Štajerski vinarji s 6. Salonom štajerskih mladih vin dokazali, da se zmaguje samo s sodelovanjem

Letos se je 17 izjemnih štajerskih vinarjev družilo s številčno publiko pod arkadami mariborskega gradu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. november 2021 ob 08:41
6. Salon štajerskih mladih vin

6. Salon štajerskih mladih vin

6. Salon štajerskih mladih vin je dokazal kako pomembni so projekti povezovanja. Blagovna znamka Pubec - Štajersko mlado vino že sedem let združuje štajerske vinarje v edinstven projekt, v katerem s promocijo mladih vin povečuje prepoznavnost štajerskih vinarjev ter Štajerske kot vinorodnega okoliša, tako doma kot v tujini. Letos se je 17 izjemnih štajerskih vinarjev družilo s številčno publiko pod arkadami mariborskega gradu.

Mlado vino Pubec letnika 2021, ki je v prodaji od 3. novembra. Z dogodkom je doživelo svojo veliko premiero. 6. Salon, ki je bil letos nekoliko drugačen, na novi lokaciji pod arkadami mariborskega gradu, v biseru kulturne dediščine Maribora je potekal z omejenim številom obiskovalcev, ki so pod strogim preverjanjem pogoja PCT in upoštevanju ukrepov vseeno nazdravljali ob pokušnji najboljšega, kar je pripravila vinska letina 2021.

Organizator, agencija Mediaspeed, ki je bil zaradi zagotavljanja pogojev primoran omejiti število obiskovalcev, so z obiskom 6. Salona štajerskih mladih vin v Mariboru zadovoljni, saj je večina vstopnic pošla že v predprodaji. Z odlično kombinacijo vin in štajerske kulinarike je ob glasbeni kulisi dua Akustični Orgazem dogodek dokazal, da ljudje potrebujejo, ne le druženja v živo, ampak predvsem kvalitetne dogodke z vsebino. Številni obiskovalci, ki so novo lokacijo sprejeli izjemno dobro pa so dokaz, da se zanimanje za štajerska vina povečuje. Dogodek, v ospredje postavlja predstavitev štajerskega mladega vina, kot prvega produkta in pokazatelja aktualne vinske letine, ne smemo pa pozabiti tudi na edukacijo o kulturi pitja vina.

Štajerski pubeci po letu premora ponovno združeni

»PUBEC« že sedmo sezono piše zgodbo o povezovanju


Uradno so 6. Salon štajerskih mladih vin odprli Borut in Natalija Cvetko, pobudnika in organizatorja Pubeca ter Tadeja Plevnik Vodovnik, strokovnjakinja za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Med obiskovalci salona so bili številni znani Mariborčani: župan MOM Saša Arsenovič, Filip Flisar, županja Ruš, Urška Repolusk, prof.dr. Ludvik Toplak ter številni uspešni podjetniki in gostinci.

Borut Cvetko, direktor agencije Mediaspeed in pobudnik za rojstvo projekta, je izrazil navdušenje nad letošnjim letnikom, saj »sedmi Pubec ponovno prikazuje in združuje najboljše kar pri mladem vinu premore Štajerska in verjamem, da nam je ponovno s čudovitim dogodkom razmeram navkljub uspelo predstaviti zelo dober, kakovosten vinski letnik. Ob spremstvu pristne štajerske kulinarike in glasbe poteka pravo, kulturno druženje, ki je le pika na i odlični vinski kapljici. Naš cilj je, da popeljemo to naše štajersko vino v svet, da ponovno dokažemo kaj je že pomenilo in kaj še danes pomeni, ter postavimo trdne temelje za prihodnost

Inovativni pristop, že sedmo sezono dviguje prepoznavnosti štajerskih vin in vinarjev

Dogodek dokazuje, da ima Slovenija in Štajerska izrazito razvito kulturo pitja vina in to na račun vrhunskih vin, s katerimi se lahko promovira ne le v Sloveniji, pač pa tudi izven naših meja. Enovite zgodbe, ki pripomorejo k večji konkurenčnosti so nujne za večjo prepoznavnost vinarjev, destinacije ter vina.

V časih epidemije smo bili priča pomembnosti lokalnih pridelovalcev in domači hrani, ki ne prepotuje več tisoč kilometrov, prav tako smo zaradi zaprtja meja raziskovali Slovenijo in njene lepote. S projekti kot je Pubec, ki poudarja pomembnost združevanja pa se že sedem let poudarja nujnost vračanja k lokalnemu ter zagovarjanja logike, da lahko uspeh žanjejo zgodbe v katere verjame najprej lokalna publika, saj je le ta najboljši in najbolj zgovoren prodajalec izkušnje, ki jo lahko tuji obiskovalec ali kupec dobi z obiskom oz. nakupom.

S projektom »Pubec«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu želijo štajerski vinarji doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu ter tudi na trgu sosednjih držav.

Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večje priljubljenosti le-tega.

Pomemben del sodelovanja je prav taji povezovanje z Zavodom za turizem Maribor, ki tovrstne iniciative podpira in se s svojim delovanjem tudi sami trudijo dvigniti kvaliteto vinskih prireditev, ki stremijo k izobraževanju uporabnika ter mu v stičiščih kot je Hiša stare trte poskušajo predstaviti in odkriti pomembnost vinarstva na Štajerskem.

Kdo so Pubeci 2021?

Projekta in dogodka ne bi bilo brez vinarjev, ki verjamejo v idejo, da lahko združeni dosegajo več. Letos so obiskovalci na salonu okušali 17 mladih vin štajerskih vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinogradnike. Pubeci 2021 so Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jarc, Vina Joannes, Vino Leber, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino , Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

O štajerskem mladem vinu

Ni vsako mlado vino Pubec. Pubec je mlado vino, ki ga pridelajo štajerski vinarji pridruženi k projektu Pubec. Pubeci se zavedajo pomena povezovanja in sodelovanja, podpirajo skupni nastop, imajo znanje in kvalitete da postavijo, Štajersko na zemljevid kot top vinsko destinacijo. Biti Pubec je več kot le biti vinar ali pridelovalec vina. Je moralna obljuba vračati lokalnemu okolju in doprinesti družbi ter razvoju. Biti Pubec je zaveza k trajnostno naravnanem turizmu, k varovanju okolja in k ozaveščanju o pitju vina. Biti Pubec je ponos in veselje.

Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Vsebnost nepovretega sladkorja do največ 12 gramov. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost. Mlada vina Pubec prepoznamo tudi po tem, da vrat steklenice krasi značilna obešanka z znanim rumenim metuljčkom.

Kdo je »Pubec«?

»Pubec« - ime, ki ga vsi Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. »PUBEC« je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.

Foto: Mediaspeed



Več v Družabno