Policisti bodo v soboto izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Prlekija-on.net, petek, 5. november 2021 ob 07:56
Policisti bodo izvajali poostren nadzor

Policisti bodo izvajali poostren nadzor

Policisti Policijske uprave Maribor bodo, z namenom zmanjšanja problematike alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu, ter s tem zagotavljanja ugodnejših prometno-varnostnih razmer, v soboto, 6. 11. 2021, med 22. in 5. uro, izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji PROMIL.

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč, saj je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč letos, med januarjem in oktobrom, znašal 9,1 %, bistveno višji pa je bil pri povzročiteljih prometnih nesrečah s hujšimi posledicami.

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

V jesenskem času in ob zaključku leta je problematika vožnje pod vplivom alkohola v cestnem prometu običajno še izrazitejša, zato vsem udeležencem v cestnem prometu svetujejo, da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu. Vozniki naj prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti (asfaltna površina je v tem obdobju hladnejša, ponekod tudi vlažna in spolzka) ter da so posebej pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.



Več v Črna kronika