V 79. letu je umrl akademski slikar, mag. Vladimir Potočnik

Njegov opus obsega številna umetniška dela, ki jih je širši javnosti predstavil na mnogih razstavah.

Prlekija-on.net, torek, 1. februar 2022 ob 20:08
Vladimir Potočnik

Vladimir Potočnik

V 79. letu je umrl akademski slikar, mag. Vladimir Potočnik iz Ljutomera. Potočnik se je rodil 8. marca 1943 v Gradcu v Avstriji. Pri 18 letih je bil sprejet na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva se je vpisal na specialko pri profesorju Maksimu Sedeju, po končani specialki in opravljeni drugi diplomi pa mu je bila ponujena služba v Križevcih pri Ljutomeru. 36 let je delal kot likovni pedagog na Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer, kjer je en mandat tudi uspešno bil ravnatelj. Bil je tudi soustanovitelj Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije (DLUPP).

Njegov opus obsega številna umetniška dela, ki jih je širši javnosti predstavil na mnogih razstavah. »Vladimirju Potočniku pripada ekskluzivno mesto med slikarji-raziskovalci krajine v sodobni slovenski likovni umetnosti. Vztrajanje pri oblikovanju lastnega izraza, lastne poetike o svetu, o krajini, pa tudi o lastnem ustvarjalnem procesu, ki osmišlja njegov bit, je temeljna predpostavka njegovega slikarstva,« je o prleškem umetniku v monografijo Vladimir Potočnik zapisal zgodovinar mag. Franc Obal. Monografijo je izdala in založila Občina Ljutomer ob pomoči Splošne knjižnice Ljutomer, izšla pa je leta 2013, od Potočnikovi 70-letnici. Prispevek o tem dogodku si lahko ogledate v povezanem članku, kjer smo posneli tudi celotno konferenco.

Pogreb bo v sredo, 2. februarja 2022, ob 15. uri na pokopališču v Križevcih pri Ljutomeru.

Hvala akademskemu slikarju Vladimirju Potočniku za vse kar je naredil za prepoznavnost lokalne skupnosti. Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

Vladimir Potočnik

Izšla monografija Vladimirja Potočnika




Več v Črna kronika