Pomurje bogatejšo za nove socializirane pse - 25. generacija tečajnikov inštruktorja Vlada Škerlaka

Na poligonu Športno-kinološkega društva Goričko-Enote reševalnih psov za Pomurje v Sebeborcih so se opravljali kinološki izpiti ISP B-BH.

Prlekija-on.net, sobota, 6. november 2021 ob 18:45
Opravljanje kinoloških izpitov

Opravljanje kinoloških izpitov

Zadnjo soboto v oktobru so se opravljali kinološki izpiti ISP B-BH na poligonu Športno-kinološkega društva Goričko-Enote reševalnih psov za Pomurje v Sebeborcih. To je bila že 25 generacija tečajnikov predanega kinološkega inštruktorja ter licenciranega vodnika reševalnega psa Vladoja Škerlaka. Pri šolanju mu je pomagala kinologinji Zlatka Berden ter pri tehnični podpori Franc Rezar s svojo ekipo. V predhodnem tečaju za te izpite so vodniki s psi, ki so stari 9 mesecev in več in so opravili tečaj male šole oziroma vodniki s psi, ki obladajo približno enako predznanje nabirali kinološko znanje tekom celega leta. V tečaju so utrjevali vaje osnovne poslušnosti, ki so jim bile dodane vaje proste vodljivosti in so se usposabljali tudi za olikano vedenje v urbanem naselju. Za izvajanje vaj se je potrebovala oprema: ovratnica, povodec, priboljški za nagrajevanje, igrača za nagrajevanje in opravljanje posameznih vaj ter potencialno še kliker. Naloge tega osnovnega tečaja so, da vodniki spoznajo vaje, ki krepijo pozornost psa na vodnika, osnove poslušnosti, odpoklic psa v vseh okoliščinah, sedi, prostor z odpoklicem, hoje psa poleg ob levi nogi. Pse se tudi pripravi na različne situacije v mestu in kasnejše odzive na urbano okolje. Osnovni cilji samega tečaja so pomoč vodnikom pri vzgoji odraščajočih psov in priprava na mirno življenje s psom ter usposobitev vodnikov/lastnikov za samostojno delo s psom po tečaju. Po uspešno opravljenem tečaju, pa je omogočeno tudi opravljanje izpita A oziroma B-BH.

Izpit je potekal v treh delih. 1. del je zajemal preverjanje vodnikovega teoretičnega znanja o kinologiji, vodniki so odgovarjali na pisni test pred izpitom, ki ga je sodnik takoj tudi pregledal in ocenil. Drugi del je obsegal praktični prikaz pridobljenega znanja: - poslušnost, ki se izvaja na vadbišču, - vodljivost na povodcu-vaja poleg z vsemi obrati, sprememba smeri in sprememba hitrosti gibanja,- prosta vodljivost - vaja poleg, ki se izvaja brez povodca z vsemi obrati, sprememba smeri in hitrosti, - hoja in obnašanje navezanega in prostega psa v skupini, - vaja sedi, vaja prostor in odpoklic ter odllaganje.. tretji del pa je obsegal: -preizkus dela v urbanem okolju,- srečevanje psov v različnih situacijah, - srečevanje s skupino ljudi, - srečevanje s premikajočimi elementi-tekači, kolesarji, avtomobili, - reakcija psa na hrup in obnašanje privezanega psa.

Izpit IPS B-BH so pod budnim nadzorom sodnika za ocenjevanje dela šolanih psov (Judge) Kinološke zveze Slovenije Štefana Kolmana, uspešno opravili sledeči kužeki in njihovi vodniki:
LEPA, Jože Šavel,
MINA, Vladimir Živko,
REX, Andreja Kerčmar,
NYSSA, Dejan Kumer,
GINA, Marjeta Rengeo,
COLD, Andrej Musulin,
LUNA V. DUNAV STAM, Aleš Horvat,
PIA, Štefan Mataič
ZULU SMELL OF THE WOODS, Goran Vadnaj.

Našteti štirinožni najzvestejši človekovi prijatelji so tako pridobili tudi uraden naziv "pes spremljevalec", njihove vodnice-vodniki pa naziv "vodnik psa sprenljevalca", kar bodo tudi dokazovali z ličnimi legitimacijami in vpisom v kinološko delovno knjižico. Pridobljen osnovni kinološki izpit je pogoj za opravljanje višjih izpitov v smeri klasičnega kinološkega šolanja, je pa tudi odlična iztočnica za opravljanje predizpita za reševalne pse, seveda za vodnike, ki so že predhodno uspešno opravili teoretično šolanje in izpite preko Komisije za reševalne pse pri Kinološki zvezi Slovenije oziroma Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije. Na poligonu ŠKD-ERP Goričko se treningi tudi v nadaljne izvajo vsako nedeljo neglede na letni čas in vreme od 8. ure dalje. trenutno že šolajo nove kinološke navdušence za izpite v letu 2022, zmerom pa so dobrodošli tudi vsi novi štirinožci, seveda skupaj s svojimi dvonožnimi prijatelji.

foto: Rudi Stegmüller
tekst: Tamara Brumen



Več v Kultura in izobraževanje