Državno tekmovanje v oranju si je ogledala množica obiskovalcev iz celotne Slovenije

Gostoljubni domačini so poskrbeli za odlično hrano, hladno pijačo in pester spremljevalni program.

Branko Košti, nedelja, 5. september 2021 ob 19:15
Državno tekmovanje oračev Slovenije

Državno tekmovanje oračev Slovenije

V Bolehnečicih je v soboto, 4. septembra, potekalo 64. Državno tekmovanje oračev Slovenije in 26. Državno tekmovanje dijakov biotehničnih šol v oranju. Udeleženci so tekmovali v oranju strnišča z obračalnimi plugi in plugi krajniki.

Na otvoritveni slovesnosti je zbrane tekmovalce, goste in obiskovalce, prvi pozdravil župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, za njim pa so spregovorili še Simona Potočnik, ravnateljica Biotehniške šole Rakičan, Tone Hrovat, predsednik komisije za kmetijstvo pri ZOTK RS, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, dr. Stanislav Kapun, direktor KGZ Murska Sobota in mag. Aleš Irgolič, državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo RS, ki je tudi odprl tekmovanje. Prisotni so bili še Jožef Školjč, glavni tajnik ZOTK RS in mag. Tugomir Majdak, državni tajnik Ministrstva za kmetijstvo Republike Hrvatske, ki je bil v preteklosti tudi predsednik hrvatskih oračev.

Podelitev priznanj za Državno tekmovanje oračev Slovenije

Na svetovno prvenstvo v oranju prihodnje leto v Rusijo gresta Anton Filak in Igor Pate


Tekmovanje je potekalo v posamični konkurenci in ekipno, ekipo sta sestavljala dva orača. Nastopila je ekipa iz Dolenjske, dve ekipi sta predstavljali Prekmurje, Prlekijo ena ekipa, ena ekipa je tekmovala za domačine, v njej je bila tudi edina ženska tekmovalka Romana Kumin.

V konkurenci biotehničnih šol so tekmovali dijaki Biotehniške šole Rakičan, Centra biotehnike in turizma Grm pri Novem mestu in Biotehničnega centra Naklo.

Orači so se pomerili tudi v oranju s starodobnimi traktorji, ženske so tekmovale v spretnostni vožnji s traktorjem in enoosno prikolico, moški pa z dvoosno prikolico.

Gostoljubni organizatorji - domačini so poleg odlične domače hrane in hladne pijače, ki je še kako prijala zaradi visokih temperatur, poskrbeli za bogat in pester spremljevalni program, ki je ponujal razstavo kmetijske mehanizacije, tržnico lokalnih ponudnikov, predstavitev semenarjev, vrata za obiskovalce pa je odprl tudi Muzej starodobnikov Oldtimer.

Uradne rezultate tekmovanja lahko preverite v povezanem članku.



Več v Gospodarstvo