Napovedana je slana, kako preventivno ukrepati?

Slana v četrtek lahko doseže bolj izpostavljene predele. V nevarnosti so lahko zelenjadnice, na primer plodovke, ki so ponekod še na vrtovih. Plodove (paprike, bučke) se splača pobrati ali pa dobro zaščititi.

Prlekija-on.net, sreda, 13. oktober 2021 ob 08:02
Napovedane so temperature pod ničlo

Napovedane so temperature pod ničlo

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) sporoča, da napovedi kažejo, da lahko slana v četrtek, 13. oktobra, doseže bolj izpostavljene predele. Pričakovane najnižje temperature pri tleh pa bodo do -1 °C. Na severovzhodu Slovenije zaenkrat sicer kaže, da bodo temperature v naslednjih dneh še nad ničlo, a se na izpostavljenih mestih lahko prav tako spustijo nižje.

Zaenkrat kaže, da nizke temperature ne bodo ogrožale vinogradniških območij oziroma grozdja, ki še čaka na trtah na pozno trgatev. Zelo verjetno pa bomo posledice pozebe lahko opazovali na jesenskem cvetju. V nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice, na primer plodovke, ki so ponekod še na vrtovih. Plodove (paprike, bučke) se splača pobrati ali pa dobro zaščititi.

Sadno drevje na izpostavljenih mestih najbrž ne bo ogroženo, saj gre na teh območjih v večini za visokodebelne sadovnjake. Tem je pridelek v večini pobrala že spomladanska pozeba, kolikor ga je ostalo, pa so plodovi dovolj visoko nad tlemi, kjer jih negativne temperature zraka verjetno ne bodo dosegle. Če bodo temperature vendarle prenizke in bodo dosegle tudi plodove, bodo ti lahko utrpeli poškodbe, ki jih bomo lahko opazili nekaj dni po slani. Ne gre pa pozabiti, da so sedaj na drevesih večinoma še pozne zimske sorte, ki prenesejo tudi nekaj več mraza.

Nizke temperature pa lahko pustijo hude posledice na še zeleni koruzi, ki jo kmetje sejejo za primes k travni silaži. Koruza, ki je bila sejana za silažo pa je ta čas že pospravljena. Koruzi za zrnje, ki jo že pospešeno pobirajo, pa nizke temperature ne morejo več do živega. Prav tako ne more škoditi ozimnim posevkom, ječmenu, ki je v fazi setve in ponekod vznika.

Napovedane temperature
Napovedane temperature za četrtek zjutraj, vir: Arso

Temperature se bodo spustile pod ničlo

Po napovedih Arso bo še v sredo pretežno oblačno, predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo prehodno rahlo deževalo. Dopoldne se bo od severozahoda jasnilo. Popoldne bo na Primorskem precej jasno, drugod bo nekaj spremenljive oblačnosti, možna bo še kakšna kratkotrajna ploha. Ponekod v notranjosti bo zapihal severni do vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Veter bo zvečer ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 17 °C.

V četrtek dopoldne bo dokaj jasno, zjutraj bo marsikje v notranjosti države slana. Čez dan se bo oblačnost povečala. Jutranje temperature bodo od -2 do 2, ob morju do 6, najvišje dnevne od 10 do 14, na Primorskem do 16 °C.

V petek bo sončno, predvsem na vzhodu bo občasno nekaj oblačnosti. V soboto bo sprva precej jasno, čez dan v notranjosti Slovenije zmerno, občasno pretežno oblačno. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Oba dneva bo zjutraj v izpostavljenih legah v notranjosti Slovenije možna slana.



Več v Narava