Kulture na vseh poteh nam želi akademska glasbenica

V Lenartu so zaradi naraščajočih okužb in aktualnih ukrepov odpovedali načrtovano proslavo ob kulturnem prazniku. Njihova letošnja slavnostna govornica, akademska glasbenica, je zato svoj nagovor zapisala, da lahko kljub vsemu doseže svoj namen.

Aleksandra Papež, torek, 8. februar 2022 ob 10:23
Kulturni praznik

Kulturni praznik

Občina Lenart se je, skladno z ukrepi, odločila za odpoved načrtovane proslave ob kulturnem prazniku. Slavnostna govornica bi bila letos Natalija Šijanec iz Svete Ane v Slovenskih goricah, akademska glasbenica, ki je kulturnica že od otroških let in je pomembno sooblikovala položaj glasbe v Slovenskih goricah kot dolgoletna zborovodkinja Cerkveno-prosvetnega mešanega zbora KD Sveta Ana.

Natalija Šijanec je govor za potrebe proslave že pripravila in ga tudi zapisala, da lahko kljub vsemu doseže svoj namen:

Spoštovani kulturni ustvarjalci in poustvarjalci, skratka vsi, ki vam je kultura blizu. Časi, v katerih živimo, niso ravno naklonjeni kulturnemu udejstvovanju, nam, kulturnim ustvarjalcem včasih zmanjkuje energije, vendar se ne damo in kulturi rišemo obraz nazaj. Naj si bo film, ki nam pričara posebno razpoloženje, glasba, ki nam poboža dušo, knjiga, ki nas popelje v daljne svetove ali pogled na prekrasno sliko, ob kateri nas preveva čutna impresija, vse to je tisto, kar ljudi povezuje od nekdaj.

Stebri kulture v preteklosti, ki so nas Slovence postavili ob bok evropskim in svetovnim narodom, stojijo še danes in na njih vso nadaljnje kulturno udejstvovanje Slovencev. Primož Trubar in prvi slovenski knjigi Abecednik ter Katekizem, Anton Tomaž Linhart in gledališče, France Prešeren, njegova poezija, Ivan Cankar, proza, dramatika, Iacobus Gallus Petelin in svetovno znani moteti ter madrigali, Ivana Kobilca in njena Kofetarica, Jože Plečnik, kiparstvo in arhitektura in še bi lahko naštevali. Seznam je neskončen.

Domala vsaka vas v Sloveniji premore ljubiteljsko gledališko, pevsko, likovno, plesno in še marsikatero skupino, s čimer dokazujemo, da smo Slovenci narod kulture.

V našem območju je kultura zapisana v DNK ljudi, ki živimo in ustvarjamo tod v Slovenskih goricah. To dokazujemo s številnimi kulturnimi skupinami in ustvarjalci, ki dosegajo nezavidljivo visoke rezultate, tudi na državnem nivoju.

Slovenski kulturni praznik je dan slovenske kulture in prav je, da se vsaj enkrat na leto vsi Slovenci zavestno spomnimo nanj.

In še verz, ki me vedno znova nagovarja:

Pesem je most, ki različnosti spaja,
je kot studenec, ki žejo gasi,
sonce, ki gore ledene odtaja,
roža, ki naše življenje krasi.
(N. Razboršek)

Spoštovani, ob slovenskem kulturnem prazniku vam iskreno čestitam, vsem kulturnim ustvarjalcem se zahvaljujem za doprinos in vsakemu izmed nas želim čim več kulture na vseh poteh življenja.

Je pa v Lenartu vendarle kulturno - v Knjižnici Lenart so pripravili manjšo razstavo, na Radiu Slovenske gorice bodo kulturnemu programu namenili večino torka, 8. februarja, Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Lenart je z Bredo Slavinec na čelu koordiniral nastanek posebne radijske kulturne oddaje Prešerno s Prešernom, v Knjižnici Lenart bo v sredo, 9. februarja, ob 16. uri potekalo še posebno pravljično doživetje za otroke, obarvano s Prešernovimi verzi in toplino ljubezni ob prihajajočem Valentinovem. V Knjižnici Lenart pa ob dnevu kulture pripravljajo še razstavo rokopisov, ki so jih zbrali v Tednu pisanja z roko 2022 v akciji Zamenjaj misel za čaj!, med njimi tudi prepise Prešernovih verzov, ki bodo na ogled od 10. februarja v njihovih prostorih.

Na Občini Lenart pa so zapisali še, da naj verz Zdravljice »ker dobro v srcu mislimo« postane vodilo v odnosu do ljudi, v govoru in pisani besedi.



Več v Kultura in izobraževanje