V zraku povečana koncentracija žveplovega dioksida

Povečana koncentracija se je od izbruha vulkana iz Španije razširila v Francijo ter nad praktično celotno Nemčijo, Poljsko, Češko, Slovaško, Avstrijo, Madžarsko in tudi Slovenijo.

Prlekija-on.net, sreda, 20. oktober 2021 ob 10:381
V ozračju je žveplov dioksid

V ozračju je žveplov dioksid

Ognjenik Cumbre Vieja na kanarskem otoku La Palma je dejaven že en mesec in še ne kaže znakov umirjanja. V tem času je izbruhal že velike količine lave, ki je celo spremenila relief otoka do te mere, da bo potreben nov zemljevid. Ob tem vulkan bruha tudi velike količine prahu in tudi žveplovega dioksida (SO2), ki onesnažuje ozračje. Gre sicer za naraven pojav, ki ima lahko tudi škodljive posledice za okolje, saj kot piše vremenski portal Istramet, je žveplov dioksid eden izmed glavnih vzrokov za kisli dež in uničevanje gozdov, predvsem iglavcev.

Kot je objavil kanarski vulkanološki inštitut Involcan, je vulkan od 19. septembra v ozračje izpustil več kot 250.000 ton strupenega plina SO2, količina pa je verjetno še precej večja zaradi omejitev opreme, s katero merijo raven plina. Najhujša škoda nastane pri spreminjanju žveplovega dioksida v žveplovo kislino (H2SO4) v ozračju, ki se nato nalaga kot kisel dež, sneg ali v obliki posušenih kislih delcev. To lahko povzroča trajno degradacijo in uničevanje gozdov, poveča pa se tudi kislost tal.

Veter bo dosegal hitrosti do 80 km/h

Za severovzhod oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, ki bo dosegal hitrosti do 80 km/h


Oblak žveplovega dioksida pa v teh dneh vztrajno prodira tudi nad naše kraje. Povečana koncentracija se je iz Španije razširila v Francijo ter nad praktično celotno Nemčijo, Poljsko, Češko, Slovaško, Avstrijo, Madžarsko in tudi Slovenijo. V času pisanja tega članka koncentracija SO2 v severovzhodni Sloveniji presega 60 mg/m2 SO2 v ozračju. Podrobno gibanje lahko spremljate na spletni strani windy.com. Severno od nas te vrednosti že presegajo 230 mg/m2. Vrednosti se sicer pri nas iz ure v uro zmanjšujejo.

Žveplov dioksid je sicer brezbarven plin z vonjem, ki draži. Onesnaženost zunanjega zraka z žveplovim dioksidom lahko vpliva tudi na zdravje ljudi, saj izpostavljanje povzroči težave astmatikom in občutljivim ljudem.

Agencija RS za okolje (Arso) ob tem navaja, da meritve in modelski izračuni kažejo, da je oblak SO2 prisoten le v višjih plasteh ozračja, nad 5000 m nadmorske višine, in ne seže do tal ter da so "pri nas izmerjene vrednosti SO2 običajne (3-5 μg/m3) in so daleč pod mejno vrednostjo škodljivega vpliva na zdravje, ki je 350 μg/m3. Pričakujemo, da bo podobno tudi v prihodnjih dneh."

Koncentracija SO2
Koncentracija SO2 nad severovzhodno Slovenijo, vir: windy.com
Koncentracija SO2
Koncentracija SO2 nad Evropo, vir: windy.com

Na...

Objavil/a ARSO vreme dne Sreda, 20. oktober 2021

V severovzhodni Sloveniji bo pihal močan jugozahodnik

Po napovedih Arso bo v sredo sicer sprva precej jasno z meglo po nižinah. Dan bo povečini sončen, le na zahodu bo oblačnost naraščala. Krepil se bo jugozahodni veter. V zahodnem hribovitem svetu bo popoldne in zvečer že občasno rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na vzhodu do 21 °C.

V četrtek bo pretežno oblačno, predvsem v zahodnih in deloma osrednjih krajih bo občasno deževalo. Nekaj jasnine bo sprva še v vzhodni Sloveniji. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Jutranje temperature bodo od 9 do 14, ob morju okoli 16, najvišje dnevne od 12 do 19 °C.

Danes popoldne, ponoči in jutri dopoldne bo predvsem v severovzhodni Sloveniji pihal močan jugozahodnik.

V noči na petek bodo padavine zajele vso Slovenijo, predvsem ob morju so možne tudi nevihte. V petek bo oblačno z dežjem, ki bo popoldne oslabel in ponehal. Nekoliko hladneje bo.

V soboto bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno in zjutraj ponekod megleno.



Več v Narava