Teden otroka na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Letošnja tema Tedna otroka, ki se je pričel, 4. oktobra 2021, in je trajal cel teden, je bila »Razigran uživaj dan!« Namen tedna je bil poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. oktober 2021 ob 12:03
Teden otroka na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Teden otroka na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se na naši šoli priključili gibanju Tedna otroka, to je programu Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Letošnja tema Tedna otroka, ki se je pričel, 4. oktobra 2021, in je trajal cel teden, je bila »Razigran uživaj dan!« Namen tedna je bil poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja. Ključna sporočila Tedna otroka so bila, da nam igra pomaga razvijati domišljijo, krepi telo, spleta prijateljstva in najpomembnejše - igra nas povezuje.

Prav zato smo se tudi na šoli posvetili igri in igranju ter skozi igro otroke učili interakcije, raziskovanja sveta, razvijanja drugačnih kompetenc, ki jih vodijo k povečanju njihove samozavesti in vzdržljivosti. To bodo še kako potrebovali pri soočanju z izzivi današnjega časa.
Posamezne aktivnosti smo skrbno načrtovali v okviru šolske skupnosti, otroškega parlamenta in ŠKUD. Naše dejavnosti so potekale po razrednih mehurčkih. Vsak dan v tednu smo imeli različne dejavnosti.

V ponedeljek smo izkoristili sončno vreme in se odpravili na pohod preko Kamenščaka do Cezanjevcev in nazaj. Spotoma smo nabirali kostanje. Med pobiranjem kostanjev smo našli zanimivo gozdno utrdbo. Utrdbo smo raziskali in ugotovili, kako malo je potrebno, da si narediš streho nad glavo.

V torek smo urejali šolski vrt. Posamezni razred je urejal svojo gredico. Na vrtu smo pospravili pridelke, izpulili smo pleveli in porezali že posušene rastline. Tako so naši vrtovi pripravljeni na zimski počitek. Po dobro opravljenem delu smo imeli kostanjev piknik. Starejši učenci so kostanje rezali, mlajši pa so pripravili papirnate kornete - škrniclje iz časopisnega papirja. Pečeni kostanji so bili zares okusni. Do sitega smo se jih najedli, nekaj pa smo jih prihranili za kuhanje.

V sredo smo imeli kulturni dan - začetek bralne značke. V delavnicah smo si izdelali plakate, na katere si bo vsak učenec beležil, katere knjige bo prebral za osvojitev priznanja - bralne značke. Večina razredov si je izdelala knjigo v obliki sestavljanke. Ko bo učenec prebral vseh pet knjig, izbranih za bralno značko, bo sestavil svojo knjigo. Nekateri učenci so si tudi izdelali bralno kazalo.

Četrtek je bil namenjen družabnim igram. Tako smo zaigrali igre Človek ne jezi se, Activity, Remi in Enko, zlagali smo Tangrame, preizkusili smo se tudi v igri Make to break, Štiri v vrsto ter še mnoge druge. Ugotovili smo, da pri igranju družabnih iger ne gre le za zabavo, ampak moramo ob igri veliko razmišljati, brati in računati. Tako smo igro povezali še z učenjem.

Deževni petek smo se poigrali kino, saj smo uživali ob gledanju filmov in risank. Kot se za kino spodobi, smo si pripravili še kokice in kino karte. In uživanje se je začelo.

V igri so uživali tako učenci kakor tudi učitelji. Spoznali smo, da so igrivost, sproščenost in druženje pomembni vrednote pri vzgoji in izobraževanju, in to ne samo v tednu otroka, ampak skozi celo šolsko leto. Prizadevali si bomo, da jih bomo ohranjali skozi celo šolsko leto.

Suzana Vaupotič, mentor ŠS in OP



Več v Kultura in izobraževanje