Oddelek za ples v GŠ Slavka Osterca Ljutomer pripravil urice za starše

V prijetnem decembrskem vzdušju so učenke plesnih pripravnic in baleta skupaj z učiteljico Ano Germ za starše pripravile kratko predstavitev njihovega dela v štirih mesecih tega šolskega leta.

Prlekija-on.net, sobota, 25. december 2021 ob 23:06
Baletni valčki GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Baletni valčki GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Pod naslovom Baletni valčki, je oddelek za ples v sredo, 22. decembra, ob 18. uri v Domu kulture Ljutomer, pripravil urice za starše. V prijetnem decembrskem vzdušju so učenke plesnih pripravnic in baleta skupaj z učiteljico Ano Germ za starše pripravile kratko predstavitev njihovega dela v štirih mesecih tega šolskega leta.

Učenke, kot tudi njihova učiteljica, so izjemno vesele, da v tem šolskem letu izvajajo učni proces v baletni dvorani šole. Pouk na daljavo, ki so ga izvajali v prejšnjem šolskem letu, je za oddelek ples predstavljal veliko oviro, saj je pri pouku plesne pripravnice in baleta nujna fizična prisotnost učitelja na vsakem njihovem koraku. Pri takšnem načinu dela prihaja do posledic neprimernega načina vadbe prav pri tej zahtevni umetnosti, kot je ples oziroma balet.

V GŠ Slavka Osterca Ljutomer je v šolskem letu 2021/22 na oddelku za ples vpisanih 54 učenk. Plesno pripravnico ena, dva in tri obiskuje 29 učenk. Vpis v plesno pripravnico je brez posebnih pogojev, razen starosti. V plesni pripravnici se otroci seznanijo z osnovami gibanja na podlagi klasičnega baleta, naučijo se obvladovati in razumeti svoje telo, okrepijo določene sklope mišic, razvijajo občutek za ritem, pridobijo pravilen odnos do glasbe in delovne navade.

Balet od 1. do 6. razreda na GŠ Slavka Osterca Ljutomer obiskuje 25 učenk.

V prvi razred baleta se vpisujejo otroci po opravljenem sprejemnem preizkusu. Izjemoma se lahko vpišejo tudi starejši učenci, ki pokažejo pri sprejemnem preizkusu veliko nadarjenost. Otroci se seznanijo z osnovami klasičnega baleta, naučijo se pravilne drže telesa, obvladovanje ravnotežja in muzikalnega gibanja v različnih ritmih. Razvijajo delovne navade in disciplino.

Pri otrocih je za to zvrst umetnosti kar nekaj zanimanja. To dokazuje dejstvo, da se v baletni oddelek GŠ Slavka Osterca Ljutomer vpiše kar zadovoljivo število otrok. Ob vpisu, pred začetkom novega šolskega leta, zato vabijo tudi nove kandidate, da se jim pridružijo.

Mladi baletniki bodo pridobljeno plesno znanje pokazali tudi na nastopih, ki bodo v tem šolskem letu še sledili in na katere vas bodo povabili, da se jim pridružite in občudujete, kako elegantno skozi ples pripovedujejo svoje zgodbe.

Foto: Vanessa Tivadar Photography



Več v Kultura in izobraževanje