovnim razstavam, posvetom, ocenjevanjem, razstavam in izobraževanju.

Župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko je ob dobrodošlici v mestu sejmov in penine prav tako opozoril, da se moramo obnašati trajnostno, saj je to edina pot, da ohranimo rodovitnost tal in ljudi, ki delajo na zemlji.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je v nagovoru med drugim pohvalil deležnike v prehranski verigi, da smo imeli med epidemijo dovolj hrane. Sodelovanje in povezovanje je tudi po njegovem mnenju ključno, da bomo imeli dovolj kakovostne hrane. Izziv pa je po njegovih besedah predvsem v strateškem načrtu za razvoj kmetijstva, ki ga bomo poslali evropski komisiji.

Napovedal je tudi, da bo država kmetijskemu sektorju še naprej pomagala, zaradi izpada prihodkov bo ta pomoč verjetno presegla 70 milijonov evrov.

Da so sodelovanje, povezovanje in spoštovanje dogovorov ključni za razvoj, kakovostno hrano in večjo samooskrbo, so se v pogovoru na odprtju strinjali tudi Roman Žveglič, predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice, Borut Florjančič, predsednik zadružne zveze Slovenije, in Tatjana Zagorc, direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij gospodarske zbornice.



Več v Gospodarstvo