Ob občinskem prazniku občine Juršinci pripravili tri razstave in predstavili Štajersko-Pesniško praznično nošo

Društvo gospodinj Juršinci je pripravilo razstavo kvačkanih izdelkov, razstavo likovnih del je pripravilo Kulturno društvo Juršinci, ki so pred tem organizirali likovno kolonijo, eno razstavo pa je pripravilo Kulturno društvo Hlaponci.

Ivan Trunk, ponedeljek, 13. september 2021 ob 17:59
Štajerska-Pesniška praznična noša

Štajerska-Pesniška praznična noša

Občina Juršinci praznujejo občinski praznik 10. avgusta ob njihovem farnem zavetniku svetem Lovrencu in tiste dni se v občini Juršinci dogaja veliko dogodkov. Najbolj znan dogodek je dvodnevna zabava Noči pod topoli, so pa še tudi drugi dogodki kot so različna tekmovanja, občinska proslava, sveta maša in farno žegnanje, ki se konča s pogostitvijo za vse občane.

Letos so v gospodinjskem domu v Juršincih pripravili tri razstave. Društvo gospodinj Juršinci je pripravilo razstavo kvačkanih izdelkov, razstavo likovnih del je pripravilo Kulturno društvo Juršinci, ki so pred tem organizirali likovno kolonijo, eno razstavo pa je pripravilo Kulturno društvo Hlaponci. Ob farnem žegnanju so se v nošah predstavili tudi člani skupine Štajersko-Pesniških prazničnih noš, ki so jih nosili nekdaj ob praznikih v Pesniški dolini. O noši več v spodnjem zapisu Antona Lajha.

Štajerska-Pesniška praznična noša

Naši predniki so se nekoč ob različnih priložnostih vedeli tudi primerno obleči. Praznično ali svetejo, doma pri delu pa delovno. Ob nedeljah, ko so hodili k maši, raznih cerkvenih in drugih slovesnostih so se vedno »svetejo« oblekli, kot so rekli. To je bila noša, ki so jo skrbno hranili in jo tudi s ponosom nosili. S časom in novimi materiali se je potem stari oblačilni videz nekoliko razkrojil.

Z željo, da bi obudili oblačilno dediščino naših prednikov je naša skupina že pred časom na osnovi številnih starih fotografij naredila raziskavo noše, ki so jo nosili na našem območju še pred prvo svetovno vojno. Potem smo si pri krojaču dali izdelati našo »Pesniško praznično nošo« podobno tisti, ki so jo nosili nekoč v naši okolici: Srednje Slovenske gorice, Pesniška dolina.

Opis noše:
Naša Štajerska-Pesniška praznična noša je podobna Alpskemu tipu noše.

- Moški nosijo na glavah črne klobuke s širokimi krajci in nizkim oglavjem, za trakom pa püšlc. Oblečeni so v bele srajce z dolgimi rokavi, ki so v ramah in zapestju nekoliko nabrani. Rjav telovnik s kovinskimi gumbi in žepno uro na verižici, pripeto v gumbnico. Črne dolge hlače, spodaj nekoliko zožene (pumparce) in s pentljo pod stopalom. Obuti so v visoke črne čevlje (škornje) z volnenimi nogavicami. Vrhnje oblačilo: zimska suknja.

- Ženske so oblečene v rjave enodelne obleke. H krilu je prišit brezrokavni zgornji del-životec na nekaj gumbov. Bele bluze s stoječim nabranim ovratnikom, z dolgimi rokavi, nekoliko nabranimi v ramah in zapestju. Črn svilen predpasnik (frtof), ki je krojen na pas, nekoliko krajši od krila. Obute so v višje črne čevlje na vezalke malo čez gležnje in volnene nogavice. Na glavah imajo bele robce, V rokah pa nosijo lepo našit robček s kakšno rožo. Vrhnje oblačilo: jopa ali volneni telih (tehl).

Skupina Štajerskih-Pesniških prazničnih noš rada sodeluje na raznih prireditvah in praznikih doma in drugod. Takrat se seveda s ponosom oblečemo v našo Pesniško nošo, seveda z namenom, da popestrimo oziroma prikažemo oblačilno kulturo naših krajev.



Več v Kultura in izobraževanje