1. november - dan, ko se spominjamo vseh umrlih

Običaj narekuje, da na ta dan obiščemo grobove sorodnikov in prijateljev. Ob tem pa se spomnimo tudi, da se spoštljiv odnos do pokojnih ne meri s številom sveč.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. november 2021 ob 07:48
Pokopališče

Pokopališče

Dan mrtvih ali dan spomina na mrtve, je državni in krščanski praznik, ki se praznuje 1. novembra po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Ob tem se spominjamo umrlih, običaj pa narekuje, da na grobove sorodnikov in prijateljev odnesemo sveče in rože.

Začetek novembra je nekoč pomenil začetek leta oz. začetek zimskega obdobja za Kelte, saj se je leto nekoč delilo le na zimsko in poletno obdobje. Za mrtve so pekli kolače ter delili jabolka in orehe.

V številnih slovenskih krajih se je do danes ohranila navada, da se na ta dan vzgojijo rože, 1. november pa je tudi priložnost za srečanja z bližnjimi, saj je v številnih družinah navada, da na dan spomina obiščejo mrtve na grobovih, se udeležijo cerkvenega obreda in v krogu najbližjih preživijo dan.

Kopičenje odpadnih sveč na pokopališčih

Spoštljiv odnos do pokojnih se ne meri s številom sveč


Slovenci smo že leta v samem svetovnem vrhu po porabi sveč na prebivalca. Vsako leto jih prižgemo preko 20 milijonov, polovico od tega jih zagori v obdobju okoli 1. novembra. V zadnjih letih je ta številka sicer nekoliko upadla, na okoli 16 milijonov sveč letno, vedno bolj aktualne so tudi alternative svečam, kot so lesene podobe ali kamenčki. A ne glede na to, ali ste se ob nakupu odločili za običajno parafinsko ali za elektronsko nagrobno svečo, jo po koncu uporabe odvrzite v zabojnik za odpadne nagrobne sveče na ali ob pokopališču. Zabojnik je namenjen za vse odpadne nagrobne sveče, ne glede na to, ali gre za običajne ali elektronske nagrobne sveče in ne glede na material, uporabljen za ohišje (plastika, steklo). Pri tem ni treba ločiti pokrovčka od ohišja.

Ministrstvo za okolje in prostor zadnjih nekaj let opozarja uporabnike na veliko število kupljenih in posledično velike količine odpadnih nagrobnih sveč v Sloveniji. Iz zbranih podatkov sicer ugotavlja, da se letna količina kupljenih nagrobnih sveč polagoma zmanjšuje. Ob tem se spomnimo tudi, da se spoštljiv odnos do pokojnih ne meri s številom sveč.

Izognite se gneči in pazite na svoje imetje

Zaradi množičnega obiska grobov je v okolici pokopališč tudi pričakovati gnečo. Policisti zato svetujejo, da dosledno upoštevate cestno prometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč. Za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu lahko največ storimo sami, ne glede na to, ali smo v prometu udeleženi kot vozniki, kolesarji ali pešči.

V času praznikov policisti pogosto opažajo tudi povečano število tatvin, vlomov v hiše, stanovanja, poslovne prostore in druge objekte, ter tatvin iz osebnih avtomobilov na parkiriščih in pokopališčih. Svetujejo, da ob obisku grobov v osebnih avtomobilih na vidnih mestih ne puščate torbic, denarnic ali drugih vrednejših predmetov ter vozila zaklepate, da ne postanete tarča tatov in vlomilcev.



Več v Kultura in izobraževanje